JA voor kilometerheffing/ Oui pour la tarification kilométrique

Buzzy

/ #503 Re:

2014-02-11 19:36

#6: S -

Het spijt me u dit zo kortaf te moeten melden maar u kunt misschien eens in de Dikke Van Dale gaan kijken onder het lemme 'trein', dat is een voertuig dat zich op stalen wielen voortbeweegt, waar comfortabele zetels in staan, u zelf niet eens moet sturen en, als klap op de vuurpijl, u niet in de file hoeft te staan!

Ik ben kotstudent in Leuven maar woon in Grimbergen, ik neem op vrijdagmiddag de trein van Leuven naar Vilvoorde en kan die afstand afleggen op 25 minuten (dat is niet gelogen). Dat is onmogelijk (tenzij men natuurlijk graag aan de kant wordt gezet voor excessieve rijsnelheiden en zijn rijbewijs verliest) met de wagen.

U heeft het principe van rekeningrijden trouwens blijkbaar helemaal begrepen. Dat dient niet om de mensen te pesten maar om te vermijden dat ze zichzelf vergassen. Zij die veel met de wagen rijden en toxines als fijn stof (dat niet, sorry voor de flauwe woordspeling overigens, 'fijn' is), stikstof- en zwavelverbindingen, koolstofdioxide, koolstofmonoxide enzovoorts de lucht in jagen, moeten hiervoor meer betalen dan zij die slechts occasioneel, indien er geen andere mogelijkheden (openbaar vervoer), hun voertuig van stal halen. Zo stelt althans het principe van 'de vervuiler betaalt'.

U bent misschien niet zo jong meer, ik nog wel, 18 om precies te zijn, en ik vind het op z'n zachtst gezegd geen pretje om nu al in de stank van de autojunkies (excusez les mots) te moeten leven. 'Stank' is niet eens krachtig genoeg. Misschien is 'gif' beter op zijn plaats. Ik laat mijn gezondheid liever niet hypothekeren omdat anderen met oogkleppen vasthouden aan een recht dat we allemaal zullen moeten loslaten. Dus hoe meer de overheid het gebruik van de wagen kan ontraden, hoe liever.

Als u daarentegen toch liever uw mede-Belgen blijft vergiftigen, kan ik u ten zeerste aanraden een aantal wetenschappelijke studies te lezen die het verband expliciteren tussen fijn stof en een lagere levensverwachting.