Verdubbeling inschrijvingsgeld DKO: Nee! Brief aan Minister Smet


Gast

#201 Re: DKO

2012-12-06 17:53

#22: Dries Geusens - DKO

ik betaal 600€ per jaar + extra geld voor stages en verplaatsingen voor mijn Tai Chi-opleidingen... Is het niet eerder een kwestie van juiste prioriteiten ? Veel van mijn gitaarleerlingen doen er nog van alles bij, sommigen gaan zelfs 5 keer turnen in de week... Wordt het niet hoog tijd dat we wat gaan versoberen ? Voor 80% van mijn lln is DKO niet veel meer dan een goedkope babysit.  Probeer tegenwoordig maar eens een lln wandelen te sturen als hij weer eens niets of nauwelijks heeft geoefend !


Gast

#202 Re: 3 leerkracht statuten

2012-12-06 17:57

#177: Rita - 3 leerkracht statuten

stop eens met uw neledigingen en grove taal Rita ! Niets dan leugens : een full-time leraar DKO verdient geen cent meer dan zijn collega in het gewone dagonderwijs en die wedden zijn echt niet zo riant !


Gast

#203 Re: grof

2012-12-06 18:07

#183: barb - grof

idd geleidelijkaan duurder en sociale correcties en zelfs ten dele terugbetaling van inschrijvingsgeld voor lln die het waard zijn (die in tegenstelling tot de ongeveer 90% "aanmodderaars") wel regelmatig en gericht oefenen! !

"Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil !"

Fred Guldentops

#204 Re: de kwaliteit van de kunst zal stijgen??

2012-12-06 18:33

#105: geertrui -

Ik denk juist niet dat de kwaliteit van de kunst zal stijgen, want je gaat er mensen elimineren, diegenen die het vroeger wel binnen hun budget (of dat van hun ouders) konden of mochten doen, en nu niet meer. Daar zullen ook getalenteerden bij zitten wier ouders de handdoek zullen gooien als het duurder wordt...

 

Dus absoluut gezien zal de kwaliteit dalen, als dat criterium toch het belangrijkste is


Gast

#205

2012-12-06 18:44

Kunst is een talent waar men niet extra voor moet gaan betalen, maar zichzelf kunnen uiten op een goedkope manier!
JurgenTn

#206 Re: Re: DKO

2012-12-06 18:58

#201: - Re: DKO

@ Dries Geusens: Gelieve niet iedereen over dezelfde kam te scheren. Het is niet omdat in jouw klas niet-gemotiveerde leerlingen zitten, dat iedereen daar voor zou moeten 'versoberen'.

Het inschrijvingsgeld is voor mij echt duur. Enkele jaren geleden konden we nog gebruik maken van opleidingscheques voor het volgen van een cursus in DKO. Dat is al afgeschaft. Nu nog eens inschrijvingsgeld verdubbelen ... Wil zeggen dat voor mij het inschrijvingsgeld in 3 jaar met 400% is gestegen.

Probeer maar eens gemotiveerde leerlingen in je klas te krijgen als het onbetaalbaar wordt.

De desbetreffende minister is trouwens ook bevoegd voor 'gelijke kansen'. Hoe gelijk worden de kansen als enkel mensen met hogere inkomens een cursus binnen DKO kunnen volgen?

Tom

#207 Re: n,

2012-12-06 19:22

#1: jos - n,

Wat anders is een maatschappij als zijn vermogen om zich te uiten. Als je voor jezelf eens nadenkt en om je heen kijkt wat bepaalt een maatschappij. Alle grote maatschappijen worden in de geschiedenis gedefinieerd naar hun culturele erfenis. Kunst, muziek, archtectuur enz. Dat zijn de ijkpunten, neem dit weg en je hebt een maatschappij zonder "ziel".

Verder stuit het me tegen de borts dat 'tokkelen op een gitaar heeft niets met arbeid te maken' zomaar uitgesproken wordt, dit getuigt van zeer weinig inzicht in de arbeid die nodig is om dat 'tokkelen' in uw oren strelend te laten klinken. Deze tokkelaars spenderen een deel van hun leven om dit te kunnen bereiken, een beetje meer respect aub.

Mensen met talen zullen inderdaad altijd hun weg vinden, maar als je ze niet de kans geeft om hun talent te ontdekken dan gebeurt er niets. Ik vraag me af hoe u zou reageren indien het schoolgeld plotseling zou verdubbelen en je kinderen hierdoor niet meer naar school zouden kunnen gaan, geen toekomst meer, geen ontdekking van talenten, niets nada, terug naar de middeleeuwen....

De gesubsidieerde kunst is een andere discussie, die hoort hier niet thuis, je gooit de opleiding van geneesheren en de subsidiëring van gezondheidszorg ook niet op een hoop.

lalla

#208 een schande

2012-12-06 19:37

Ik vind ook dat het inschrijvingsgeld niet mag verhogen! Er moeten kinderen uit alle lagen van de bevolking DKO kunnen volgen. Het moet juist nog aantrekkelijker gemaakt worden want het is zeer belangrijk voor de culturele ontwikkeling van de jeugd! Onderwijs mag nooit een privilege worden
peter hoeck

#209

2012-12-06 19:41

bezuinigen op cultuur is dodelijk.

Gast

#210

2012-12-06 19:43

kunst onderwijs is belangrijk.
carlotta

#211 Re:

2012-12-06 19:46

jo

#212 geleidelijkaan aub

2012-12-06 20:14

dat alles duurder wordt en minder gratis, is een algemene trend, maar aub tenminste geleidelijk aan en ook voldoende sociale correcties ! Anderzijds zijn er veel gunstige ontwikkelingen ook : heel wat instrumenten (digitale piano's bvb !)zijn goedkoper geworden tegen vroeger, veel partituren kan je gratis downloaden tegenwoordig, op youtube vind je tegenwoordig tal van luistervoorbeelden en pedagogische uiteenzettingen enz...
Roekes

#213

2012-12-06 20:45

Ik ben als volwassene begonnen met opleidingscheques en nu betaal ik al 203 euro voor amper 1 u les in de week. Als het verdubbelt moet ik stoppen... Zonde.
jo

#214 Re:

2012-12-06 21:13

#213: Roekes -

203€ = hooguit 5 tot 6 lessen in het pirvé-onderwijs...

Nonsens

#215

2012-12-06 21:16

Het DKO toegankelijker maken voor iedereen, maar tegelijkertijd het inschrijvingsgeld verhogen is wel hypocriet. Mensen worden al zo makkelijk door alle media dom gehouden. Waar gaat deze maatschappij naartoe als we ook het culturele elitair gaan maken? Cultuur zou een recht voor iedereen moeten zijn, niet alleen voor de welgestelden.

Gast

#216 Re:

2012-12-06 21:25

#215: Nonsens -

RECHT VOOR IEDEREEN op zomaar zo goed als gratis (groepsgericht) individueel onderricht op eenderd welke leeftijd op kosten van de rest van de samenleving ??? DKO groeide de laatste jaren aanzienlijk, het moet ook nog betaalbaar blijven voor de maatschappij !


Gast

#217 Re:

2012-12-06 21:54

#216: - Re:  

 

Nou, als je de mensen hier hoort is het niet bepaald 'Zo goed als gratis'. De volwassenen horen er nu eenmaal bij omdat ze als hulp voor de kinderen onvervangbaar kunnen zijn in de opleiding van die kinderen. Er zijn ook instrumenten die moeilijk door kinderen kunnen aangeleerd worden. Maar eens te meer wordt hier weer 'de kunstenaar' en 'de maatschappij' tegenover elkaar gesteld. Dat is een verschrikkelijke fout en een noodlottige gedachte, je zal wel zien welk soort maatschappij daaruit voortkomt. Ik zie ook niet goed in waarom de Vlaamse regering zijn DKO duurder én onaantrekkelijker moet maken dan het meeste privé-onderwijs én (belangrijk, als je niet uitgaat van de aanstaande Grote Splitsing) dan het Franstalig onderwijs. Als je de Vlaamse gemeenschap cultureel volledig machteloos en de bevolking cultureel analfabeet wil maken moet je het zo maar arrangeren. En daar was het in 1970 met de 'Culturele autonomie' toch om te doen dacht ik.
Autodidact

#218

2012-12-06 21:56

ah, ze doen maar...
steven devolder

#219 Re: n,

2012-12-06 22:09

Elena

#220 Verhoging inschrijvingsgeld

2012-12-06 22:19

Opleidingscheques afschaffen vond ik logisch, tenzij de opleiding een meerwaarde kan betekenen voor je professioneel leven, dan vind ik het wel aanvaardbaar.
Het inschrijvingsgeld verdubbelen vind ik gewoon crazy! In het volwassenenonderwijs (de cvo's) stijgt vanaf januari het inschrijvingsgeld met 15%, dat vind ik al wat redelijker. Met zoiets kan ik akkoord gaan of koppel het inschrijvingsgeld aan de index?

Dat geklaag van leerkrachten over niet gemotiveerde leerlingen vind ik vreselijk!Zelf volg ik al 15 jaar dko en ben aan mijn tweede instrument bezig. In de lessen notenleer (AMV) verveelde ik me, ik vond het niet leuk, maar dat lag volgens mij echt aan de benadering van de leerkracht. Daarna volgde ik uit vrije wil een extra optie.
Het zou een uitdaging moeten zijn om je leerlingen liefde voor muziek mee te geven. Als je zo verzuurd bent dat je 90% van je leerlingen aanmodderaars noemt, dan is het tijd om iets anders te gaan en niet met het excuus afkomen "Ik kan niets anders.".
Er zijn periodes dat ik veel oefen, maar er zijn ook periodes dat ik heel wat minder doe omdat mijn situatie als werkstudent nu eenmaal niet eenvoudig is. Mijn leraar neemt het op van: "Je doet wat je kan." en vanuit die visie zou je moeten kunnen werken.

Een goedkope babysit? Is dat echt zo? Rijden ouders echt graag over en weer voor zoon of dochter naar de academie te brengen voor één of anderhalf uur dat tot soms drie keer per week toe?
Voor mijn ouders was het een last dat ik academie volgde. Ze moesten mijn tante charteren om me van en naar de academie te brengen op woensdagmiddag en mijn opa om me op dinsdagavond van school naar de dwarsfluit les te krijgen ...

Zoals altijd ... het is altijd de ander en nooit ikzelf. Laten we gewoon met een open geest de redelijke discussie aangaan.

Ik ben trots op mijn academie voor DKO, waar ik meer ben en krijg dan enkel mijn instrumentlessen. De kersthappening staat voor de deur, we zijn twee jaar geleden op concertreis geweest, er worden activiteiten georganiseerd en dat allemaal door enthousiaste leerkrachten die bijdragen aan de sfeer en muzische vorming van de medemens.
Cultuur, ontspanning, creatie van iets moois, samenwerking en creatieve kant ontwikkeling ... het heeft zeker effecten op andere aspecten van je leven. Er is niets heerlijkers dan echt samen aan een stuk te werken en dan een concert te geven. Ik heb vooral door muziek mensen leren waarderen omwille van hun talent.
En zo kan ik nog even doorgaan, maar mijn boeken roepen.
Elena

#221 Re: Re:

2012-12-06 22:21

#216: - Re:

Zo goed als gratis ... een instrument is al erg duur en mag ik je erbij vertellen dat ik meer parkeergeld betaal dan inschrijvingsgeld. Begin niet over alternatieven als bus etc. want die zijn er niet als je met een groot en delicaat instrument op stap bent, om nog maar te zwijgen over de ontzettend slechte verbindingen tussen mijn woonplaats en de academie.

tjen1953

#222

2012-12-06 22:24

eeuwigdurend leren tegen welke prijs?

Gast

#223

2012-12-06 22:32

Ze kunnen ook nog besparen door educatief verlof af te schaffen.

Gast

#224

2012-12-06 23:18

Laat ons onze job met een degelijke werkruimte uitvoeren en bezin éér je begint en zo een hervorming die heel veel jobs zal kosten.Wie zal er die rekening betalen? je verschuift alleen het probleem en je zal enorm veel kinderen en volwassenen de kans ontnemen om nog verder muziek onderwijs te volgen.is dit de bedoeling????? V. R.
mien

#225 Verdubbeling inschrijvingsgeld DKO: Nee! brief aan Minister Smet

2012-12-06 23:39

#25: jos - jos

Beste kunstminnende kunstkenner,

Probeer misschien het bredere plaatje te bekijken i.p.v. het zo simplistisch voor te stellen alsof wij geld afnemen van mensen met gezondheidsproblemen, alstublieft zeg kan je het nog iets goedkoper voorstellen. Een begroting draait naar mijn weten wel om wat meer dan kunst en gezondheidszorg. Zo kan je wel meer jobs schrappen zonder scrupules, want wat is echt noodzakelijk, sport? taal, autos maken. Wie heeft het recht om te zeggen dat een ander zijn talent er niet toe doet? Niet maatschappelijk relevant is?

En hoe zit het met het overheidsgeld voor banken?

Voor mij is het duidelijk dat u niet weet wat onze job inhoudt, en waarover je niets weet daar kan je maar het best over zwijgen vindt u ook niet?

Talent drijft altijd boven? een fabeltje om ons de mond te snoeren!

Waar waren dan al die vrouwelijke kunstenaars zoveel jaar geleden, op die enkele uitzonderingen na die het zich dankzij de bescherming van een rijke papa of man toch konden permiteren, enkel de elite dus.

Groei maar eens op met veel talent en zonder geld en kansen, en krijg dan te horen, ach talent drijft altijd boven!

 

Wat een hoop nonsens!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!