Stop oneerlijke concurrentie gemeenten zonnepanelen

gelukkige eigenaar PV-systeem en initiator gemeentelijke acties

/ #22 beetje nuancering

2013-12-04 08:53

Het is waar dat veel gemeentelijke acties leiden tot selectie van een grote club van buiten en dat er te veel nadruk in de markt gelegd wordt op de prijs van de panelen.
Daarmee wordt inderdaad een verkeerd signaal afgegeven (het is immers geen broodje kaas).

Maar tegelijk mag de branche ook de hand in eigen boezem steken. Er wordt helaas nog veel slecht installatiewerk geleverd, zoals niet aarden van de systemen aan DC-kant, vormen van inductielussen op het dak en niet luchtdicht afkitten van dakdoorvoeren.

Tevens kun je als particulier bij 4 verschillende offertes prijsverschillen tegen komen van bijna een factor 2 zonder dat inzichtelijk wordt gemaakt waarom het ene systeem zo veel duurder is dan het andere. Uberhaupt de communicatie, in de vorm van opleverinformatie en offerteinformatie kan, de goeden daar gelaten, nog veel beter.

In mijn ogen is de branche hard bezig volwassen te worden, en dat is maar goed ook. We hebben zonneenergie bij particulieren hard nodig voor onze toekomstige energievoorziening.

Promotie- en inkoopacties die aandacht hebben voor kwaliteit en voor lokale uitvoering hebben in mijn ogen wel degelijk een functie (gehad). Goed dat de sector nu zegt geen marktverstorende invloeden meer te willen. De andere kant is: pak de handschoen op en sluit je aan bij de kwaliteitstrajecten die vanuit de sector worden georganiseerd.