JA voor kilometerheffing/ Oui pour la tarification kilométrique


Gast

/ #834 Re: Re: Re: Een fragment uit het boek Groei maakt gelukkig

2014-02-21 15:58

#833: - Re: Re: Een fragment uit het boek Groei maakt gelukkig

Je bent een tweezak: nu is het weer om milieuredenen dat de taks moet ingevoerd worden, dat er een mentaliteitswijziging moet zijn (verkeer kost veel, is vervuilend, enz.). Als er dan duidelijk wordt gemaakt hoeveel er al wordt betaald via accijnzen, BIV, etc. (ja, gelukkig ook door Nederlanders die hier komen tanken: het is de enige manier om ze ook te belasten omdat ze ons wegennet voor transit gebruiken en congestieproblemen te veroorzaken - want dankzij jouw kilometerheffing zouden ze niet eens voor de congestieproblemen moeten betalen).

Maar goed, iemand die dus waarschijnlijk het geluk heeft - zoals jij - alles in de buurt te kunnen doen (werken, boodschappen, ontspanning) geen auto heeft (mooie besparing), waarschijnlijk parasiteert (door af en toe een lift te vragen) en geen enkele taks op auto of verkeer betaalt, jij klaagt omdat je tot het autoverkeer bijdraagt. Dat je er ook van profiteert (evenveel als degene die ervoor zorgen) in de vorm van de luxe die je in je supermarkt vindt, lijk je gemakshalve even te 'vergeten'. Het liefst van al zou je ook daarvoor alleen maar de anderen willen laten betalen.

Wat zou je doen mochten de meesten hun werk opgeven, omdat het voor hen niet meer rentabel is om te gaan werken. Dan zal er (nog) meer op werk worden belast (en dan kun je dat ook wel betalen: ook niet eerlijk natuurlijk, en voor jou opnieuw een reden om aan de klaagmuur te hangen omdat het een of ander onderzoek zal hebben uitgerekend dat jouw bijdrage aan de werkloosheidsuitkeringen 38,26 euro zal bedragen, terwijl het vandaag nog maar 8,16 euro is).

Andere keren is het het congestieprobleem dat jouw parten speelt. Heb jij er last van als je met je fiets gaat? Neen, zwijg er dan over, de werkmensen die jij wil laten betalen, die hebben er last van (minder quality time). Indien je er echt last van hebt, dan moet het voor jou een luxeprobleem zijn en dan ben jij waarschijnlijk een van de kapitalisten die groene ideologie misbruiken voor eigen gemak. Want zelfs de groenen weten dat elke bijkomende belasting op arbeid momenteel niet aan de orde is, zonder alternatief verkeer. Zij hebben een rechtlijniger discours: om congestieproblemen aan te pakken, moeten er alternatieven zijn. Die zijn er momenteel niet. Ook niet voor veel mensen die in jouw ogen dichtbij hun werk wonen.