Wat met de Zeeschelde Gentbrugge-Melle?

Quoted post


Gast

#23 Re: Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

2014-03-15 16:57

#21: - Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

GEzwiNT heeft nooit ontkent dat minimale baggerwerken nodig blijven. In al onze gesprekken met burgemeester, schepenen, kabinet Crevits en last but not least W&Z zelf hebben wij dat erkend. Zo was het trouwens ook gepland in de oorspronkelijke bestemming van het Bekkenbeheerplan 2008-2013 (die WEL kaderde binnen het integraal waterbeheer). De bestemming die dit traject daarin kreeg was 'begeleid, beveiligd verlanden' . Het beveiligd en begeleid verlanden slaat op oa. het verhogen van de dijken en het garanderen van de waterafvoer.

De installatie van een bovendebiet van 1,6m3 per sec in 2009 (ter bestrijding van de knijt) heeft niet alleen de knijt teruggedrongen maar houdt ook een watergeul vrij. Zo zijn er nog natuurtechnische ingrepen mogelijk die een sluis overbodig maken. Zonder die ingrepen zou zelfs één maal om de 20 jaar grondig baggeren ruim volstaan en veel goedkoper uitkomen dan het project met sluis.

Servaas Schutyser

namens GEzwiNT

Reacties


Gast

#36 Re: Re: Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

2014-03-17 18:50:45

#23: - Re: Schorren en slikken verdwijnen van zichzelf

Vriendelijk dank voor uw antwoord.

Blij te lezen dat Gezwint inziet dat het behoud van de schorren en slikken enkel mogelijk is mits “minimale baggerwerken” of “een maal om te 20 jaar grondig baggeren”.

Het “gecontroleerd verder laten ontwikkelen van de getijdennatuur” (voorstel Gezwint) wilt dus concreet zeggen: de schorren en slikken continu wegbaggeren of eenmaal om de 20 jaar volledig wegbaggeren.

Meent u werkelijk dat u voorstelt om een instabiel natuurlijk fenomeen in stand te houden door het voortdurend opnieuw af te breken?
Gezwint zal dus de “natuurlijkheid van de regio waarborgen” door… baggerwerken?