Wij zijn tegen de Surinaamse Amnestie wet.

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Wij zijn tegen de Surinaamse Amnestie wet..


Gast

#101

2012-03-22 21:56

het is te belachelijk voor woorden dat een moordenaar, cq overtuigd crimineel en drugsbaron uberhaupt amestie kan verkrijgen. zij die deze wet hebben aangeboden en goedkeuren zouden dezelfde weg mogen gaan als de slachtoffers gemaakt door deze idioten

Gast

#102

2012-03-22 22:09

Suriname verdient gewoon iemand beter.
Iemand die Onze Suriname wil en probeert te verbeteren.
Iemand die eerlijk is en niet alleen praatjes heeft.
Wij zijn een mooie gemengde Volk.
Mensen blijf stemmen...
want die ene stem van jou kan een verschil maken

Gast

#103

2012-03-22 22:14

I Will Raise My Voice
I Will Not Shut my Mouth

Gast

#104

2012-03-22 22:17

Bouterse moet weg,
Punt uit!
Dan komt het goed met SURINAME

Gast

#105

2012-03-22 22:18

Hopelijk komt het toch allemaal goed als ze maar niet opgeven............
Gino

#106 Ga morgen allemaal naar het onafhankelijkheidsplein

2012-03-22 22:53

Surinamers sta op en ga morgen massaal om .. uur naar het onafhankelijkheidsplein om de protesteren TEGEN de voorgenomen amnestieplannen van de minderheid!

Morgen, 23 maart wordt om 11 uur de initiatiefwet houdende wijziging van de amnestiewet 1989 (gepubliceerd in 1992) door De Nationale Assemblee in behandeling genomen. Dit is een handeling die strijdig is met het bepaalde in artikel 131, lid 3 van de grondwet welke bepaalt dat elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, verboden is. Daarnaast geeft artikel 69 aan dat de wetgever, de regering en de overige overheidsorganen de bepalingen van de grondwet in acht nemen.

De bedoeling van de amnestiewet van 1989 was om een einde te maken aan de bloedige burgeroorlog en om de democratie in Suriname weer te herstellen. Ook in april 1980 is er amnestie verleend aan de plegers van de coup.

Expliciet uitgesloten zijn de moorden die zijn gepleegd op 7, 8 en/of 9 december 1982 en de massamoorden op mannen, vrouwen én kinderen in het Marrondorp Moiwana op 29 november 1986. Deze twee gruwelijke schendingen van mensenrechten zijn dus bewust niet in de amnestiewet opgenomen en de verantwoordelijken dienen dus gewoon te worden vervolgd.

Het zogenoemde 8-december proces is reeds gaande vanaf het jaar 2007 en het bevindt zich thans in een afrondende fase. De president van de krijgsraad, mevrouw mr Cynthia Valstein-Montnor heeft onlangs bekend gemaakt dat er vóór juni van dit jaar vonnis zal worden gewezen.

Het mag duidelijk zijn dat de huidige coalitie geschrokken is van de verklaringen van gewezen mede-couppleger Ruben Rozendaal, die eveneens vrijdag 23 maart opnieuw, maar nu onder ede, zal worden gehoord. De vele belastende verklaringen worden nu immers door iemand uit de eigen gelederen bevestigd.

De initiatiefnemers van de wetswijziging echter menen het motief “orde en rust in de samenleving” te kunnen gebruiken, maar een ieder begrijpt wel dat dit drogredenen zijn. Er is overduidelijk sprake van eigen belang en zeker niet van landsbelang.

Laat de nabestaanden van zowel de decembermoorden als die van Moiwana niet in de kou staan. Wees solidair en kom morgen om 11 uur naar het onafhankijkheidsplein. Laat je stem horen als rechtgeaarde Surinamer!
Stuka djoeka

#107 Re: Ga morgen allemaal naar het onafhankelijkheidsplein

2012-03-23 00:48

#106: Gino - Ga morgen allemaal naar het onafhankelijkheidsplein

Biddend voor een Vreedzaam Protest. Wish I could be there with you!

Mega Combinatie, realize what you are fighting for!

 


Gast

#108

2012-03-23 01:44

schandalig in een woord!!! Suriname wordt dan een wild west!! en jij maar denken "geef de president een kans, om zich waar te maken", maar nu deze ontwikkeling...GROF,BANDELOOSHEID,MACHTWELLUSTELING-IK HEB GEEN WOORDEN!!!!!

Anonymous

#109 Re: Ga morgen allemaal naar het onafhankelijkheidsplein

2012-03-23 01:45

#106: Gino - Ga morgen allemaal naar het onafhankelijkheidsplein

Is het mischien niet beter als we Dhr Rozendaal niet een duwtje in de rug geven??? Hij is nu de persoon die zijn kop uitsteekt. Wat ik heb vernomen is dat hij tot morgen is ondergedoken met beveiliging en alles.


Gast

#110 Re:

2012-03-23 02:21

Politrix

#111 Hypocrisie

2012-03-23 02:41

Het Nieuw Front heeft nu de mond vol over referendum in de amnestie kwestie van de NDP regering.

Maar hoe vaak heeft het Front zelf naar de mening van het volk gevraagd bij het nemen van grote beslissingen ?

Suriname werd onafhankelijk zonder een referendum. Heeft men jou toen gevraagd wat je ervan vond ? Zonder dat men naar ons had geluisterd kregen we een nieuwe nationaliteit. Dat is een ingrijpende verandering !!

Heeft het Front een referendum gehouden toen zij amnestie verleende aan moordenaars, verkrachters en rovers ? Heeft men rekening gehouden met jouw mening en gevoelens ? Waarom was de rechtsstaat toen niet in gevaar ?

Het Front veranderde binnen 1 weekend stiekem de grondwet zonder een referendum te houden. Waarom was de rechtsstaat toen niet in gevaar ?

Waarom is het niet verkeerd als zij het doen maar als een ander het doet dan is onze rechtsstaat zogenaamd dan wel in gevaar ?

Gast

#112

2012-03-23 02:54

(on)RECHT voor 1 = (on)RECHT voor allen.
Het was even goed mijn Opa, Vader, Broer, Man, zoon of neef, buurman, beste vriend en bovenal (MEDEMENS als)MIJZELF.

Als gerelateerde aan de tegenpartj zou ik me ook DIEP schamen voor wat mijn naamgenoot mijn familie aan vloeken heeft opgelegd.

Laten ze hun straf nou endelijk uitzitten voor de "bevrediging" voor ons ons als NATIONALE NABESTAANDEN en laat hun zelf met GOD afrekenen voor zichzelf.

Wij (OVER)levenden moeten opkomen voor de geschonden rechten der vermoorden zodoende ook onszelf en elkaar te beschermen!

opletten!

#113

2012-03-23 02:57

het lijkt me verstandig om het allemaal goed na te gaan als je echt van plan bent om dit aan te bieden.
ik heb nummer 91 en 92 al suggestie gemaakt voor verwijderen, desi bouterse en spongebob squarepants beiden te boxel?

overigens is het inderdaad beter om niet het onafhankelijkheidsplein te kiezen voor eventuele tegen demonstraties. het ondersteunen van rozendaal is een beter plan.


Gast

#114

2012-03-23 03:09

Justice shall prevail!!!
kakastong

#115

2012-03-23 03:19

Kan je de mensen kwalijk nemen dat ze geen geloof hebben in de rechterlijke macht gelet op de vreemde zaken die er zich vaak genoeg afspelen rond rechtszaken ? Wiens schuld is dat ? Waarom is de rechtsspraak zo sterk verweven met politiek ? Een gerespecteerde strafpleiter heeft in zijn boek zelf gezegd dat onze rechtsspraak een puinhoop is en dat vonnissen op kantoren van politieke partijen worden uitgeschreven.

Wat wil je dan hebben ?

Bovendien begrijp ik deze hele poeha van het Front niet. Zogenaamd is onze rechtsstaat in gevaar. Is de rechtszaak stopgezet ?

Zover ik weet niet. Er is sprake van scheiding der machten. De ene macht staat niet boven de andere macht.

De rechterlijke macht mag haar werk doen, maar zo mag de wetgevende macht ook haar werk doen. Men wil dat we beslissingen van de rechterlijke macht moeten respecteren maar men wil beslissingen van de wetgevende macht niet respecteren. Wat voor stront is dat ?
Anno Niem
De auteur van deze petitie

#116 Re:

2012-03-23 03:20

#113: opletten! -

Ja ik had 91 en 92 al gezien, ff druk geweest, wordt geregeld.

Anno Niem
De auteur van deze petitie

#117 Re:

2012-03-23 03:24

#113: opletten! -

Bedankt voor je notitie. Ze zijn bij deze al verwijderd.

geen marionet van het westen

#118 Re:

2012-03-23 04:24

#29: -

DEze petitie is heel belangrijk! Hierdoor laten Surinamers zien dat ze niet laten sollen met hun intelligentie. HEt is schandalig dat volkvertegenwoordigers zich zo voor het karretje laten spannen en het denken goed te praten door het zogenaamd in twijfel trekken van het  huidige rechtsproces tot waarheidsvinding. De scheiding der machten zou juist door volksvertegenwoordigers hoog in het vaandel gedragen moeten worden, echter meent vooral die praatmachine Bouva (de meest opportunistische jurist trouwens)deze handeling van zijn groep van 6 te moeten goed praten. Wat een schande voor de ADEK dat een jurist uit hun kweekvijver deze waanzin raaskalt. Blijkbaar was hij tijdens zijn studie teveel bezig met het jeugd ambassadeurschap dan met de filosofie van de Trias Politica, welke hem duidelijk is voorbijgegaan. TRouwens waarheid is een relatief begrip, mijn waarheid is de jouwe niet en omgekeerd. wat de 8 december gebeurtenissen betreft zijn er 450.000 waarheden. Waarheidsvinding nu dus als "marketing stunt" en slagzin om de amnestiewet te onderbouwen. Was de slagzin "de vrije loop voor Gerechtigheid" dan hadden de initiatiefnemers nimmer hun onzin gepleegd. Alle respect daarom voor de opeenvolgende regeringen Venetiaan die , zelf ten koste van zijn eigen politieke nek, nimmer heeft geintervenieerd in het 8 december rechtsproces.

Gezeur van een zogenaamd Nederlands belang, alweer dat geleuter over een denkbeeldige vijand ............ een bekend gebruik uit de militaire periode van de 80 -er jaren! LEkker hun gang gaan om macht te consolideren door leugens te vertellen over vijanden hier en daar. Laat de Nederlander maar betalen voor de luxury van Beatrix, zij is een waardig staatshoofd die dat verdient. In tegenstelling tot dat schoffie die bij ons staatshoofd is geworden door ons belachelijk kiesstelsel. En z'n domme massa maar balken over "democratisc gekozen"" president..... Ik wil zien of bij een one man one vote systeem deze muitende militair het tot president had gemaakt! HELL NO !!

HEt grote westen is echt niet zodanig geintresseerd in onze kleine wanordelijke bananenrepubliek met toevallig een beetje goud, aardolie en bauxiet. Andere veel beter georganiseerde kleine landen hebben een veelvoud van onze rijkdommen!! Het zijn bepaalde Surinamers  die onderling belangengroepen hebben gevormd om zich deze rijkdommen direct of indirect te kunnen toe-eigenen. Toevallig dat het meerendeel van deze belangengroepen allemaal hun oorsprong vinden uit een miitairistische discipline??. Door de eeuwen heen is te zien dat heel wat westerse multinationals van nu hun wortels hebben in een militair verleden. Wie is dus feitelijk de marionet van het Westen??

mi Lobie sranang

#119 Re:

2012-03-23 04:31

#25: Citizen X -

als je kiest om soldaat te worden dan weetje  waar je mee bezig bent ,dat is een bewuste keus ,niet als je uit je bed gelicht wordt als oprechte hardwerkende surinamer en gewoon kapot wordt geschoten door een een stel ellendelingen die nooit meer dan militair zijn geweest omdat ze waarschijnlijk ook niets meer dan dat konden.

Wat ji aanhaalt kan alleen zo zijn dat je direkte belangen bij deze ellendelingen hbt en meer niet ,en kom niet vertellen dat die ooit de waarheid zullen vertellen ,je baas was r eerst tog nooit bij n nu heeft hij diaree.

geen marionet van het westen

#120 Re:

2012-03-23 04:31

#115: kakastong -

ter informatie van allen die het boek van wijlen MR.DR. Raghoebarsingh plotseling schijnen te aanbidden........deze man is destijds zijn plek aan de bali als advokaat kwijtgeraakt door valsheid in geschrifte en andere verfoeilijke zaken welke niet passen bij het ere beroep als jurist. Hij heeft zelf moeten zitten in Santo Boma (als gepromoveerde jurist ..!!!) Verwonderlijk dat hij een natrap heeft gegeven aan het systeem dat hem heeft betrapt en heeft afgeremd?

geen marionet van het westen

#121 Re: Re:

2012-03-23 04:44

#62: - Re:

zie mijn antwoord in 118

dirtypoliitics

#122 recht?

2012-03-23 05:37

ik vraag me nog steeds af waarom front nooit brunswijk heeft laten veroordelen voor moord? dit was toch expres buiten de amnestieregeling van 92 gehouden... misschien om de duimschoreven aan te draaien als meneer brunswijk de coalitie dreigde te verlaten? De zaak is inmiddels verjaard... maareh je hebt wel 25 jaar de tijd gehad om je zogenaamde ik-heb-recht-hoog-in-het-vaandel-staan-politiek te kunnen uitvoeren.
Darkman

#123

2012-03-23 05:44

Ga maar lezen wat de VN verstaat onder misdaden tegen de menselijkheid en het krijgsrecht. Ook het martelen en wreedaardig doden van militairen die je al gevangen heb genomen.

Maar aan die misdadigers heeft Venetiaan wel amnestie gegeven. En toen heb ik jullie niet gehoord. Want de vrouwen en kinderen van deze militairen hebben geen verdriet he ? Of gaan jullie ervan uit dat ze 22 jaar hun verdriet al verwerkt hebben ?

Zijn al die verhalen over een tegencoup onwaar ? Waarom werd in amerika een vliegtuig vol met wapens onderschept welke als bestemming Suriname had ? De amerikaanse ex-minster van Binnenlandse Zaken, George Shultz heeft in zijn boek toegegeven dat er plannen waren voor een invasie in Suriname. Is dat niet waar ? Zijn de plannen van die Kerstcoup in 1982 niet waar ? Heeft alleen Front en haar aanhang monopolie op de waarheid ?

Zouden de 15 slachtoffers geen plaatsnemen in de nieuwe regering als ministers na de coup ?

Waar is Bimla Gajadien met al haar kleurrijke verhalen ? Ze wist toch alles tot in het detail ?

Waarom is ze nu bang om "de waarheid" te komen vertellen aan de rechter ? Waarom zitten de verklaringen van Bimla Gajadien niet meer in het strafdossier ? Wie heeft ze eruit gehaald ? Heeft Gerard Spong jullie gadviseerd om die verklaringen van Bimla Gajadien eruit te halen omdat het misschien averechts kan werken ? Want alleen een "insider" kan zoveel detail informatie hebben toch ?

Jullie willen zogenaamd gerechtigheid. Maar dat is niet waar. Jullie willen wraak. Jullie willen Bouterse graag achter tralie zien, maar jullie zullen van een koude kermis thuiskomen. Want jullie hebben geen bewijs. Daarom hebben jullie nu alle hoop gezet op Rozendaal. Daarom is hij nu plotseling jullie held geworden. Maar ook dat is niet voldoende. Want 1 getuigeverklaring is geen overtuigend bewijs zoals de wet voorschrijft.

Ja, het recht moet zegevieren. Want Recht en Waarheid maken vrij.

Maar wat als de waarheid er anders uitziet dan velen van jullie denken ? Wat is recht als mocht blijken dat die 15 "onschuldige schaapjes" daadwerkelijk deel uitmaakten van een coup om Bouterse en zijn groep uit de weg te ruimen, maar dat Bouterse ze voor is geweest ?

Of dat enkele oude politieke leiders in samenwerking met de ex-kolonisator Bouterse alsnog betaald wilden zetten ?

Wil men daarom geen waarheidscommissie ? Om de schone schijn in stand te houden dat er zomaar 15 willekeurige mensen zijn geslacht ? En dat Bouterse het grote kwaad is terwijl het Front en de elite van Suriname de redders van het land zijn ?

1 ding is zeker : jullie droom om Bouterse op te sluiten zal nooit werkelijkheid worden, omdat jullie motieven niet zuiver zijn en omdat jullie zelf ook onfrisse zaken hebben uitgespookt zoals het opzetten van een binnenlandse oorlog en het betalen van huurlingen om zonen van Suriname kapot te schieten. Dat is het ultieme verraad !

Bouterse is zeker geen koekje, maar jullie zijn wolven in schaapskleren die zich voordoen als mensen met hoge principes.

Maar in werkelijkheid is niets voor jullie te vies. Zelfs het verdraaien van de waarheid of het omkopen van een getuige.

Moge het recht zegevieren, en moge de hele waarheid bekend worden.

Ik kan niet wachten totdat de rechter haar uitspraak doet..........

Laten we zien of de voorvechters van de rechtstaat en de democratie werkelijk zo rechtvaardig en waarachtig zijn......

In ieder geval zullen jullie de ultieme prijs moeten betalen om jullie natte droom werkelijkheid te zien worden...................


Gast

#124

2012-03-23 09:23

Indieners van het wetsvoorstel zijn bewust gekozen omdat zij geen ruggegraat hebben en jaknikkers zijn.

Gast

#125

2012-03-23 09:56

De slachtoffers van de december moorden hebben geen proces gehad, maar zijn zonder rechtspraak of genade geexecuteerd.
Er is geen reden voor amnestie voor de daders die hen vermoord hebben.