STOP UITZETTING Scott Manyo

Petitie ter attentie van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Block

Ik verzet mij tegen de uitzetting van Scott Manyo

 

Op donderdag 12 april 2012 werd Scott voor de ogen van zijn vriendin opgepakt door de vreemdelingenpolitie en met handboeien aan overgebracht naar het asielcentrum in Merksplas. Waarom? In Brussel konden ze geen dossier vinden van Scott.

Scott Manyo is de negentienjarige scoutsleider uit Boortmeerbeek die naar zijn moederland Kameroen dreigt te worden teruggestuurd. Hij kwam in 2008 als niet-begeleide minderjarige naar ons land. Zijn schooldirecteur stelde zich persoonlijk borg voor de jongeman. Zijn vrienden tekenen hem als een voorbeeld van integratie. Zijn asielaanvraag werd afgewezen.

Ervaar je dit ook als onzinnig, als onrecht?

Doe mee en laat uw stem horen. Deze petitie is beschermd tegen dubbel stemgedrag.

 

(uit Het Nieuwsblad)
BOORTMEERBEEK - De advocaat van Scott Manyo(19), de scoutsleider uit Boortmeerbeek die teruggestuurd dreigt te worden naar Kameroen, heeft een brief gestuurd naar staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD), bevoegd voor Asiel en Migratie. Advocaat Pieter-Jan Staelens vraagt De Block om terug te komen op de uitwijzing. Hij wil dat de scoutsleider geregulariseerd wordt. 'Scott heeft in België een bijzonder actief sociaal leven, en enkel bij ons een familiaal leven', aldus de advocaat. De ouders en de oom van Scott in Kameroen zouden sinds zijn vertrek overleden zijn.

'We zullen de brief overmaken aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Zij kunnen het dossier herbekijken', zegt het kabinet. De staatssecretaris zelf kan niets doen voor de jongen. 'We zijn geen beroepsinstantie.' DVZ maakte afgelopen weekend al duidelijk dat de asielaanvraag van Scott al in november 2009 afgewezen werd, en dat hij het land moet verlaten. Een regularisatieaanvraag uit juli 2010 werd niet behandeld, omdat er een probleem was met zijn adres.

Scott werd op 12april opgepakt, maar het is niet duidelijk wanneer hij naar Kameroen zou worden overgebracht. De consul van Kameroen moet nu eerst een gesprek voeren met Scott, om te bepalen of hij effectief uit Kameroen komt.