Stop oneerlijke concurrentie gemeenten zonnepanelen

Quoted post

gelukkige eigenaar PV-systeem en initiator gemeentelijke acties

#22 beetje nuancering

2013-12-04 08:53

Het is waar dat veel gemeentelijke acties leiden tot selectie van een grote club van buiten en dat er te veel nadruk in de markt gelegd wordt op de prijs van de panelen.
Daarmee wordt inderdaad een verkeerd signaal afgegeven (het is immers geen broodje kaas).

Maar tegelijk mag de branche ook de hand in eigen boezem steken. Er wordt helaas nog veel slecht installatiewerk geleverd, zoals niet aarden van de systemen aan DC-kant, vormen van inductielussen op het dak en niet luchtdicht afkitten van dakdoorvoeren.

Tevens kun je als particulier bij 4 verschillende offertes prijsverschillen tegen komen van bijna een factor 2 zonder dat inzichtelijk wordt gemaakt waarom het ene systeem zo veel duurder is dan het andere. Uberhaupt de communicatie, in de vorm van opleverinformatie en offerteinformatie kan, de goeden daar gelaten, nog veel beter.

In mijn ogen is de branche hard bezig volwassen te worden, en dat is maar goed ook. We hebben zonneenergie bij particulieren hard nodig voor onze toekomstige energievoorziening.

Promotie- en inkoopacties die aandacht hebben voor kwaliteit en voor lokale uitvoering hebben in mijn ogen wel degelijk een functie (gehad). Goed dat de sector nu zegt geen marktverstorende invloeden meer te willen. De andere kant is: pak de handschoen op en sluit je aan bij de kwaliteitstrajecten die vanuit de sector worden georganiseerd.

Reacties

Volwassen

#24 Re: beetje nuancering

2013-12-04 09:00:51

#22: gelukkige eigenaar PV-systeem en initiator gemeentelijke acties - beetje nuancering

Inderdaad, de markt is volwassen en kan nu het stokje overnemen. Ondersteuning vanuit gemeenten is welkom, maar dan niet meer als verkoopkanaal maar als voorlichtende partij. Denk aan het organiseren van informatiebijeenkomsten waarbij de burger uiteindelijk zelf de keuze kan maken voor een leverancier. Als de gemeente zich in de markt blijft bewegen, krijgt de branche niet de kans volwassen te worden. Uiteindelijk niet in het belang van de consument.

www.zaanzon.nl

#26 Re: beetje nuancering

2013-12-04 09:23:56

#22: gelukkige eigenaar PV-systeem en initiator gemeentelijke acties - beetje nuancering

Er is een wildgroei ontstaan van bedrijven die verstand denken te hebben van pv-systemen. Loodgieters en installateurs krijgen via hun groothandel een 1 dagse cursus en denken dan alles te weten om de klant goed te informeren. Daar gaat het vaak fout. Wij zitten al sinds 2007 in de pv-branche. Zowel als importeur als leverenacier. Daarnaast krijgen wij regelmatig workshops van producenten en importeurs om bij te blijven. Daarnaast hebben wij een eerlijke en duidelijke website en een showroom waar de klant zonder afspraak welkom is.

 

Daarnaast is de overheid een onbetrouwbare partner. Eerst subsidie, dan vervolgens vanuit Brussel een importheffing(weer onzekerheid voor de klant) nu weer teruggave van de BTW. De consument weet zo ook niet wanneer het een goed moment is om een pv-systeem aan te schaffen.

 

Desondanks zien wij de toekomst positief, omdat wij een breed pakket hebben en alles uit voorraad kunnen leveren.