Tegen de werkuurverhoging voor Europese studenten in Nederland

George

/ #31

2012-04-14 17:09

Het doel van het huidig kabinet is om in de TOP3 kenniseconomieën te komen. Mijns inziens redden we dat niet met maatregelen als deze. Ze willen hoogstaander wetenschappelijk onderwijs met mensen die het liefst bovennominaal afstuderen. Laten we het er over eens zijn dat ervan uitgegaan wordt dat een studieweek uit 40 uur (namelijk een fulltime werkweek bestaat). Op het moment dat je daar 14 uur aan werk aan toevoegt dan betekent dit dus dat je 54 uur per week moet maken om rond te kunnen komen. Persoonlijk ken ik geen enkele Nederlandse student die dat voor elkaar zou krijgen zonder er een burn-out aan over te houden. Dus waarom zouden we dan wel van onze medelanders mogen verwachten dat zij dit doen.

Daarnaast is het helemaal niet zo dat Duitse studenten niets hoeven te doen voor de Stufi die ze krijgen. Ik merk dat er veel onwetendheid is onder Nederlandse studenten ten opzichte van dit onderwerp. Ten eerste moeten Duitse studenten op dit moment al 8 uur in de week werken om überhaupt recht op Stufi te hebben. Dat lijkt niet zo'n probleem, maar ik neem aan dat ook de Duitse studenten wel eens een weekje (of meer) op vakantie willen in de zomer, wat betekent dat ze die weken al niet kunnen werken. Gelukkig is er voor ongeveer een jaar geleden daar een oplossing voor gekomen en gaat het nu over gemiddeld 32 uur in de maand gezien over een jaar. Echter als we dit naar 14 uur per week toe gaan trekken houdt dat in dat ze gemiddeld 56 uur per maand moeten werken. Probeer dan nog maar eens een paar weken op vakantie te gaan.
Daarnaast is het niet zo (wat wel veel Nederlandse studenten denken) dat Duitse studenten zowel de Nederlandse Stufi krijgen als wel de Duitse (Bafög). Ze moeten kiezen voor 1 van beide, daarnaast hebben de meeste mensen geen enkel idee hoe moeilijk het is om de Bafög überhaupt te krijgen in vergelijking met het gemak waarmee wij Nederlanders onze Stufi krijgen.

Het argument dat de Duitse overheid er maar voor moet zorgen dat Duitse studenten in Nederland kunnen studeren raakt ook kant noch wal. De Nederlandse overheid doet naar mijns inziens ook niets voor de Nederlandse studenten in Duitsland en/of België. Sterker nog de Nederlandse overheid doet steeds minder voor de Nederlandse studenten in Nederland.

Tot slot is het natuurlijk ook zo dat de Duitse student net zo hard getroffen worden door de overige maatregelen van het kabinet. Ook van hun wordt op dit moment verwacht dat ze nominaal+1 afstuderen en als ze dit niet redden wacht ook voor Duitse studenten gewoon de hoofdprijs van 3000 euro. Kortom: voordat je zegt dat Duitse studenten maar meer in moeten leveren moet je even bij jezelf ten rade gaan over het feit hoe het er op dit moment voor staat en wat jij er van zou vinden als je 8 uur in de week zou moeten gaan werken voor je Stufi. (wat de Duitse studenten op dit moment al moeten)