ONZE BIB MOET OPENBLIJVEN

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie ONZE BIB MOET OPENBLIJVEN.


Gast

#76

2013-12-01 12:47

De bib mag niet sluiten
Leo de Clerck
De auteur van deze petitie

#77 Re:

2013-12-01 16:49

#75: -

De reportage van Ketnet kan ook bekeken worden via www.leodeclerck.be

 


Gast

#78

2013-12-04 12:18

Weten de mensen eigenlijk hoeveel bezoekers de biblioteken krijgen per week?
Hoeveel bezoekers krijgt bijvoorbeeld klein-sinaai per week of per maand over de vloer?
Of anders, hoeveel Stekenaars gaan effectief benadeeld zijn door het sluiten van de bibliotheken?
Leo zal dit zeker weten, misschien kan hij dit even vermelden kwestie van alle nodige informatie beschikbaar te hebben, en op basis daarvan een oordeel te vellen.
Leo de Clerck

#79 Re:

2013-12-05 08:05

#78: -

Beste,... Gast (het gaat wat gemakkelijker als je je naam vermeldt),

Over het aantal bezoekers lopen de meningen sterk uit elkaar. De cijfers van het College (die ik gezien de wet op de bestuursdocumenten niet mag vrijgeven) zijn slechts een hele kleine fractie van het aantal bezoekers dat wij gezien en ontmoet hebben tijdens onze actie. Een actie die slechts minimaal werd gecommuniceerd !

Maar je dient ook volgende zaken in het oog te houden én mee te tellen: iedere bezoeker komt niet iedere week langs. Sommige ontleners zie je enkel op gezette tijden (studenten in functie van een opdracht op school, mensen die met vakantie gaan en enkele boeken willen meenemen, ...).

Daarnaast is de bibliotheek GEEN winstgevende zaak. Dat is nooit de bedoeling geweest en dat zal ze ook nooit zijn. (tenzij je exhuberante bedragen gaat innen op elke ontlening. En dan nog...).

Er zijn echter verschillende alternatieven om de bibliotheek in het dorp te behouden of om de historische rollen van de bibliotheek in een nieuw kleedje te stoppen. De dorpsbewoner verplaatst zich liever niet naar de bibliotheek in de hoofdgemeente. Hij heeft ook vaak andere behoeften en nood aan een leesplek in zijn eigen omgeving. Of het nu gaat over een digitale bibliotheek of niet, de toegankelijkheid moet steeds gewaarborgd blijven. Creatief inspelen op de maatschappelijke veranderingen is daarbij de boodschap. Een bibliotheek is een centrum van kennis, van vorming,... In plaats van de uitleenpost af te schaffen, zou men eerder moeten investeren in die uitleenpost en de bibliotheekservice uitbreiden. Zo zou men in de bib niet enkel boeken kunnen ontlenen, maar ook documenten afhalen waarvoor we nu naar het gemeentehuis moeten, informatie inwinnen over allerlei zaken, als afhaalcentrum kunnnen dienen voor de logistieke hulp,...

De alternatieven die nu op tafel liggen zijn merkelijk duurder dan het openhouden van de uitleenposten. Daarnaast : waarom zoveel centen stoppen in en voorzien voor 'evenementen', terwijl langs de andere kant uitleenposten moeten sluiten. Dit gaat helemaal niet over besparen of over crisis,... de focus van het College ligt duidelijk ergens anders.

Wanneer een 300-tal handtekeningen volstaan om een bouwvergunning van een windmolen teniet te doen, waarom wordt er dan niet geluisterd naar meer dan 750 handtekeningen (deze petitie en de papieren versie) van de Stekenaren voor behoud van hun uitleenpost ?

Het is schrijnend om te zien dat het huidige College niet gaat voor de belangen van de gemeente, maar enkel voor eigen belang....

Kristof
Gast

#80 Aantallen

2013-12-09 18:12

Vreemd dat het artikel 32 van de Belgische Grondwet stelt dat men het recht heeft om bestuursdocumenten te raadplegen en men dus niet echt verboden wordt hierover te communiceren. Ze wordt zelfs nog verder gedefinieerd in de wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van Bestuur.

Met dat in het achterhoofd, de exacte bezoekersaantallen per jaar kunnen geraadpleegd worden in het jaarverslag 2012 van de Bibliotheek van Stekene.

Ik som ze even op:

- Hoofdbib: 2745 unieke bezoekers
- Hellestraat: 124
- Kemzeke: 119
- Klein-Sinaai: 111
- Koewacht: 189

Op dat totaal van 3288 unieke bezoekers, moet men 13,8% aftrekken van bezoekers buiten Stekene.
Dat komt neer op 2834 bezoekers totaal uit Stekene. Het jaarverslag geeft niet aan hoe die verdeling is tussen de hoofdbib en de uitleenposten, maar ik vermoed dat de lijn kan doorgetrokken worden en zelfs nog vergroot naar de posten van Koewacht en de Hellestraat, vlakbij de grens.

Let wel, ik ben ook geen voorstander van een sluiting, maar ik heb graag meer info alvorens mijn mening te vormen.

Gast

#81 Re: Aantallen

2013-12-11 16:33

gast

#82 Re: Aantallen

2013-12-11 16:39

#80: Kristof - Aantallen Juiste cijfers... Onder unieke bezoekers verstaan we dan degenen die enkel en alleen in de uitleenpost komen ? Als ze in de grote vakantie 1 maal naar de hoofdbib gaan of  1 maal daar een film of iets anders wat ze dringend nodig hebben gaan ontlenen zijn het plots geen unieke bezoekers van de uitleenposten?

Waarschijnlijk ligt het aantal leden uit de uitleenposten veel hoger dan hier wordt doorgegeven. Verdubbel maar

 

Kristof

#83

2013-12-11 21:00

Ik geef u de cijfers zoals ze vermeld staan in het jaarverslag.
Wat U ermee doet, Gast, is volledig vrij.

Maar met 'waarschijnlijk' zijn ook al veel mysteries opgelost, niet?

De waarheid zal ergens daartussen liggen.
Leo de Clerck

#84 Re: Aantallen

2013-12-12 13:10

#80: Kristof - Aantallen

Beste Kristof,

Wat de 'bestuursdocumenten' betreft. Daar kan ik kort in zijn. Toen ik enkele weken terug het jaarverslag van de bibliotheek opvroeg werd me duidelijk gemaakt (mondeling en per begeleidende brief) dat dit document onder de wet op bestuursdocumenten valt. De gegevens mogen niet openbaar gemaakt.

In geval de cijers die jij aanhaalt juist zouden zijn, dan moet je toch nog een zekere nuance aan de dag leggen voor het interpreteren van die cijfers.

Gaat het hier werkelijk over bezoekers/ontleners van dat filiaal ? Of kan het dat bezoekers worden toegekend aan een aandere fifliaal dan het filiaal waar ze op dat moment op bezoek zijn? (bv. iemand laat zich registeren in de hoofdbib en gaat daarna boeken ontlenen in een uitleenpost. Waar wordt die bezoeker ingeschreven ?)

Daarnaast moet je een aantal extrerne parameters in rekening brengen :

- wat is het potoentieel van de uitleenpost : hoeveel inwoners moet die bedienen ?

- hoeveel uren is het filiaal geopend ?

- hoe groot/klein is het aanbod ?

- is er naast boeken en CD's ook mogelijkheid om kranten te lezen, ... enz ?

- activiteiten : de activiteiten van de bib spelen zich in regel steeds af in de hoofdbib.

Als je al die zaken in rekening gaat brengen en hun gewicht laat meetellen, dan kom je op een totaal andere kwotering uit. Enkel beoordelen op basis van bezoekers is in deze fout. Alle parameters moeten meegeteld en afgewogen worden.

Het lijkt me aangewezen dat die studie gebeurd en dat op basis van die realistische cijfers een overwogen keuze wordt gemaakt.  Het is bijzonder jammer dat men niet de moeite heeft genomen om ook de alternatieven te overwegen.

Waarom van de uitleenpost geen contactpunt met het gemeentehuis maken ? Een punt waar men documenten kan afhalen, logsiteke steun kan aanvragen/afhalen, allerlei documenten vindt die interessant zijn voor de bewoners, ...

Er zijn voorstellen gedaan, maar de alwetende meerderheid veegt ze met een grijns van tafel. Dat men zelfs geen oren heeft naar meer dan 750 inwoners die hun droefenis uiten, dat maakt het helemaal te gek voor woorden. toen in 2012 de verkiezingsbeloften werden uitgesproken waren de mensen van GB er als de kippen bij om cultuur, bibliotheek, milieu, natuur,... enz op te sommen bij hun doelen voor de komende legislatuur. Van al die beloften is na 12 maanden niets meer over.

Op zijn minst vreemd, héél vreemd !

En zoals je kan zien, ik durf te tekenen met een naam én voornaam. Ik stop me niet weg !


Gast

#85

2013-12-13 08:57

Welke concrete voorstellen zijn gedaan? Ik heb begrepen dat het personeelbestand inkrimpt. Vormt dit dan geen probleem voor de verdere uitbouw van decentralisatie en extra dienstverlening die je voorstelt? Jammer genoeg ontbreken nog steeds officiële cijfers over de filialen. Ik kan me niet voorstellen dat een onpopulaire maatregel als het sluiten van de randbibliotheken ongefundeerd of ongeargumenteerd genomen wordt. Duiding graag met officiële, niet-interpreteerbare cijfers graag. Iemand?

Gast

#86

2013-12-13 16:27

Jaarverslagen zijn altijd openbaar en staan zelfs op de gemeentelijke website...
man met een mening

#87

2013-12-15 12:14

Kom zeg: 'gezien de wet op de bestuursdocumenten mogen deze gegevens niet worden vrijgegeven'. Leo, je kan misschien eens een search doen op www.stekene.be. 'Jaarverslagen'...
http://www.stekene.be/product/627/jaarverslag-2012
Pagina 115.

Er is slechts 1 kaart, geen aparte kaart per filiaal. Als men over bezoekers van een filiaal spreekt, of ontleningen per filiaal gaat het vanzelfsprekend over cijfers over het filiaal. (vermits er maar 1 kaart is, zouden er volgens Leo z'n redenering gewoon 0 bezoekers/ontleningen zijn per filiaal!) Je zou je toch wat beter moeten inlichten hoor Leo.

En officiële cijfers gaan betwisten, tja, makkelijk is dat. Je moet maar aan eender welke bibliothecaris, die af en toe in een filiaal staat, vragen wat ze daar doen, op die 2 uurtjes. Ze vervelen zich daar gewoon. Dus de getallen betwisten, heeft geen zin. Die kloppen gewoon.

Je schrijft heel mooi 'De dorpsbewoner verplaatst zich liever niet naar de bibliotheek in de hoofdgemeente'. Van waar haal je dit? In de praktijk blijkt dat dit niet klopt! De gemeentebewoner wil naar een grote, aangename bibliotheek gaan met veel keuze! Je durft zelfs te schrijven dat studenten de lokale bibliotheken gaan missen! Kom zeg, je weet even goed dat zeker zij de grotere bibliotheken opzoeken, en zeker niet langs zullen gaan in de kleine bibliotheken waar ze amper keuze hebben.

Feit is dat de filialen elk amper 5 tot 10% van de bezoekers/ontleningen hebben. Het is natuurlijk leuk als iedereen in zijn dorp een bib heeft, maar het moet in verhouding blijven! Er moét bespaard worden.

Ik ben het wél eens dat er natuurlijk op één of andere manier een alternatief moet komen... Een bib-besteldienst, bib-bus, afhaling van bestelde boeken op een plaats in de deelgemeente, dit zijn enkele voorstellen die zeker moeten onderzocht worden.

'Het lijkt me aangewezen dat die studie gebeurd en dat op basis van die realistische cijfers een overwogen keuze wordt gemaakt': dat is gebeurd! Men moest besparen op personeel, en men heeft bekeken waar dit het minste pijn zal doen! En je weet ook dat er géén naakte ontslagen vallen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd, pensioengerechtigden worden niet vervangen.

'Het is bijzonder jammer dat men niet de moeite heeft genomen om ook de alternatieven te overwegen': welke alternatieven?

De gebouwen van de bibliotheken zullen trouwens kunnen gebruikt worden door lokale verenigingen, die daar vast heel blij mee zullen zijn!

Val nu maar aan, liefst met argumenten, En laat het feit dat ik hier anoniem m'n pleidooi doe, niet één van die argumenten zijn.

Ha ja: nee, ik ben géén politieker.
Leo de Clerck

#88 Re:

2013-12-16 13:16

#87: man met een mening -

jammer dat je blijkbaar je naam niet durft te gebruiken.

Het jaarverslag van de bibliotheek is wel degelijk een bestuursdocument. Je vindt dat ook niet terug op de website. (dat is een algemeen jaarverslag van de gemeente Stekene, met slechts een beperkt aantal gegevens aangaande de bib).

Er is slechts 1 kaart : op dit moment slechts 1 identiteitskaart. maar je kaart wordt gelinkt aan een bepaald filiaal. Daarvoor moet je niet over verschillende kaarten beschikken.

Ik ben blij dat je beseft dat de dorpsbewoner een moderne, goed uitgeruste bibliotheek wil. Maar moet hij zich daar dan ook 7 of 8 kilometer voor verplaatsen binnen de eigen gemeente ? Of gaan we gewoon richting Sint-Niklaas (op dezelfde afstand) en gaan we daar de bib raadplegen.

Als ik het over studenten heb, dan heb ik het ook over jongeren van de lagere school. Kinderen uit Koewacht, Klein-Sinaai dienen over bijzonder gevaarlijke wegen te rijden als ze de centrumbibliotheek willen bezoeken.

Als je alle paramaters laat meetellen in je beoordeling, dan kom je op andere performatiecijfers uit. Slechts die parameter laten meetellen die je het beste uitkomt neigt naar manipulatie.

In de gemeenteraad zijn door CD&V (en bij uitbreiding ook door GPS en sp.a) een pak voorstellen gedaan. (vrijwilligers, andere openingsuren, beperkte openingsuren, evenementen eveneens in de uitleenposten, wisselcollecties, uitbreiden van de uitleenpost tot contactpunt met de gemeentelijke diensten, uitbreiden diensten, subsidies voor bibs investeren in de uitleenposten, ....enz.) Veel waardevolle voorstellen, maar niet gehoord door de alwetende meerderheid !

Ondertussen worden er wel weer centen vrijgemaakt voor andere manifestaties/evenementen/...

Ik nodig je uit om die getallen eens stevig te willen bekijken.

Met vriendelijke groeten,

 

Leo de Clerck (niet anoniem !)


Gast

#89 de wonderbare bibliotheek

2013-12-23 09:31

een aanrader om te lezen: het cursiefje van Gaston Durnez met bovenstaande titel in De Bond (veertiendaagse krant van de Gezinsbond)van 20 december 2013
Alle Gemeentebelangers mogen na lezing hiervan even nadenken over de laatste 2 zinnen !

Gast

#90 bericht vd gemeente/bibliotheek

2014-01-10 09:45

vandaag in de krant te lezen: "in Stekene vinden steeds meer mensen de weg naar de hoofdbibliotheek in de Stadionstraat". Niet moeilijk, 't is van moetens! De vier uitleenposten sluiten eind juni en zijn dit laatste half jaar nog slechts 2 (twee!)uur open op een week. Dat kun je lezen in de folder "aangepaste DIENSTVERLENING". Van "dienstverlening" gesproken. Zo bloeden de uitleenposten natuurlijk dood !!!
Leo de Clerck

#91 De Wonderbare Bibliotheek

2014-01-10 15:31

gaston Durnez schreef in het tijdschrift van de Gezinsbond van 20 december 2013 over 'De Wonderbare Bibliotheek'. Een cursiefje dat we jullie niet willen onthouden. je leest het via : http://openbib.weebly.com/deskundigen.html

Veel leesplezier.

Daarnaast: ik kan alleen bevestigen wat hierboven reeds vermeld staat : de uurregeling voor de komende (laatste) 6 maanden werd naar beneden aangepast. De uitleenposten zijn nu op klantonvriendelijke uren toegankelijk gedurende twee uur per week. Wie een boek wil lezen moet naar de hoofdbibliotheek. Willen of niet,...