Halt aan de eindtermen! Divo vraagt uw steun!

Opmerkingen

#8

Omwille van de autonomie van de leerkrachten en de scholen die bron zijn van creativiteit en motivatie

Koen Seynaeve (Brugge, 2020-11-11)

#11

We kregen de belofte dat de nieuwe leerplannen meer ruimte en vrijheid zouden geven aan de professionaliteit van de leerkracht. Als het tegendeel waar is dan valt hier niet mee te werken.
Liever uitstel en een degelijk resultaat dan nu snel iets slecht goed te keuren.

Greet Kesselaers (Hoogstraten, 2020-11-11)

#14

Er wordt teveel vanuit politieke overwegingen beslissingen genomen. Het gaat niet om het grote gelijk (een partijstandpunt), wel om de opleiding van jongeren.

Diederik Bevernage (Wevelgem, 2020-11-11)

#16

Ik ga akkoord met de opgesomde punten die overeenstemmen met de visie van KOV. Ik ben overtuigd dat een gefaseerde invoering van aangepaste, duidelijke eindtermen zal leiden tot enthousiaste personeelsleden.

Jan Seys (Poperinge, 2020-11-11)

#25

Ik onderteken omdat ik het eens ben met de DIVO-inzichten en bijhorende voorstellen.

Dirk Lenaerts (Hoboken, 2020-11-11)

#26

Ik onderteken omdat ik van oordeel ben dat de nieuwe eindtermen een feitelijke bedreiging vormen voor de kwaliteit en vrijheid van het Vlaamse onderwijs.

Eric Van Huffelen (Westmalle, 2020-11-12)

#28

Ik onderteken omdat de eindtermen veel te ambitieus zijn opgevat. Het zou beter zijn om de lijn van de 1ste graad door te trekken: de eindtermen realiseren in 75% van de tijd, zodat er ruimte overblijft om zelf verbreding en diepgang te geven in functie van de eigenheid van de school.

Marc Vanderzande (Kalmthout, 2020-11-12)

#29

de eindtermen een bedreiging vormen voor én de kwaliteit én de vrijheid van onderwijs. De hervorming gaat ten koste van onze leerlingen, leerkrachten en scholen. Bepaalde politieke partijen voeren liever een ideologische dan een pedagogische strijd op kap van onze leerlingen.

Thierry Godefroidt (Marke, 2020-11-12)

#35

Met de huidige eindtermen is het goed opleiden van een "technieker" niet meer mogelijk. Het aantal uren specifieke vakken is te laag.

Stefaan Gyssels (Poperinge, 2020-11-12)

#45

Ik onderteken de petitie omdat ik als directeur eerste graad gemerkt heb dat er nood is aan ruimte in de eindtermen om de juiste accenten te kunnen leggen. Enkel door die ruimte kan je differentiëren en leerlingen geven wat ze nodig hebben. Tijdsgebrek is de allergrootste drempel om aan goed onderwijs te doen. De huidige uitwerking van de eindtermen leidt regelrecht naar tijdsgebrek als norm.

Sophie Tits (Diest, 2020-11-12)

#51

Ik deze bezorgdheden deel, ook voor basisonderwijs.

Marjan Putman (Hoogstraten, 2020-11-12)

#56

Ik onderteken omdat de vrijheid van onderwijs en kwaliteit van het onderwijs op het spel staan. Scholen en leerkrachten moeten vrijheid en vertrouwen krijgen om te kiezen voor de manier waarop de door de overheid bepaalde eindtermen behaald worden én de vrijheid/mogelijkheid om daar binnen de reguliere onderwijstijd extra's aan toe te voegen.

Liesbeth Piot (Westmalle, 2020-11-12)

#62

De tijdsdruk voor de invoering van eindtermen is te hoog.
- Leerprocessen opzetten, nieuwe inhoud verkennen, leerplannen verkennen, keuzes maken liefst in een vakgroep, ... dat vraagt tijd nadat alle info voor handen is.
- Er kunnen onmogelijk degelijke methodes worden aangemaakt die eerst door leraren bestudeerd, gewikt en gewogen worden met de leerplannen in de hand alvorens een gefundeerde keuze te maken.

Zoals de zaken er nu voorstaan, lijkt de tijdsdruk in de klas eveneens veel te hoog:
- er is onvoldoende onderwijstijd 'over' om te manoeuvreren en eigen/schoolse accenten te leggen;
- veronderstellen dat iedereen nu in de tweede graad meteen op de juiste plaats zit, is naïef. Ook in de tweede graad zal differentiatie nodig zijn. Met een overladen programma is dat bijzonder moeilijk.

Leerlingen in de arbeidsgerichte finaliteit zijn vooral te motiveren door hen aan de slag te laten gaan met wat hen boeit: alles wat praktijkgericht is. Door hen te laten doen waarvoor ze willen gaan, krijgen de scholen mogelijk zelf de kans om belangrijke algemene vorming mee te geven vooraleer de jongere ongekwalificeerd de handdoek in de ring gooit en daarmee noodzakelijke algemene vorming mist.

Marc Van Eester (Herentals, 2020-11-12)

#63

Kwaliteit leveren in onderwijs is nu net onze corebusiness. Maak ons niet vleugellam, en zorg dat ALLE leerlingen hun gading vinden. Vergeet de grote, leergierige en enthousiaste groep van jongeren buiten het ASO niet en geef hen de kans om in onze maatschappij, waar state of the art technologie de basis vormt, ook hun bijdrage te kunnen leveren. U ontneemt hen belangrijke uren vorming in het gedeelte van de opleiding waarvoor de leerling kiest. U ontneemt ons de kans hen te vormen binnen hun interessegebied en dit zal niet bijdragen aan een positiever imago voor de dunbevolkte richtingen die broodnodig zijn in de nabije toekomst. Leerlingen die met het hoofd en de handen oplossingen bedenken voor als maar groter wordende ecologische, technologische en bouwproblemen...

Rembert Henderix (Hasselt, 2020-11-12)

#65

Ik het belangrijk vind dat mensen uit de praktijk een grote inbreng hebben bij het opstellen van de eindtermen. Zij weten waar het moeilijk loopt en waar dingen niet meer praktisch haalbaar zijn !

Tom Belmans (Schrieken , 2020-11-12)

#66

De leerlingen van onze STEM-scholen zullen minder specifieke vorming dus minder technische en praktijkvakken hebben in hun studieloopbaan. Algemene vorming is belangrijk maar onze leerlingen hebben andere talenten die t.g.v. de nieuwe eindtermen veel minder aan bod zullen komen. Dit zal leiden tot demotivatie van onze leerlingen.
Minister, heb oog voor de kwetsbare leerlingen.

Yvan Lemmens (Tessenderlo, 2020-11-12)

#68

Ons huidig STEM/SWeTe-onderwijs wordt straks door de nieuwe eindtermen, gekoppeld aan modernisering S.O. afgeknot in inhoud en pedagogische overdracht. De realisatie van de nieuwe ET (zogezegd basisniveau) laat geen enkele ruimte meer toe om innovatieve, specifieke vorming uit te rollen met minstens dezelfde competentie-vorming naar arbeidsmarkt, hoger onderwijs.
Een nieuwe voedingsbodem voor extra schooluitval (arbeidsmarktgericht onderwijs) wordt hierdoor gecreëerd.

Eric Bogaerts (Helchteren, 2020-11-12)

#76

Ik onderteken omdat we als school ook voldoende ruimte moeten krijgen voor eigen accenten waar professionele lerarenteams graag en goed werk kunnen van maken.

Ann Stael (Torhout, 2020-11-12)

#84

ik onderteken omdat ik vind dat er in een aantal studierichtingen veel te hoge en onrealistische eindtermen werden bepaald. De eindtermen op zich zijn niet verkeerd maar niet aangepast aan de vele studierichtingen die we hebben. De cognitieve, de generieke, de specifiek technische en praktische vaardigheden en competenties,... je kan niet op alle vlakken de lat plots hoger leggen en er zullen keuzes moeten gemaakt worden.

luc Evens (Bree, 2020-11-12)

#87

De lat van de eindtermen verhogen zal in elk geval de leerachterstand niet verkleinen. Misschien beter nadenken over een realistisch en haalbaar curriculum voor leerlingen voor wie het leren niet vanzelfsprekend verloopt.

Michèle Lammens (Ronse, 2020-11-12)

#89

Scholen echt waar de ruimte nodig hebben bij de realisatie van de eindtermen. Eindtermen kunnen geen leerplannen zijn.

Geneviève Vanneste (Kessel, 2020-11-12)

#92

de wijze waarop de ET geschreven zijn, indruist tegen de pedagogische vrijheid van ons onderwijs

Pieter Chlarie (Brugge, 2020-11-12)

#93

De tijdsdruk die opgelegd wordt, is onhaalbaar voor zowel leerkrachten als directies. Er zijn te veel vragen en onzekerheden waardoor stress de overhand krijgt. Een project valt of staat met de manier waarop deze wordt ingevoerd. Nieuwe richtingen, zoals voor STW, zullen heel wat aanpassingen vragen. Momenteel hebben we nog maar enkel lessentabellen. Informatie naar ouders moet binnenkort de deur uit....Dit is in combinatie met de coronacrisis en zonder extra hulpmiddelen organisatorisch en pedagogisch niet verantwoord.

Ilse Bouchez (Brugge, 2020-11-12)

#95

Ik onderteken omdat de manier waarop de eindtermen door de Vlaamse overheid worden aangepakt te veel getuigt van een krampachtige poging om kwaliteitsgericht te werken. Op deze manier werkt de Vlaamse overheid mee aan een nodeloos ingewikkelde maatschappij.

Kristine Impens (Ressegem, 2020-11-12)

#100

Door het grote aantal eindtermen en het gebruik van de taxonomie van Bloom als richting voor de nieuwe eindtermen wordt de vrijheid van onderwijs als grondbeginsel ondermijnd.

Kurt Lecompte (Roeselare, 2020-11-12)

#108

Ik onderteken omdat les geven meer is dan eindtermen bereiken. We zien nu al de gevolgen in de 1ste graad. Dit is niet haalbaar.

Wendy Meysmans (Hoboken, 2020-11-12)

#115

Ik achter de inhoud van de petitie sta.
Naast de modernisering van de eerste graad en de uitdagingen die Corona met zich meebrengt, zien we opnieuw dat er last minute gepland wordt met inhouden die zo ambitieus zijn dat de vrijheid van vakgroepen en individuele leerkrachten beknopt wordt. Eigen accenten leggen zal als gepassioneerde leerkracht nauwelijks nog mogelijk zijn, de eigenheid van leerlingen en hun talenten worden naar de achtergrond geduwd ... Verontrustend!

Anneleen Broeckx (Itegem, 2020-11-12)

#124

Er naar mijn aanvoelen in BSO en TSO te weinig uren voorzien zijn om voldoende gevormde technici af te leveren. De vergroting van de basisvorming is te groot en niet stimulerend voor de motivatie van de leerlingen.

Walter Bollen (Bilzen, 2020-11-13)

#126

Ik onderteken omdat de eindtermen zoals ze nu voorliggen totaal niet aansluiten bij het profiel van leerlingen in het technisch en beroeps onderwijs binnen de nijverheidsrichtingen.

Liesbeth Berthels (Mol, 2020-11-13)

#138

Ik onderteken omdat ik vrees dat een overdaad aan eindtermen zowel voor leerlingen als leerkrachten demotiverend werkt. Er is immers een kloof tussen droom en realiteit. Zeker in de tweede graad maken lln. niet altijd realistische keuzes ondanks adviezen van de KR in het tweede jaar (clausuleren wordt nog moeilijker dan voordien). De 'startpositie' van de lln. zal volgend jaar nog zwakker zijn, gezien de voorafgaande twee coronajaren.

Marijke Lybaert (Gentbrugge, 2020-11-13)

#149

Ik onderteken deze petitie omwille van mijn bezorgdheid over de nieuwe eindtermen voor de 2de en 3de graad. Zoals die nu voorliggen zetten die de toekomst van de richting-specifieke vorming binnen het STEM-onderwijs onder druk.
Bij uitbreiding spreekt hier een onderwaar-dering uit voor de technisch-wetenschappelijke sector. Nochtans zien we dat de maatschappij grote tekorten heeft aan deze profielen.

Wim Verdeyen (Huizingen, 2020-11-15)

#151

Ik onderteken omdat de ruimte voor leerkrachten zo beperkt wordt dat onze kwaliteit gaat achteruit gaan. Bovendien krijgen leerlingen die een zeer duidelijke interesse voor bv. STEM door deze nieuwe eindtermen voor alle vakken minder lesuren binnen hun specifieke studiekeuze.

Benoît Berteele (Helchteren, 2020-11-15)

#153

Corona maakt de werkdruk in de scholen nog hoger; Het daarbovenop voorbereiden op de modernisering in de tweede graad - waarbij op dit moment de leerplannen nog niet bekend zijn, en dus ook nog geen materiaal kan ontwikkeld worden, maakt een invoering op 01/09/21 zeer moeilijk.

Inge Duchesne (schilde, 2020-11-15)

#173

Ik onderteken omdat de specifieke vorming in het STEM-onderwijs te veel moet inboeten.

Annemie Van Bael (Heist-op-den-Berg, 2020-11-16)

#182

Ik onderteken dit omdat de ruimte voor specifieke vorming dusdanig beperkt zal wordten omwille van de uitbreiding van de basisvorming. Dit betekent dat leerlingen in het deeltijdsberoepssecundair onderwijs meer basisvorming zullen krijgen dan beroepsvorming! Dit betekent dat ze minder handvaardig voorbereid zullen zijn om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

wolf Vlaeminck (Kortrijk, 2020-11-16)

#185

dit gaat allemaal veel te snel

Frans Vlasselaer (Heist-op-den-Berg, 2020-11-16)

#187

Ik onderteken omdat een ondoordachte, niet transparante en overhaaste invoering van al te stringente eindtermen een kwalijke uitwas zijn van een regelneverige overheid die bezig is met de politieke waan en invloed van de dag, in plaats van met het duurzaam versterken, of verhogen van de onderwijskwaliteit. Een erg politieke inmenging in het onderwijs, zonder de onderwijsprofessionals te waarderen en te erkennen in hun expertise, staat zelden of nooit garant voor beter onderwijs.

Jo Beelen (Leuven, 2020-11-16)

#188

Ik vind dat er ook meer tijd moet zijn om de modernisering te implementeren.

GORIK GORIS (GEEL, 2020-11-16)