ONZE BIB MOET OPENBLIJVEN

Quoted post


Gast

#78

2013-12-04 12:18

Weten de mensen eigenlijk hoeveel bezoekers de biblioteken krijgen per week?
Hoeveel bezoekers krijgt bijvoorbeeld klein-sinaai per week of per maand over de vloer?
Of anders, hoeveel Stekenaars gaan effectief benadeeld zijn door het sluiten van de bibliotheken?
Leo zal dit zeker weten, misschien kan hij dit even vermelden kwestie van alle nodige informatie beschikbaar te hebben, en op basis daarvan een oordeel te vellen.

Reacties

Leo de Clerck

#79 Re:

2013-12-05 08:05:11

#78: -

Beste,... Gast (het gaat wat gemakkelijker als je je naam vermeldt),

Over het aantal bezoekers lopen de meningen sterk uit elkaar. De cijfers van het College (die ik gezien de wet op de bestuursdocumenten niet mag vrijgeven) zijn slechts een hele kleine fractie van het aantal bezoekers dat wij gezien en ontmoet hebben tijdens onze actie. Een actie die slechts minimaal werd gecommuniceerd !

Maar je dient ook volgende zaken in het oog te houden én mee te tellen: iedere bezoeker komt niet iedere week langs. Sommige ontleners zie je enkel op gezette tijden (studenten in functie van een opdracht op school, mensen die met vakantie gaan en enkele boeken willen meenemen, ...).

Daarnaast is de bibliotheek GEEN winstgevende zaak. Dat is nooit de bedoeling geweest en dat zal ze ook nooit zijn. (tenzij je exhuberante bedragen gaat innen op elke ontlening. En dan nog...).

Er zijn echter verschillende alternatieven om de bibliotheek in het dorp te behouden of om de historische rollen van de bibliotheek in een nieuw kleedje te stoppen. De dorpsbewoner verplaatst zich liever niet naar de bibliotheek in de hoofdgemeente. Hij heeft ook vaak andere behoeften en nood aan een leesplek in zijn eigen omgeving. Of het nu gaat over een digitale bibliotheek of niet, de toegankelijkheid moet steeds gewaarborgd blijven. Creatief inspelen op de maatschappelijke veranderingen is daarbij de boodschap. Een bibliotheek is een centrum van kennis, van vorming,... In plaats van de uitleenpost af te schaffen, zou men eerder moeten investeren in die uitleenpost en de bibliotheekservice uitbreiden. Zo zou men in de bib niet enkel boeken kunnen ontlenen, maar ook documenten afhalen waarvoor we nu naar het gemeentehuis moeten, informatie inwinnen over allerlei zaken, als afhaalcentrum kunnnen dienen voor de logistieke hulp,...

De alternatieven die nu op tafel liggen zijn merkelijk duurder dan het openhouden van de uitleenposten. Daarnaast : waarom zoveel centen stoppen in en voorzien voor 'evenementen', terwijl langs de andere kant uitleenposten moeten sluiten. Dit gaat helemaal niet over besparen of over crisis,... de focus van het College ligt duidelijk ergens anders.

Wanneer een 300-tal handtekeningen volstaan om een bouwvergunning van een windmolen teniet te doen, waarom wordt er dan niet geluisterd naar meer dan 750 handtekeningen (deze petitie en de papieren versie) van de Stekenaren voor behoud van hun uitleenpost ?

Het is schrijnend om te zien dat het huidige College niet gaat voor de belangen van de gemeente, maar enkel voor eigen belang....