Steunbetuiging BaTP verdient erkende plaats binnen GGZ

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Steunbetuiging BaTP verdient erkende plaats binnen GGZ.


Gast

#51

2015-10-05 07:18

Ken verscheidene bekwame therapeuten met Bachelor opleiding, of die op goede instituten opgeleid zijn.een master is geen garantie voor kwaliteit.

Gast

#52

2015-10-05 07:23

Ik studeer zelf TP

Gast

#53

2015-10-05 07:42

In ons team van eerste lijn psychosociale en relationele begeleidingen (Welzijns- en Relatie Team binnen Caw-Oostvlaanderen) hebben de meeste collega's een basisopleiding maatschappelijk werk met bijkomende psychotherapeutische opleidingen.

Gast

#54

2015-10-05 08:07

Mensen die 4 jaar studeren achteraf vertellen dat hun diploma waardeloos is, is ronduit schandalig.

Gast

#55

2015-10-05 08:39

Ik denk dat TP-ers over kwaliteiten beschikken die zeker een toegevoegde waarde zullen zijn in de GGZ.

Dit bericht is verwijderd door de auteur van deze petitie (Toon details)

2015-10-05 09:11


Tom Van Daele

#57 Belangrijke nuance

2015-10-05 11:36

Ik ga akkoord met de stelling dat psychologisch consulent een plaats verdient binnen het wettelijk kader van de gezondheidszorgberoepen en steun de oproep daar dan ook volledig in. Binnen de geestelijke gezondheidszorg kan de rol van de psychologisch consulent perfect complementair zijn met die van de klinisch psycholoog. De jaarlijkse instroom van goed opgeleide professionele bachelors is daarbij een realiteit die niet kan en mag worden genegeerd.

Met de pleidooi dat een bachelor in de toegepaste psychologie ook toegang dient te krijgen tot psychotherapie ga ik echter niet akkoord. Hier volg ik de visie van de Hoge Gezondheidsraad: zij beschouwen psychotherapie als een specialisatie van universitaire basisberoepen in de gezondheidszorg.


Gast

#58

2015-10-05 11:52

1) zomaar eventjes de spelregels veranderen, voor mensen die aan het studeren zijn of al afgestudeerd zijn als therapeut in één van de erkende therapie opleidingen, toont aan dat de overheid totaal geen respect en minachting heeft voor die mensen.

2) Een therapie opleiding volgen kost al snel zo'n 10.000 €. Als dan achteraf de overheid beslist dat die therapie opleiding niks waard is, dan dien je ook die som terug te betalen aan elke student.

3) ik werkte zelf al met zowel psychologen en 'toegepaste psychologen', dit labeltje zegt totaal niks over hoe men als therapeut zal functioneren.

4) In mijn therapie opleiding zaten zowel psychologen als niet-psychologen. Ik heb deze mensen 4 jaar aan het werk gezien. Ook hier was duidelijk dat de basisopleiding (psycholoog of andere gezondsheidswerker) totaal niet voorspellend was voor of iemand een goede therapeut zou worden of niet.

5) In vele teams met therapeuten, ook in het onze, is het net een meerwaarde om mensen vanuit diverse achtergronden te hebben, omdat dit zo verrijkend en dus helpend is. Het is dan ook een duidelijke verarming als dit niet meer mogelijk zou zijn.

6) Ikzelf volgde een erkende psychotherapie opleiding en heb op Master niveau een gezondheidsberoep (niet-psycholoog). Blijkbaar vindt de overheid dat ik de naam 'psychotherapeut' niet waardig ben. Nochtans ervaren een groot deel van mijn cliënten dat anders.

7) Vele therapeuten zijn geen psycholoog en hebben toch een goede praktijk (= de therapie die ze geven werkt voor veel van hun patiënten/ cliënten). Wat zal er dan gebeuren met hen, als ze plots geen therapeut meer zijn?

8) Therapeuten die afstudeerden en 4 jaar lang net op dezelfde manier werden beoordeeld als hun collega-psychologen die ook diezelfde therapie opleiding volgden, studeerden toch af. Deze niet-psychologen dienden daarvoor aan dezelfde voorwaarden te voldoen als hun collega-psychologen. De opleiding werd niet makkelijker gemaakt omdat zij bv. maar een Bachelor in een gezondheidsberoep hadden. Ook zij dienden even hard te werken voor de opleiding en slaagden erin omdat de opleiders hen aanzagen als waardig om de naam therapeut te dragen... Wie is de overheid dan, die deze mensen niet bezig zag, om te stellen dat zij nu plots niet meer waardig zijn om als therapeut te werken?

9) Ikzelf volgde een 4-jarige erkende therapie opleiding volgde, studeerde jaren aan de univ. om een gezondheidsberoep te hebben op Masterniveau (zonder bissen),  ik behaalde ondertussen bijna een Bachelor in psychologie (equivalent van 3 jaar) en ondertussen ben ik als therapeut werkzaam. Het is dan ook bijzonder ontgoochelend om te moeten merken dat ik mijn cerrificaat van therapeut en straks mijn diploma van Bach. in de psychologie evengoed kan wegwerpen, omdat de overheid zou bepalen dat ik nooit een goede therapeut kan zijn met mijn achterliggende studies. Mijn toekomst waarvoor ik al jaren werkte, wordt plots heel onzeker en zoals het er nu uitziet, mag ik straks een andere job gaan zoeken, wil ik verder mijn geloofwaardigheid kunnen aantonen aan cliënten. Zelfs al hielp ik al heel wat cliënten met ernstige psychische problemen.

10) Graag enkele wetenschappelijke studies ook die aantonen dat de psychotherapie van Belgische/ Vlaamse Bachelors in de psychologie (of andere gezondheidsberoepen) die ook psychotherapeut zijn, minder effectief is dan de therapie geleverd door psychologen- psychotherapeuten. Zo is het immers mogelijk om echte wetenschappelijke uitspraken te doen over deze kwestie. Naar mijn weten zijn er echter geen zo'n studies (die goed werden uitgevoerd). In dit geval zou dit betekenen dat de overheid en de voorstanders van het wetsvoorstel zich enkel laten leiden door hun buikgevoel en dat hun besluit onwetenschappelijk is.

 


Gast

#59 Re: Belangrijke nuance

2015-10-05 11:58

#57: Tom Van Daele - Belangrijke nuance 

 Aan Tom Vandaele: als het advies van de Hoge Gezondheidsraad wordt opgevolgd, dan zou ik toch erkend moeten worden als psychotherapeut. Ik heb een Master in een gezondheidsberoep, maar ben geen klinisch psycholoog. Maar zoals het er nu uitziet, zal men dat advies niet volgen, aangezien enkel klin. psychologen en klin. orthopedagogen zouden worden toegelaten.

En daarnaast blijf ik stellen dat het altijd eenvoudig is om een beslissing te nemen over mensen die men nooit of zelden bezig zag: als men geen therapie opleiding volgde, samen met niet-klin. psychologen, dan kan je ook niet oordelen over hoe zij in die job functioneren. Men kan niet oordelen over wat men niet kent.


Gast

#60

2015-10-05 12:08

Omdat ik zelf een jaar geleden afgestudeerd ben als bachelor in de toegepaste psychologie of psychologisch consulente zoals dat dan werd genoemd. Ik vind dit dus zeer belangrijk dat er een aanpassing komt anders heb ik eigenlijk voor niets drie jaar die opleiding gedaan want dit is wel wat ik echt wil doen! Nog drie jaar verder studeren om een master te behalen zie ik momenteel niet zitten om persoonlijke redenen.

Gast

#61 Re:

2015-10-05 12:11

#54: -  Zo denk ik er ook over! Ik ben momenteel hard op zoek naar werk en heb nog een jaar extra gevolgd zodat ik ook les mag geven in de vakken van mijn bachelordiploma in het secundair onderwijs. En toch is het nu al zo moeilijk. Als dit niet aangepast wordt, is mijn diploma helemaal niets waard!


Gast

#62

2015-10-05 13:45

Voor mijn schoondochter!

Gast

#63

2015-10-05 14:08

Omdat ik zelf deze opleiding volg en dit erg belangrijk vind

Gast

#64

2015-10-05 14:41

Onze dochter is pas afgestudeerd als bachelor toegepaste psychologie, in die zin zijn wij uiteraard betrokken.

Gast

#65

2015-10-05 15:12

Omdat iemand die aan zo'n opleiding begonnen is nu niet uit de boot moet vallen op de arbeidsmarkt. Ik vind dat schandalig deze mensen zijn toch niet minderwaardig dan iemand die een masteropleiding gehad heeft.

Gast

#66 idem voor Bachelors Maatschappelijk Werk

2015-10-05 15:23

Ook maatschappelijk werkers werken soms als zelfstandig psycho-sociaal begeleider/consulent. De diversiteit aan beroepen en achtergronden betekent een grote meerwaarde voor het hulpverleningslandschap. Akkoord dat er kaf tussen het koren zit, maar dat lost men niet op door volledige beroepsgroepen uit te sluiten.


Gast

#67

2015-10-05 18:45

Beste ,
Omdat we meer dan ook nood hebben aan ondersteuning in die sector , we alle hulp kunnen en moeten aanwenden daarvoor . Niet onbelangrijk , omdat mijn dochter een bachelor heeft behaald en zich geweldig graag wil inzetten !
Succes
luc

Gast

#68 Re: Belangrijke nuance

2015-10-05 21:27

#57: Tom Van Daele - Belangrijke nuance 

 Wie zetelt in die gezondheidsraad? Wie doet de aanbevelingen voor die raad? Lijkt me een beetje een cirkelredenering...


Gast

#69

2015-10-06 05:55

Ik ben master psychiatrische verpleegkunde, medisch-sociale wetenschap. Wat met deze groep hulpverleners die een erkende opleiding psychotherapie volgen? Deskundigheid verschuilt zich niet onder een diploma psychologie !

Gast

#70

2015-10-06 05:55

De richting is volgens mij niet overbodig.

Gast

#71

2015-10-06 06:58

De efficiëntie van psychotherapie hangt niet af van het basisdiploma, maar ook van andere, bijkomende factoren. Een pas afgestudeerde master beter gekwalificeerd vinden dan een bachelor die meerdere therapeutische opleidingen gevolgd heeft en een rijke ervaring bezit? Lijkt mij eerder een kwestie van lobbywerk dan van streven naar kwaliteit op het werkveld.

Gast

#72

2015-10-06 07:57

Eindelijk iemand die weerstand durft te bieden aan een lobby!

Gast

#73

2015-10-06 09:18

Vele psychotherapeuten die fantastisch werk leveren, krijgen met deze beslissing een klap in het gezicht. Terwijl er zoveel nood is aan geestelijke begeleiding ! Niet te geloven !

Gast

#74

2015-10-06 11:01

Het is pijnlijk om te zien dat het doel van je kind ineens in het water valt . Drie jaar studeren om het diploma te halen, met enorm veel enthousiasme en nu dit. Al hun toekomstplannen vallen in het water. Enthousiast om nog enkele jaren opleiding te volgen om psychotherapeut te worden en nu te horen dat dit allemaal niet mogelijk zal worden, hun diploma weinig waarde heeft. En de vraag waarom heb ik mij drie jaar ingezet om BaTP te worden ! En er is zo'n nood aan psychologische begeleiding die door hen zeer goed aangeboden kan worden.
Het is zo jammer maar dit is nu eenmaal de maatschappij geworden, mensen tellen niet meer mee,........

Gast

#75

2015-10-06 13:48

Ik kom vanuit generatie armoede, en ben werkzaam als opgeleide ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting bij VDAB . Ik heb nooit de kans gehad door te studeren. Mijn dochter heeft ADD en volgt haar laatste jaar toegepaste psychologie. Bachelor. Het zou een ramp zijn om deze erkenning niet te verkrijgen, want zij is de eerste sinds generaties in onze familie die zover geraakt is, en zij heeft verdorie geknokt en gevochten om zover te staan. Ik vind het schandalig dat dit diploma niet in de zorg zou worden erkend. Daardoor zou de vicieuze cirkel die we een stuk doorbroken hebben met haar werken, en veel vechten  wel weer eens kunnen terugkeren, en die willen we zeker niet terug zien. Erg dat men op die manier met mensen omgaat. , terwijl zij en ik alles gedaan hebben om haar diploma te kunnen halen.
Hilde Van Tongelen