Luiercontainer Dinxperlo

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Helaas...

2021-11-24 11:59:11

Goedendag mevrouw Heusinkveld,

 

 

 

Ik begrijp uw wens voor een gescheiden inzameling van luiers. Maar het milieu wordt er niet schoner van. In tegendeel zelfs. Ik zal uitleggen waarom wij geen gescheiden inzameling meer hebben voor luiers.

 

 

 

Wij zijn in 2014 bewust gestopt met het apart inzamelen van luiers

 

Tot 2007 was er een bedrijf dat luiers recyclede. Die ging failliet en er kwam geen vervolg op. Omdat het apart inzamelen van luiers duur was en die luiers rechtstreeks naar de vuilverbranding gingen, zijn we daar in 2014 mee gestopt. Voor uw begrip: elke inwoner betaalde daar toen € 2,50 per jaar voor. Dus ook alle bewoners die er helemaal geen gebruik van maakten. Dat paste niet in ons motto ‘De vervuiler betaalt.’ En het apart ophalen kostte extra brandstof, dus was er een negatief milieurendement. Andere gemeenten zoals Oude IJsselstreek zijn er wel mee doorgegaan. Ook al die gescheiden ingezamelde luiers gaan met het restafval de verbrandingsovens in. Maar de bewoners betalen daar wel extra voor. Dat doen wij niet, en dat gaan we ook niet opnieuw doen. Het is niet voor niets dat de afvalstoffenheffing in die gemeenten veel hoger ligt dan in Aalten.

 

 

 

Recycling van luiers komt nu weer langzaam op gang

 

Dat is mooi, maar allemaal nog experimenteel, kleinschalig en duur. Er zijn een paar kansrijke proefprojecten, waaronder die bij de ARN in Weurt. Daar loopt nu een proef die wij me ROVA op de voet volgen. Zodra daar een betrouwbare en milieuverantwoorde luierrecycling is, met voldoende verwerkingscapaciteit tegen een aanvaardbare prijs, gaan wij daar serieus naar kijken. Het scheiden van afval is namelijk geen doel op zich. Het moet wel nut en rendement hebben.

 

 

 

Voor incontinentiemateriaal en medisch afval hebben we een speciale regeling

 

Bij bewoners die incontinentieluiers gebruiken, is dat noodgedwongen. Die moeten dit uit medische noodzaak. Bij babyluiers is dat anders. Daar is het gebruik van wegwerpluiers een keuze. Bovendien krijgen ouders kinderbijslag. Die is bedoeld voor extra kosten die een kind met zich meebrengt. Daarom vinden wij het niet onredelijk dat ouders de kosten van dat afval voor eigen rekening nemen. Voor bewoners die gebruikmaken van incontinentieluiers is dat dus anders. Voor die bewoners hebben wij een betalingsregeling. Die hoeven namelijk niet te betalen voor al het extra afval dat ze daarvan hebben.

 

 

 

Hebt u nog vragen of wilt u meer weten?

 

Misschien hebt u na het lezen van deze e-mail nog vragen, of andere vragen over huishoudelijk afval? Stuur me dan gerust een bericht terug. Ik snap dat dit een teleurstellend bericht is. Toch hoop ik dat ik hiermee duidelijk heb gemaakt waarom wij luiers niet (meer) apart inzamelen.


Lisette Heusinkveld



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...