JA voor kilometerheffing/ Oui pour la tarification kilométrique

yowie

/ #96 De essentie van de mobiliteitsproblematiek waar geen politicus over praat

2014-02-10 14:20

Groen heeft goed praten... er zijn onvoldoende betaalbare, alternatieve manieren om te pendelen naar het werk.   DE essentie, het hoofdprobleem zit hem eigenlijk helemaal elders, waar geen politicus iets over rept: ik heet het de "arbeidsmobiliteit", maar niet in de letterlijke zin van de terminologie.
Wonen is heel duur. Een woning kopen is ook een erg dure aangelegenheid, waar Vadertje staat al te graag een graantje wil meepikken. Veel mensen hebben geen vaste arbeidsbetrekking maar veranderen regelmatig van job. Iedereen wil graag dichtbij zijn job wonen om zo te voet of met de fiets naar z'n werk te kunnen gaan. Maar telkens je van job verandert, zal je dan moeten verhuizen. Verander 5 keer van werk, en Vadertje staat heeft je letterlijk gepluimd in een velerlei van kosten: Notaris, vergunningen, EPC, schrijfkosten, etc etc. Om dan nog te zwijgen van de kostprijs van het wonen zelf.

De OESO vond het enkele weken geleden nog heel vreemd, waarom zoveel Vlamingen massaal zo ver pendelen naar hun werk, met de auto, met de trein... Daar ligt hem feitelijk, dé essentie van de ganse mobiliteitsproblematiek.

Ik heb het grote geluk gehad dichtbij m'n job te wonen. Dus zou ik uit milieu overweging voor rekeningrijden kunnen kiezen. Maar uit solidariteit (en economische redenen) en omdat ik weet dat ooit (door de sector waar ik in werk), ik ook zal genoodzaakt te zijn te moeten pendelen, ver weg van de zee, kan ik niet voor dit systeem kiezen zolang de dieper gaande problematiek hierin niet werd aangepakt.