Halt aan de eindtermen! Divo vraagt uw steun!

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Antwoord van Minister Weyts op petitie 'Halt aan de eindtermen!'

2020-12-09 10:38:14

Beste ondertekenaar, 

In naam van Divo dank ik U voor het ondertekenen van de petitie in verband met de EINDTERMEN (331 handtekeningen). Wij ontvingen een antwoord van het Kabinet van Minister Weyts waaruit wij opmaken dat er op dit moment geen neiging bestaat om aanpassingen te overwegen. Zoals U hebt vernomen in de pers werd het dossier voorgelegd aan de Raad Van State die een negatief advies heeft geformuleerd. Wij wachten af wat het antwoord van de Vlaamse overheid hierop zal zijn. Wij blijven ondertussen achter het standpunt van Katholiek Onderwijs Vlaanderen staan.

i.o. Annick Thienpont, ondervoorzitter

Antwoord van het MinisterKabinet Weyts aan voorzitter Theo Gorssen:

Geachte heer Gorssen 

Beste Theo  

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft uw mail goed ontvangen. Hij dankt u hiervoor en vraagt me u een antwoord te bezorgen. In de media is al herhaaldelijk de bezorgdheid geuit over de inhoud van de eindtermen. De meningen over welke inhoud in de eindtermen moet worden opgenomen of net niet lopen sterk uiteen. Verschillende ontwikkelcommissies, waarin zowel experten, de onderwijskoepels als leerkrachten vertegenwoordigd waren, hebben maandenlang overlegd en gediscussieerd over de inhoud.   

Er wordt inderdaad meer kennis geconcretiseerd dan voorheen, maar die kennis vormt geen doel op zichzelf. Ze is opgenomen ter verduidelijking en afbakening van de eindterm. De ontwikkelcommissies hebben in de eindtermen geselecteerd wat voor alle leerlingen in Vlaanderen nodig en haalbaar is om volwaardig te participeren in de 21ste eeuw en om zich persoonlijk te ontplooien. Daarbij werden nieuwe inhouden toegevoegd, maar ook inhouden uit de bestaande eindtermen niet langer opgenomen. Er is ook ruimte gelaten aan de leerkracht om een specifieke inhoudelijke invulling te geven bij het realiseren van de eindtermen, onder andere door te werken met suggesties. Tijdens het ontwikkelwerk is altijd voor ogen gehouden dat er voldoende ruimte moet zijn om in te kunnen spelen op de actualiteit en nieuwe ontwikkelingen.   

Toch neemt de minister de bezorgdheid omtrent de haalbaarheid van de eindtermen voor de leerkrachten ernstig. Het is daarom dat bij de eerste principiële goedkeuring van de eindtermen een gezamenlijk voorstel van de koepels ter reductie van de eindtermen integraal aanvaard werd. In dit voorstel, waar álle koepels zich akkoord mee hebben verklaard, wordt inderdaad gekozen voor een versterking van de basisvorming. Dit is een bewuste keuze die tegemoet komt aan de toenemende complexiteit van de maatschappij, de arbeidsmarkt en het vervolgonderwijs. Na advies van VLOR en SERV zijn er nog een aantal wijzigingen aan de eindtermen aangebracht, maar steeds met de haalbaarheid van het geheel in het achterhoofd.    

We kunnen nu niet langer wachten. Uitstel van nieuwe eindtermen voor de 2de en de 3de graad zou tot grote moeilijkheden leiden voor leerlingen die nu in de 1ste graad al werken met nieuwe eindtermen. Destructuurhervorming, met tal van nieuwe richtingen, is immers al eerder definitief goedgekeurd. De nieuwe richtingen kunnen geen inhoudelijke invulling krijgen met oude eindtermen.  

Niettemin zal de minister de implementatie van de nieuwe eindtermen nauwgezet opvolgen. Hij plant op korte termijn evaluaties zodat knelpunten snel kunnen worden gedetecteerd en aangepakt.   

Ik wil tot slot nog meegeven dat de minister ook positieve reacties krijgt van scholen over de nieuwe eindtermen, ook uit het vrij onderwijs. Ik nodig u en uw team alvast uit om toch de sprong te wagen en om het geheel van de eindtermen met het hele team te realiseren.   

Hopende u hiermee voldoende te hebben ingelicht en dank voor uw begrip.   

Met vriendelijke groeten, 

Jonas De Smedt, Raadgever OnderwijsKabinet minister Ben WeytsViceminister-president van de Vlaamse RegeringVlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand,

Kreupelenstraat 2, 1000 Brussel

LID WORDEN VAN DIVO? - Het kan via www.divo.be (40 euro/schooljaar)


Directies Vrij Onderwijs v.z.w. - Verantwoordelijke uitgever: Theo Gorssen



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.