Red de Berendrechtse polder

Quoted post


Gast

#31 Re:

2014-04-07 08:42

#19: -

Dag Willy,

Dat natuurpunt ijvert voor open ruimte en groen is een mooi streven. Echter de manier waarop en de gekozen stukken zijn zeer ongelukkig. Er wordt geen rekening gehouden met de wensen van de bewoners. De dorpelingen van de polders willen allemaal groen om zich heen, maar niet dat nog meer landerijen worden opofferd voor de haven. Neem dan eventueel stukken in de haven die niet meer gebruikt worden.

Vroeger konden wij in de polder zwemmen. Eerst in de Schelde en kreken, later in het toekomstige havendok dat jaren een meer met een strandje was. Met het Delwaidedok is dit verdwenen. In plaats van dat 'natuurgebied' voor muggen zouden de mensen veel meer plezier beleven aan een recreatiegebied met een grote zwemvijver. Wat trouwens ook een prima natuurproject kan zijn.

Initiatieven moeten ten dienste van de burger zijn niet van de muggen. En zeker niet in de buurt van de haven waar alles uit de hele wereld aankomt. Dat gaat namelijk een gevaar voor de volksgezondheid betekenen omdat er ook tropische muggen komen die erge besmettelijke tropische ziektes meebrengen, zoals Dengue of knokkelkoorts. Met de klimaatopwarming is het al een feit dat dit oprukt naar Europa. Op Madeira zijn al 2.000 ziektegevallen geregistreerd en in Marseille is het ook vastgesteld.

In plaats van tegen de tienduizend bewoners van Berendrecht Zandvliet en Lillo te zeggen dat ze eens moeten nadenken, denk ik dat jullie dat beter zelf eens zouden doen voor je met lobbies zulke afspraken afdwingt van de overheid.

Met vriendelijke groet,

Magda Heeffer

Reacties

Kies een pseudoniem

#47 Re: Re:

2014-04-08 22:17:20

#31: - Re:

Dag Magda,

Op de Antwerpse rechteroever is gekozen voor haveninbreiding.   Daarbij gaan een aantal Europees beschermde gebieden verloren.  Die moeten gecompenseerd worden in de onmiddellijke omgeving.  Voor ons had dat ook de polder van Ettenhoven mogen zijn....Dat finaal werd gekozen voor de Opstalvallei had te maken met het feit dat voor een groot deel van de Berendrechtse polder de ruimtelijke bestemming als landbouwgebied reeds eerder was opgegeven voor de aanleg van slibbekkens en van een wachtdok voor lichters.

Voor de betrokken landbouwers werd een flankerend beleid goedgekeurd en de grote landbouworganisaties hebben hun instemming gegeven aan dit plan. Naast ruimte voor landbouw is er ook ruimte nodig voor natuur.  De huidige intensieve landbouw laat nauwelijks nog plaats voor natuur. Denk maar aan akkervogels zoals de kwikstaart en leeuwerik.

En muggen...  jij weet ook wel dat de larven van exotische muggen in de haven vooral hun gading vinden in kunstmatig  plasjes stilstaand  water in een ton, een autoband, een emmer, een plat dak of een verstopte dakgoot.   In een goed functionerend ecosysteem met een divers waterleven zie je toch zelf geen problemen gezien je pleit voor een zwemvijver.

Vriendelijke goeten

Willy Ibens