Geen particulier vuurwerk meer!

KORT

We vragen met aandrang aan alle gemeentebesturen van Belgie en Nederland – om particulier vuurwerk te verbieden. Niemand wordt er beter door, en de ellende die het kan aanrichten is niet te overzien. Recentelijk werden in Alkmaar huizen door vuurwerk in brand geschoten, en in Nijlen is het paard Pullo letterlijk van schrik voor vuurwerk door een hartaderbreuk gestorven...

(Als je het eens bent met onze vraag naar een totaalverbod op particulier vuurwerk, onderteken dan alsjeblieft deze petitie - zie onderaan. Dank.)

(Als je meer wil weten, als je onze argumentatie wil kennen,  lees dan de volledige tekst hieronder.)

UITGEBREID

In vele gemeenten mag je enkel vuurwerk afsteken na toelating van het stadsbestuur. Het zou echter wijs zijn om alle particuliere vuurwerk zonder meer te verbieden. Ik weet het, het lijkt drastisch, maar wie consciencieus voor- en nadelen tegen elkaar afweegt, komt algauw tot de vaststelling dat er een onevenwicht is, en dat de nadelen en gevaren veel talrijker zijn dan de ‘voordelen’. Want naast een (bediscussieerbare) schoonheid en eventueel positieve sociale impact vallen er maar weinig pro's te bedenken.

De nadelen / problemen / gevaren zijn talrijk én belangrijk.

Een aantal recente (tragische) voorbeelden vind je op http://vuurwerknee.weebly.com/

===> Wie al eens een hond, paard of ezel op knallend vuurwerk heeft zien reageren, weet genoeg. Er zijn de ware, tragische, verhalen van konijnen of katten die zich letterlijk doodschrikken, van blindegeleidehonden die na een vuurwerk volkomen onbruikbaar zijn voor het doel waarvoor ze (duur) werden opgeleid, of van paarden die op hol slaan. Een drietal jaren geleden braken twee paarden, panisch van angst uit een Zeelse weide uit, en renden de snelweg op waar ze een dodelijk ongeval veroorzaakten. (Waarbij nota bene niet de vuurwerk-schutters, maar wel de eigenaar van het paard verantwoordelijk is gesteld!).

===> Op donderdag 7 juni 2012 ontsnapten tijdens een vuurwerkfeestje in Temse vier pony’s uit hun weide. De dieren waren helemaal in paniek en renden de donkere nacht in, waarbij twee van hen op de spoorweg belandden net toen er een trein aan kwam. Twee pony’s werden van de sporen gemaaid en waren op slag dood. KBC-feestje op een boot… Kinderen die hun lieve pony’s kwijt zijn en ouders die zullen mogen opdraaien voor de onkosten!

===> Lawaaihinder heeft een niet te onderschatten impact op mensen. Wat dergelijk lawaaierig entertainment teweegbrengt bij oudere en zieke mensen, en bij kleine kinderen, is echt niet te verantwoorden. Hart- en zenuwpatiënten zijn er niet blij mee als ze 's nachts worden opgeschrikt door ruw geknal, in het slechtste geval dient er een dokter ontboden te worden.

===> Onze eigen, heel rustige, ezels Victor en Henri zijn tijdens oudejaarsnachtvuurwerk niet te kalmeren en staan in hun schuilstal simultaan, letterlijk plat te kakken, uit pure paniek. Het is erg om te zien.

===> Hoeveel brandweer er ook in de buurt is, de kans op schade blijft reëel. Velen die vuurwerk fijn vinden, zullen anders piepen als er resten hun auto of dak van de woning beschadigen.

===> Een landbouwer uit Sinaai bezit zo’n 150 runderen. Zijn beesten waren op oudejaarsnacht zo onrustig geweest dat hij zich ernstige zorgen maakte. De dieren begrepen niet wat die daverende knallen gevolgd door kleurrijk licht betekenden, uiteraard… Wat zou er gebeurd zijn als 150 runderen de stal uit waren gevlucht??

===> Het blijkt ook dat vogels massaal zijn gevlucht tijdens oudejaarsnacht ( zie http://www.meteo.be/meteo/view/nl/7102271-Vogels+vluchten+massaal+voor+vuurwerk+tijdens+de+jaarwisseling.html ).

===> Het aantal weggelopen / gevluchte katten en honden is erg hoog tijdens vuurwerk. Bovendien verwonden veel dieren zich tijdens de explosieve knallen doordat ze uit hun hok willen ontsnappen, over draad / afsluiting / poort willen springen.

===> Vuurwerk is bovendien milieu-onvriendelijk en geldverspillend vermaak. Weken na vuurwerkfeestjes vind je overal (en in beken en op weiden…) restanten van die luttele minuten licht en lawaai. Het geld kan toch voor andere (belangrijkere) zaken gebruikt worden in de stad, en entertainment kan ook op een andere, meer milieuvriendelijke manier gebeuren.

Want uiteindelijk: waarom?? Waarom moeten in landelijke gemeenten, waar vele, zoniet de meeste, mensen dieren bezitten, mens en dier met dergelijke overbodig lawaai worden geteisterd? Wie is vragende partij voor dergelijk ongein?Als je deskundigen vraagt wat je kan doen om dierenellende te voorkomen tijdens vuurwerk, krijg je weleens de mededeling dat er kalmeringspillen of antistressmiddelen verkrijgbaar zijn voor de huisdieren.

Dit is natuurlijk niet het probleem, maar de symptomen aanpakken…

Om al deze redenen, en méér, is het gewoonweg het beste om vuurwerk te verbieden.

 

Als je het hiermee eens bent, onderteken dan nu deze petitie. Dank je wel.

Namens allen die willen voorkomen dat vuurwerk nog meer ellende aanricht,

Frank Pollet (Puyvelde)