Lang Leve het Zuiderpershuis?


Gast

/ #11

2012-03-03 03:23

Berouw komt na de zonde. Maar dat is altijd te laat. En wat, beste commissieleden, is dan het alternatief?

Kennen jullie een ander kunstencentrum dat zoveel verschillende culturen aanspreekt en blijft aanspreken, iets waar andere organisaties ondanks hun 'diversiteits'-maatregelen nauwelijks in slagen? Het Zuiderpershuis is niet slechts een Moussem vzw of een 0090 vzw, dat zijn pijlen richt op één enkele cultuur. Het is veel breder. Het kijkt over de muurtjes van de culturen heen en breekt ze open.

Wie doet hen dat na? Wie programmeert zowel Hindoestaanse dans als Iraanse percussie, zowel Beninese sacrale muziek als vette Angolese gitaarriffs? De ene avond een uitverkocht concert van Zita Swoon Group, een eigen creatie, en de andere multicultureel theater?

Van alle jonge Antwerpenaren is meer dan de helft van allochtone afkomst. Je kan dat een bedreiging vinden, omdat je de andere culturen niet begrijpt. Er geen contact mee hebt. Maar de realiteit is: die diversiteit vormt de basis van de toekomst. Als Antwerpenaar, Vlaming, Belg, Europeaan, wereldburger: we leven allemaal samen en inspireren elkaar. En er is geen betere manier om dit via de cultuur nog eens duidelijk te maken. Het leuke is: het is verdomd plezant ook nog.

En toch. Ondanks die diversiteit blijven succesvolle multiculturele ontmoetingsplekken schaars. Het Zuiderpershuis slaagt echter wél in die taak. En zoiets verdient meer dan applaus alleen. Zoiets verdient steun, langs alle kanten. Om te beginnen vanuit de commissie en de minister van Cultuur. Want nogmaals: wie doet hen dat na? Is er een ander wereldculturencentrum van die omvang in Antwerpen? In Vlaanderen? In België?

Berouw komt na de zonde. Ik hoop van harte dat u, commissieleden en minister, van een dergelijk berouw bespaard blijft. Het Zuiderpershuis moet blijven. Het Zuiderpershuis moet blijven! HET ZUIDERPERSHUIS MOET BLIJVEN!