Red de Berendrechtse polder

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Red de Berendrechtse polder.


Gast

#26

2014-04-07 05:49

Schandalig dat unieke waardevolle poldergrond zich moet opofferen voor "natuur"!

Gast

#27

2014-04-07 07:39

Stop de groene waanzin !!! Landbouwers moeten ook hun boterham verdienen !!!

Gast

#28

2014-04-07 07:47

Geluidschermen voor de inwoners van Zandvliet en Berendrecht zijn zogezegd te duur, voor 'n paar vogels kanhet wel ?!?!?

Gast

#29

2014-04-07 08:28

Er is in onze contreien al te weinig landbouwgrond en voldoende muggenvijverkes waar enkele eendjes opzitten en woestenijen waar oerkoeien ronddwalen. Op linkeroever ligt er nog voldoende opgespotengrond waar ze plaskes kunnen maken.
Jos Van Aerde

#30 Re:

2014-04-07 08:32

#19: -

Als alles toch zo mooi is volgens u, begin dan eens met het Galgenschor uit te mesten, en te zorgen dat de belendende dijk vrij blijft van bomen en struiken( dewelke iedere buitendijk ondermijnen)en kom niet af met de natuur zorgt wel voor zichzelf want dat bestaat niet. Deze belofte heb u vroeger gedaan met de Lage Landen te Ekeren. En een paar jaar later, is er met man en macht gekapt geweest. Toen de "boeren" de polders en schooren nog onderhielden, dacht men nog aan de omwonenden. Nu moeten de omwonenden zich schikken naar enkelen die zich God wanen in de natuur. Als inwoner van Lillo, ben ik al 20 jaar ongerust.


Gast

#31 Re:

2014-04-07 08:42

#19: -

Dag Willy,

Dat natuurpunt ijvert voor open ruimte en groen is een mooi streven. Echter de manier waarop en de gekozen stukken zijn zeer ongelukkig. Er wordt geen rekening gehouden met de wensen van de bewoners. De dorpelingen van de polders willen allemaal groen om zich heen, maar niet dat nog meer landerijen worden opofferd voor de haven. Neem dan eventueel stukken in de haven die niet meer gebruikt worden.

Vroeger konden wij in de polder zwemmen. Eerst in de Schelde en kreken, later in het toekomstige havendok dat jaren een meer met een strandje was. Met het Delwaidedok is dit verdwenen. In plaats van dat 'natuurgebied' voor muggen zouden de mensen veel meer plezier beleven aan een recreatiegebied met een grote zwemvijver. Wat trouwens ook een prima natuurproject kan zijn.

Initiatieven moeten ten dienste van de burger zijn niet van de muggen. En zeker niet in de buurt van de haven waar alles uit de hele wereld aankomt. Dat gaat namelijk een gevaar voor de volksgezondheid betekenen omdat er ook tropische muggen komen die erge besmettelijke tropische ziektes meebrengen, zoals Dengue of knokkelkoorts. Met de klimaatopwarming is het al een feit dat dit oprukt naar Europa. Op Madeira zijn al 2.000 ziektegevallen geregistreerd en in Marseille is het ook vastgesteld.

In plaats van tegen de tienduizend bewoners van Berendrecht Zandvliet en Lillo te zeggen dat ze eens moeten nadenken, denk ik dat jullie dat beter zelf eens zouden doen voor je met lobbies zulke afspraken afdwingt van de overheid.

Met vriendelijke groet,

Magda Heeffer


Gast

#32

2014-04-07 11:45

Ontwikkeling is een nooit stoppende beweging.Na 50jaar havenuitbreiding moet men heden ten dage 50 keer dieper nadenken over ruimtelijke planning.Rechteroever werd eerst opgeofferd.Linkeroever werd ook schandalig hard getroffen(Doeldorp en omliggende polders)Stop de verkwisting en de grootheidswaanzin van enkelingen die alleen maar aan wildernis /natuur voorrang geven

Gast

#33

2014-04-07 13:17

Overheidspersonen en politici zijn zo aan het kapitaal gebonden, of er zo erg mee verstrengeld, dat ze helemaal niet bezorgd zijn om een veilige en gezonde toekomst voor de wereldbevolking, noch voor hun eigen kleine wereldje. Wat maakt het voor hen uit of we morgen allen verstikken in een vervuild milieu! Zijzelf zullen het in deze wereld nog wel redden! En het kapitaal? Dat is roekeloos en enkel uit op zo veel mogelijk gewin!

Gast

#34

2014-04-07 14:55

Het is genoeg geweest. Prioriteiten voor de overheid: 1) Wonen, 2) Eten (landbouw) 3) Economie (industrie). Pas ergens daarna komt Natuur, wat uiteraard ook belangrijk is maar bovengenoemde drie komen eerst.

Gast

#35

2014-04-07 15:58

in 't najaar was men in de oude broeksestraat (langs Stabroekse kant) aan 't jagen. Dus als ik het goed begrijp, willen ze langs den éne (Berendrechtse) kant de beestjes laten kweken, om ze aan den andere (Stabroekse) kant af te laten schieten ?

Gast

#36

2014-04-07 19:03

laat ons het stukje natuur dat nog natuur is
Laat ons een bloem...
Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is ... De wereld die moet nog een eeuwigheid mee!!!

Gast

#37

2014-04-07 19:28

Blijf van ons erfgoed af !!! moei u in de bossen waar er gejaagd wordt onder het mom van natuurbehoud maar dat zijn allemaal notabelen en invloedrijke mensen,daar gaan ze hun niet moeien,durven ze niet!!

Gast

#38

2014-04-07 20:00

is er nog niet genoeg erfgoed en polder gesneuveld ???? pippo's
polderbewoner

#39 Re:

2014-04-07 21:51

#19: -

Wil je daarmee nu zeggen dat we nog blij moeten zijn ook omdat je niet nog meer vruchtbare landbouwgrond afneemt, laat me niet lachen zeg.


Gast

#40 Re: Grootgrondbezitters

2014-04-08 05:15

#14: - Grootgrondbezitters

het gaat niet om de 'groene' grootgrondbezitters, het gaat om de havenbonzen die verplicht zijn hun niet-noodzakelijke vernietiging van omgeving te compenseren door dit soort constructies als doekje voor het bloeden. In sé heeft het dus niets met natuurliefhebberij te maken.


Gast

#41

2014-04-08 08:16

Red de Berendrechtse polder

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2014-04-08 08:17



Gast

#43

2014-04-08 10:10

Wanneer wordt ecologie eindelijk correct gekoppeld aan economie? Heeft dan geen beleid maker door dat wij een deel van de ecologie zijn? Dat je niet kan leven van euro's?

Gast

#44

2014-04-08 13:10

Stop met Berendrecht kapot te doen

Gast

#45 26

2014-04-08 14:10

blijf met je poten van doel af en hen groen berendrechtse polder enzo verder maar liilo mag wel nog bestaan als ze de haven van antwerpen uit wil brieden dat ze dan lillo neem in de plaats van doel


Gast

#46

2014-04-08 15:36

Dit is vruchtbare grond die niet mag gebruikt of misbruikt worden.
Kies een pseudoniem

#47 Re: Re:

2014-04-08 22:17

#31: - Re:

Dag Magda,

Op de Antwerpse rechteroever is gekozen voor haveninbreiding.   Daarbij gaan een aantal Europees beschermde gebieden verloren.  Die moeten gecompenseerd worden in de onmiddellijke omgeving.  Voor ons had dat ook de polder van Ettenhoven mogen zijn....Dat finaal werd gekozen voor de Opstalvallei had te maken met het feit dat voor een groot deel van de Berendrechtse polder de ruimtelijke bestemming als landbouwgebied reeds eerder was opgegeven voor de aanleg van slibbekkens en van een wachtdok voor lichters.

Voor de betrokken landbouwers werd een flankerend beleid goedgekeurd en de grote landbouworganisaties hebben hun instemming gegeven aan dit plan. Naast ruimte voor landbouw is er ook ruimte nodig voor natuur.  De huidige intensieve landbouw laat nauwelijks nog plaats voor natuur. Denk maar aan akkervogels zoals de kwikstaart en leeuwerik.

En muggen...  jij weet ook wel dat de larven van exotische muggen in de haven vooral hun gading vinden in kunstmatig  plasjes stilstaand  water in een ton, een autoband, een emmer, een plat dak of een verstopte dakgoot.   In een goed functionerend ecosysteem met een divers waterleven zie je toch zelf geen problemen gezien je pleit voor een zwemvijver.

Vriendelijke goeten

Willy Ibens

 

Bert De Wreve

#48 Re: Re: Re:

2014-04-09 08:22

#47: Kies een pseudoniem - Re: Re:

Beste Willy,

 

De traditionele partijen schuiven de hete aardappel door naar Natuurpunt en Groen. Jullie zijn nu de schuldige voor de onteigeningen en het verdwijnen van de vruchtbare landbouwgrond in onze polders. En wat doen jullie? Jullie zijn tevreden want er komt natuurgebied bij.

Maar is dat zo? Net zoals de persoon in reactie 21 schrijft “Landbouwgrond is ook natuurgebied!” Zit de haat tussen de landbouwers en de ‘natuur’groeperingen zo diep dat ze elkaar het licht niet in de ogen gunnen? Waarom kiest men voor landbouwgrond en niet voor lege bedrijfsterreinen of voor bouwgrond?

En u noemde hem al  “de polder van Ettenhoven” ook deze vruchtbare grond moet samen met een groot stuk tussen de Kapelsesteenweg en de A12 plaats maken voor een verbindingsweg. En de akkers tussen ’s Hertogendijk en de wijk het “Pekgat” wordt dan weer vol met “sociale” woningen gebouwd.

Waar gaan straks uw akkervogels zoals de Kwikstaart en uw leeuwerik broeden? En waar moeten al die andere dieren (voedsel voor andere dieren), die nu in de akkers leven,naartoe?

 

Beste Willy, natuurpunt en de ‘Groene’ partijen hebben zich hier WEER dik in de zak laten zetten. Mogen wij jullie dan ook verzoeken om jullie acties stop te zetten want als dit jullie streven is, dan wordt er niemand, ook de natuur niet, beter van.

 

Groeten,

 

Bert De Wreve


Gast

#49

2014-04-09 08:26

Er is onvoldoende landbouwgrond om ons lokaal te voeden
DIETER TIELEMANS (uit het Nieuwsblad.be)artikel 11 feb

De Vlaming eet gemiddeld 2,8 kg per dag en hij/zij heeft 1.282 vierkante meter grond nodig om zijn/haar voedsel te produceren. Dat zijn enkele van de resultaten van een onderzoek naar de voedsel-voetafdruk van de Vlaming.

Het gaat om een theoretische denkoefening van Sylvie Danckaert, Joeri Deuninck en Dirk Van Gijseghem van het departement Visserij en Landbouw van de Vlaamse overheid.

Uitgangspunt van de denkoefening is de vraag: hoeveel ruimte is er theoretisch nodig in Vlaanderen om wat wij vandaag consumeren ook lokaal te produceren? Wat is met andere woorden onze ‘food footprint’?

Bron voor de berekeningen is de Belgische Voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid in 2004. Daaruit blijk dat de 6 miljoen Vlamingen samen zo’n 6,4 miljard kilogram per jaar eten en drinken. Dat is per Vlaming een consumptiegemiddelde van 2,79 kg per dag.

Daarna zijn de voedingsproducten omgezet naar landbouwproducten door niet-lokale producten te vervangen door lokale producten (bijvoorbeeld vervangen van rijst door aardappelen) en de samengestelde producten te ontleden (bijvoorbeeld frisdrank bevat fruit en suikers).

Uit de berekeningen blijkt dat er voor het plantaardige voedsel van de Vlaming een ruimtebeslag nodig is van 222.700 hectare. Het totale ruimtebeslag voor diervoeders wordt geschat op 586.000 ha. Theoretisch is een totaal ruimtebeslag van 808.700 ha nodig om de Vlaming te voeden. Dat komt overeen met 1.282 m² per inwoner.

De effectief beteelde oppervlakte in Vlaanderen bedroeg anno 2011 zo’n 665.500 ha. Dat betekent dat er uitgaand van het huidige consumptiepatroon in Vlaanderen onvoldoende landbouwgrond voorhanden is om de Vlaming lokaal te kunnen voeden.

MAAR DE VOGELTJES, DE KIKKERS EN DE MUGGEN KRIJGEN MEER RUIMTE!

Gast

#50 Re: Re: Re: Re:

2014-04-09 08:52

#48: Bert De Wreve - Re: Re: Re:

Dag Willy,

Ik vind dat Fase 2 niet door mag gaan en dat Fase 1, dat nu een onwelriekende muggenkweekpoel is, moet omgevormd worden tot recreactiegebied met een grote zwemvijver en een strandje. Dat is waar de mensen behoefte aan hebben. Voor mij staat de mens centraal.

Het wegnemen van polders raakt een zere plek bij mensen die geboren en getogen zijn in deze dorpen, zoals ik.

Vriendelijke groet,

Magda