Stad Brugge: Stop met het euthanaseren van zwerfkatten

Wantoestanden in Brugge! Verwilderde katten krijgen de spuit!

Zwerfkatten worden ‘volgens de jachtwet’ gewoon afgemaakt in het asiel. VZW Kat Zoekt Thuis steriliseert al jaren zwerfkatten in Brugge, op eigen kosten notabene, terwijl dit eigenlijk de verantwoordelijkheid is van het stadsbestuur. Wij hebben in het verleden meermaals contact gehad met de stad Brugge om een beter zwerfkattenbeleid uit te stippelen.

Nu blijkt dat Brugge de jachtwetgeving boven dierenwelzijnswetgeving plaatst en verwilderde katten niet meer mogen worden gesteriliseerd en uitgezet. Maw: zij moeten dus dood en hebben geen rechten.
Enkel ‘socialiseerbare zwerfkatten’ mogen worden teruggezet, tenzij de melder zegt dat ze moeten ‘verdwijnen’.

Kromme wereld, nietwaar? Socialiseerbare katten zouden juist herplaatst moeten worden en de schuwe katten teruggeplaatst in hun natuurlijke habitat!
Er is geen enkele wettelijke, en al helemaal geen morele basis om volledig verwilderde zwerfkatten te laten ophalen en te doden in het asiel. Want dat is precies wat er gebeurt in het asiel met verwilderde katten!
Er is geen enkele basis om de jachtwetgeving boven de dierenwelzijnswetgeving te plaatsen.

Brugge is één van de weinige gemeenten in België, die is terug gestapt naar de oude praktijken, ipv mee te gaan in het landelijke castratiebeleid.

Wetenschappelijk onderzoek heeft allang bewezen dat ‘TNR’ – Trap Neuter Return, de enige manier is om zwerfkattenpopulaties onder controle te houden. Kortom, katten vangen en doden is niet enkel immoreel, het wérkt gewoon niet.
Al onze inspanningen (ook financieel)  die wij gedaan hebben in Brugge, zijn voor niets geweest. Men wil weer dweilen met de kraan open.

Wij vragen de stad Brugge om vanaf NU en in de toekomst, gezonde zwerfkatten te steriliseren en terug te zetten. GEEN euthanasie bij gezonde dieren, of liever gezegd: geen doding.
Dit houdt ook in dat ze niet zomaar naar het asiel mogen worden gebracht om dan ‘te verdwijnen'. Dit is geen sterilisatiebeleid!!

Lieve mensen, willen jullie ons alsjeblieft helpen om de leventjes van de Brugse zwerfkatten te redden? Teken dan onze petitie!

Jullie kunnen extra druk zetten door jullie ongenoegen te uiten bij de stad Brugge:

 

burgemeester@brugge.be (de burgemeester Renaat Landuyt)
schepen.hoste@brugge.be
(schepen dierenwelzijn Mieke Hoste)
secretarie@brugge.be
(algemene verzoekschriften stadsbestuur)
leefmilieu@brugge.be
(dienst leefmilieu)

De zwerfkatten van Brugge en wij danken je uit de grond van ons hart!

 

UPDATE: 

Na ons onderhoud met de stad Brugge blijkt dat de stad niet open staat voor andere visies dan de hare. Men beweert dat sterilisatie niet de oplossing is voor het zwerfkattenprobleem en men blijft beweren dat er 'niet zoveel zwerfkatten worden ingeslapen'. Het zou gaan over 'agressieve katten die aanvallen'. Als deze er al zijn, dan moeten ze herplaatst worden, niet gedood. Cijfers hierover mochten wij nog niet ontvangen. Wij zijn duidelijk: Indien er geen ondraaglijk lijden is, mogen de zwerfkatten niét worden ingeslapen.

Onze medewerkster werd beboet met een GAS-boete terwijl zij zwervertjes eten gaf (en haar restjes altijd netjes meeneemt zodat er geen enkele vorm van overlast is!). De stad staat niet open voor een gereglementeerde voederpas wegens 'teveel moeite om te controleren'. De dieren werden op onze kosten gesteriliseerd! Als klap op de vuurpijl kregen wij het verwijt dat we, terwijl we op eigen kosten ingrijpen ZONDER dieren te doden, we hun cijfers in de war brengen, want men 'heeft geen overzicht meer'. Gelieve daarom zeker onze petitie te tekenen en te ijveren voor een voederpas via de e-mailadressen hierboven!

 

UPDATE 2:

Het probleem situeert zich ook in andere gemeenten die samenwerken met het Brugse asiel. De gemeentes Damme, Jabbeke en en Beernem laten zwerfkatten 'ophalen' door het Blauwe Kruis en nemen geen katten terug. Wilde katten kunnen nooit aarden in een asiel. Deze dieren moeten gecastreerd en teruggezet worden. Teken onze petitie, de regio Brugge moét een diervriendelijk zwerfkattenbeleid voeren!!


VZW Kat zoekt thuis en VZW Zwerfkat in Nood    Neem contact op met de schrijver van de petitie