Wat met de Zeeschelde Gentbrugge-Melle?

Quoted post


Gast

#21 Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

2014-03-14 19:12

Het getijdengebied met slikken en schorren dat vandaag bestaat zal op (relatief korte) termijn verdwijnen door aanslibbing, verzanden en tot een heus bos verworden. Het is de aanslibbing die de slikken en schorren heeft doen ontstaan en die ze – contradictorisch genoeg – ook zal doen verdwijnen.
De enige manier om de slikken en schorren te behouden is door steeds opnieuw, om de zoveel jaar, te baggeren. Dit wilt concreet zeggen: de mens zal de slikken en schorren regelmatig moeten afgraven/afbreken om ze te… behouden.

Dit is spijtig genoeg de realiteit en het zou goed zijn mocht Gezwint dit onder ogen zien.

Tot slot, de aanslibbing is begonnen na de aanleg van de Ringvaart, dat is de ‘schuldige’.

Reacties

@21

#22 Re: Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

2014-03-14 22:09:45

#21: - Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

Uiteraard, de natuur zal normaal de loop van de waterweg steeds verleggen. De mens probeert dit zoveel mogelijk op dezelfde plaats te houden door de aanleg van dijken. Met of zonder sluis er zullen onderhoudswerken nodig zijn (=baggeren). Ook Gezwint hoor ik dat niet ontkennen. Het gaat dus over de keuze tussen een uniek getijden gebied of de zoveelste waterloop die met dure sluizen en hetzelfde baggerwerk bevaarbaar worden gehouden. In dit geval kies ik voor eb en vloed, ook al zijn hiervoor OOK onderhoudsbaggerwerken nodig!


Gast

#23 Re: Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

2014-03-15 16:57:00

#21: - Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

GEzwiNT heeft nooit ontkent dat minimale baggerwerken nodig blijven. In al onze gesprekken met burgemeester, schepenen, kabinet Crevits en last but not least W&Z zelf hebben wij dat erkend. Zo was het trouwens ook gepland in de oorspronkelijke bestemming van het Bekkenbeheerplan 2008-2013 (die WEL kaderde binnen het integraal waterbeheer). De bestemming die dit traject daarin kreeg was 'begeleid, beveiligd verlanden' . Het beveiligd en begeleid verlanden slaat op oa. het verhogen van de dijken en het garanderen van de waterafvoer.

De installatie van een bovendebiet van 1,6m3 per sec in 2009 (ter bestrijding van de knijt) heeft niet alleen de knijt teruggedrongen maar houdt ook een watergeul vrij. Zo zijn er nog natuurtechnische ingrepen mogelijk die een sluis overbodig maken. Zonder die ingrepen zou zelfs één maal om de 20 jaar grondig baggeren ruim volstaan en veel goedkoper uitkomen dan het project met sluis.

Servaas Schutyser

namens GEzwiNT


Gast

#24 Re: Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

2014-03-15 17:14:58

#21: - Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

.. en niet de ringvaart maar wel de uitdieping van de Westerschelde is de schuldige van de aanslibbing. (een recent inzicht van de Universiteit Antwerpen). Daar heeft de Durme trouwens ook last van. Een sluis zal de aanvoer van slib NIET stoppen, ze zal gewoon elders (voor de sluis) afgezet worden, in het gecontroleerd overstromingsgebied naast Heusdenbrug bvb....

 

Bij de Durme heeft men trouwens wel het Sigma-plan volgens de regels uitgevoerd nl verhogen van dijken en aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden langs de Durme. En het slib-probleem ... dat lost men daar op met een pomp op de dam ter hoogte van Lokeren. Die voorziet terug  een minimum debiet uit de Moervaart in de Durme. En de inspiratie daarvoor heeft men hier gehaald. Hier is echter geen pomp nodig want het water stroomt gratis met de zwaartekracht door de stuw naast de sluis van Gentbrugge.

 

Servaas Schutyser

namens GEzwiNT