Bescherm onze Kempense heuvelrug

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Bijwonen gemeenteraad - Bescherm onze Kempense heuvelrug

2023-08-21 15:37:36

Hou alvast deze datum vrij! Wij rekenen op uw aanwezigheid.

 
Waar? Gemeentehuis Kasterlee
Datum, uur?  Dinsdag 29/8/2023 om 20.00h
Wat? Neemt de gemeente de bescherming van de Kempense heuvelrug ernstig of niet?
             
 
Op de gemeenteraad van juni hebben we onze zeg mogen doen betreffende de definitieve bescherming van de Kempense heuvelrug. Er werd dan ook gevraagd de nodige maatregelen hiervoor te nemen.
 
Blijft de cd&v ‘cavalier seul’ spelen en het algemeen belang negeren? Hoe ver reikt hun engagement of trachten ze ons (nogmaals) met een kluitje in het riet te sturen?
 
Op deze gemeenteraad van augustus zal de cd&v hoe dan ook kleur moeten bekennen!
 
Vanuit Lichtaart vertrekken we met de fiets om 19.15h aan de kerk en komen samen vóór het gemeentehuis van Kasterlee.
 
Hoe meer volk, hoe liever.

Paul Olieslagers

Oproep tot bijwonen gemeenteraad - Bescherm onze Kempense heuvelrug

2023-06-20 20:14:28
 


Waar? Gemeentehuis Kasterlee

Datum, uur?  Dinsdag 27/6/2023 om 20.00h

Wat? Neemt de gemeente de bescherming van de Kempense heuvelrug ernstig of niet?

             

 

 

Jammer genoeg blijft het tot op heden oorverdovend stil langs politieke zijde en is er van enige actie niet in het minst sprake. Vandaar het initiatief om op deze gemeenteraad ons standpunt verder toe te lichten. Hoe dan ook zal de cd&v tijdens deze gemeenteraad kleur moeten bekennen!


 

Blijft de cd&v het algemeen belang negeren? Kan de cd&v het vertrouwen terug herstellen? 

 

Wij zijn zeer benieuwd naar hun antwoord op onze vraag, tezamen met alle mensen en de pers hier aanwezig.

 

Hou alvast deze datum vrij! Wij rekenen op uw aanwezigheid.

 

Bij grote opkomst zal niet iedereen in de zaal binnen kunnen. Spreek met meerdere mensen af en maak er een gezellige bijeenkomst van. Voorzie eventueel zelf een hapje en een drankje want de Pit is dinsdag gesloten.

 

Voor de fijnproevers, er is een cremeglas-kar voorzien!

 

Vanuit Lichtaart vertrekken we met de fiets om 19.15h aan de kerk. Hoe meer volk, hoe liever.

 

Ook spandoeken zijn welkom. Liefst ludiek, maar zeker niet kwetsend.

 

Nog ideeën? Laat een seintje.

Paul Olieslagers

Indienen van een bezwaar

2023-03-04 07:26:51
Beste ondertekenaar van de petitie,
 
Ondanks de bijna 1200 handtekeningen zal enkel de petitie park Gaston niet tegenhouden. Hiervoor moeten we bezwaren indienen. Hoe meer, hoe groter de kans op slagen.
 
Wilt ge mee de Kempense heuvelrug beschermen, dien dan nu een bezwaar in. Denk niet, iemand anders zal dit wel doen. (Immers, men kan een bezwaar anoniem indienen, mocht dit een bezorgdheid zijn.)
 
Om het u zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik een 4-tal mogelijke bezwaren geschreven. U kan één of meerdere van deze bezwaren dus makkelijk indienen. ( Of, indien u zelf een bezwaar wil schrijven, des te beter. Er zijn nog vele andere zaken waartegen u bezwaar kan indienen)
 
Spreek uw familie en kennissen aan om ook een bezwaar in te dienen.

Doen! Wij hebben uw steun nodig.
 
 
Indienen bezwaar:
 
- Ga naar:
 
 
( u zal een foutmelding betreffende ‘fout tijdstip’ krijgen, maar klik deze weg)
U komt rechtstreeks in het dossier van Park Gaston terecht.
 
- Scroll naar beneden en druk op ‘Nieuw bezwaarschrift toevoegen’
 
- U komt nu bij ‘Aanmelden’ terecht
   Men heeft keuze uit 5 verschillende manieren van aanmelden!
   Tevens moeten enkele vragen beantwoord worden in verband met privacy.
 
- Hierna kan men het onderwerp van het bezwaar en de omschrijving kopieren en plakken in de tekstverwerker van het omgevingsloket.
 
- ‘Bevestigen’
- Uw bezwaar wordt toegevoegd aan het lijstje van bezwaren en kan door iedereen gelezen worden.
 
Is dit allemaal te omslachtig?
- Formuleer uw bezwaar (onderwerp, omschrijving)
- vermeld uw naam en e-mailadres
- vraag een persoon die dit bezwaar in uw naam wil indienen. (Dit mag en lijkt me voor mensen die hier allemaal niet zo vertrouwd mee zijn een goede oplossing)
 
 
 
Voorbeelden mogelijke bezwaren in te dienen:
 
 
Bezwaar 1:
 
Onmiddellijke bouwstop op onze Kempense heuvelrug.
 
De gemeente Kasterlee is bezig met het opmaken van een ‘Beleidsplan Ruimte’. Deze studie is nog steeds in uitvoering en momenteel ontbreekt er dus een totaal visie over wat er waar mogelijk is.
 
Volgens de huidige conceptnota willen we terecht vooral het landelijk en dorps karakter beschermen, en meer specifiek de groene open ruimten in en rond onze dorpskernen. Om nu nog snel, snel een dergelijk groot project als park Gaston goed te keuren dat bovendien mogelijks indruist tegen dit nieuwe beleidsplan, zou getuigen van slecht bestuur.
 
Dit zou de zoveelste verminking van onze Kempense heuvelrug, het kappen van bomen, verdringen van allerlei beschermde diersoorten, ongewenste verdichting van woningen, aanslag op de privacy van de omwonenden, verdere betonnering van de mountainbike route, schrapping van een trage weg,... zijn. Het gaat dus veel verder dan het vrijwaren van de huidige fauna en flora, en de plaatselijk zeer kwetsbare corridor. Uit de commentaren bij de petitie gaat het vooral over het behoud van het landelijke en dorps karakter, mogelijkheid tot ontspanning en natuurbeleving dicht bij de dorpskern,... en het emotionele welbevinden van de burgers.
 
In het artikel ‘Verkaveling bovenop natuurgebied Kempense heuvelrug lokt protest uit: “Het lijkt nu alsof alles in kannen en kruiken is”, verschenen in de gva dd. 16/01/23, vraagt het plaatselijk actiecomité zich af of de locatie van deze verkaveling nog past in de nieuwe visie. Terecht geloven ze van niet. Voor de gemeente blijkt het vooral een financieel probleem te zijn, vooral omdat dit perceel volgens het gewestplan in woongebied ligt. 
 
Een beleidsvisie aanpassen aan de nieuwe inzichten zal sowieso geld kosten. Stellen dat men hiervoor geen geld heeft, is een dooddoener. Het is maar hoe men omgaat met de beschikbare financiële middelen en welke prioriteiten men stelt. Zo zijn bijvoorbeeld de laatste 10 jaar een twintigtal bouwgronden, eigendom van de gemeente, verkocht met een actuele waarde van naar schatting 3,5 mio. €. Zou het geen billijke keuze zijn om deze gelden opnieuw te investeren in het vorm geven van het nieuwe ‘Beleidsplan Ruimte’ om zodoende de gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen in lijn te brengen met de huidige tijdsgeest. Zo krijgen deze gelden een nieuwe, duurzame herbestemming waarvan ook onze kleinkinderen nog kunnen genieten.
 
Als ondertekenaar van de petitie vraag ik om bovengenoemde redenen een onmiddellijke bouwstop op onze Kempense heuvelrug. En laat er geen twijfel over bestaan, park Gaston is gelegen op de Kempense heuvelrug! 
 
Hopelijk neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid en maakt het werk verder af zodat we over een aantal jaren kunnen zeggen dat de Kempense heuvelrug effectief beschermd is, naar de geest van het nieuwe ‘Beleidsplan Ruimte’.
 
 
Bezwaar 2:
 
Geen ‘Park Gaston’ op onze Kempense heuvelrug.
 
Als ondertekenaar van de petitie ‘Bescherm onze Kempense heuvelrug’ vind ik het vanzelfsprekend om bezwaar in te dienen tegen deze nieuwe groepswoningbouw van 27 woningen, genaamd ‘Park Gaston’, dat men nog snel wil realiseren op onze Kempense heuvelrug tussen de Kloosterstraat en de Sint-Rochusstraat te Lichtaart.
 
In het artikel “Openbaar onderzoek Park Gaston: actiecomité overhandigt petitie, ontwikkelaar houdt infomoment”, verschenen in het nieuwsblad dd. 21/02/23, beweert de projectontwikkelaar zelfs dat de voorziene locatie van Park Gaston niet op de Kempense heuvelrug is. Dat deze grond momenteel geen bouwgrond zou zijn, is nooit een discussiepunt geweest voor het actiecomité. Zij zeggen dat dit nooit bouwgrond had mogen worden, een serieus nuance verschil! De gemeente moet deze fout uit het verleden rechtzetten in de geest van de huidige conceptnota. Stellen dat meer dan de helft van het perceel groen zal blijven, is een vrij cynische uitspraak, wetende dat men zal starten met een quasi kaalkap van het perceel, gevolgd door de bouw van de woningen, de bijkomende verhardingen van wegenis en parkeergelegenheid, alsook de tientallen diepteboringen. De bestaande habitat zal totaal vernietigd worden en zodoende ook deze levensnoodzakelijke corridor van de Kempense heuvelrug.
 
Wil de gemeente dat haar inwoners het ‘Beleidsplan Ruimte’ au sérieux nemen dat moet ze hier ingrijpen en minstens het project op deze plaatst verbieden.
 
 
Bezwaar 3:
 
Mountainbike pad: doorkruising semi-private park
 
Op de website van Park Gaston staat vermeld:
 - Centraal gelegen semi-private park als gemeenschappelijke ontmoetingsplaats, ideaal voor een gezamenlijk feestje. Beschermde omgeving voor de kinderen.
- Rond dit park loopt een weg voor voertuigen die 2x het mountainbike pad haaks kruist.
 - Doelgroep: jonge gezinnen (met kinderen)
 
Midden door dit park van slechts 1380 m2 zal het mountainbike pad lopen. Wanneer wordt er veel ge-mountainbiked? Vooral tijdens het weekend, juist op de momenten dat men gebruik wil maken van dit semi-private park. De kans op een aanrijding van een persoon door een mountainbiker is dus aanzienlijk. Daar deze fietsers met een redelijke snelheid over het parcours willen rijden, is de kans op een zwaar ongeval groot. Met hoge frequentie een horde, competitieve fietsers door dit park jagen, lijkt me geen goed idee.
Remedie: Ofwel mountainbikers verbieden, ofwel mountainbiker laten afstappen en te voet door het park laten gaan, ofwel functie van het park aanpassen.
Gevolg: Daar deze inwoners betaald hebben voor een semi-private park zullen ze er alles aan doen om dit ook te krijgen. Op termijn zal de mountainbiker aan het kortste eind trekken. Na het eerste ongeval is het daar weg, ondanks de belofte van de gemeente. 
Conclusie:
De gemeente kan nooit harde garanties geven dat dit mountainbike pad daar zal blijven bestaan zoals het nu voorgesteld wordt, maw het zal slechts een kwestie van tijd zijn alvorens de gemeente deze belofte zal verbreken.
 
Dat het mountainbike pad op deze plaats zou behouden blijven, is toch een voorwaarde om dit project te mogen realiseren.
 
Noot: Bij raadpleging van het inplantingsplan zal men opmerken dat er een fietssluis voorzien is, juist met de bedoeling om deze fietsers te laten afstappen. Niet direct iets wat men zou verwachten op een mountainbike pad. Deze is dus nu al een voetweg geworden. De eerste stap naar het verdwijnen van het mountainbike pad op deze locatie is dus al gezet en hiermee heeft de gemeente haar belofte al verbroken.
 
 
Bezwaar 4:
 
Door het verleggen van de trage weg in functie van de verkaveling zal deze weg een heel aantal van zijn oorspronkelijke nuttige functies verliezen.
 
Volgens inplantingsplan:
- De breedte van de weg wordt van 3 meter gereduceerd naar 2 meter.
- Het mountainbike pad wordt enkel richting, zijnde van de Kloosterstraat richting Sint-Rochusstraat.
- In de doorgang tussen de twee woonblokken wordt een fietssluis voorzien.
- Centraal gelegen semi-private park als gemeenschappelijke ontmoetingsplaats, ideaal voor een gezamenlijk feestje. Beschermde omgeving voor de kinderen. 
 
Op een uitzondering na (bijvoorbeeld langs de achterzijde van verkaveling Heuvelrand, van Weygerberg richting Sint-Rochuskapel werd een 10-tal jaren geleden omwille van deze verkaveling de bestaande trage weg eveneens versmald met als gevolg dat de mountainbikers een nieuwe weg doorheen een privé bos gemaakt hebben om de nieuwe gecreëerde smalle doorgang te vermijden) is het mountainbike pad ruim breed genoeg voor, en fietsers, en voetgangers, op dezelfde plaats te laten passeren of kruisen. Een mountainbike pad waar men naar links of rechts geen uitwijkmogelijkheden heeft als passant (fietser of voetganger) vraagt om moeilijkheden, laat staan dat men een kinderkoets, kleine kinderen of een hond bij zich heeft. 
Dat men dit dan wil oplossen door van dit mountainbike pad ( een trage weg) een enkel richting te maken, is uniek naar mijn mening. (Het gevolg is dat de naaste geburen met hun fiets dus ook een blokje moeten omrijden omdat dit enkel richting is.) Geld deze enkel richting dan ook voor deze voetgangers? Mijn inziens is het probleem dan nog niet opgelost want dan worden de mountainbikers nog opgehouden.
Bovendien wordt er een fietssluis geïnstalleerd. Een fietssluis op een mountainbike pad. Dit is ook uniek. Boven op de heuvelrug, evenwijdig met de Bekenbaan, heeft de gemeente ook fietssluizen geplaatst, juist met de bedoeling om de mountainbikers te ontmoedigen deze weg nog te nemen. De mountainbikers hebben zich ook hier noodgedwongen moeten aanpassen en een ander traject uitgestippeld.
Men kan zich bovendien afvragen of dit semi-private park niet zal fungeren als een woonerf en dusdanig ook zo zal beschouwd worden. Wordt dit semi-private park daadwerkelijk beschouwd als een woonerf dan zal de max. snelheid 20 km/h bedragen. Alle mountainbikers in de remmen dus, want anders kan dit een duur tochtje worden.
 “De Hel van Kasterlee” en andere georganiseerde tourtochten, toch het uithangbord van sportief Kasterlee moeten voortaan afstappen aan een fietssluis, gevolgd door een zone 20. Hier gaat de gemeente mijn inziens werkelijk met de billen bloot. Had de gemeente niet als voorwaarde gesteld dat dit deel van het mountainbike pad moet behouden blijven?
 
Conclusie:
Men kan enkel vaststellen dat deze trage weg zijn oorspronkelijke functionaliteit quasi compleet zal verliezen. Los van het feit dat een prachtig, onverhard, voldoende breed stukje mountainbike pad zal verdwijnen, zal ieder weldenkend mens snel concluderen dat het aangeboden alternatief geen lang leven zal beschoren zijn en zullen de mountainbikers weerom een nieuwe route moeten uitstippelen. De nieuwe bewoners van deze verkaveling zullen er niet rouwig om zijn. Dat het mountainbike pad op deze plaats zou behouden blijven, is toch een voorwaarde om dit project te mogen realiseren. Het is de taak van de gemeente om er op toe te zien dat dit daadwerkelijk gebeurt met alle oorspronkelijke functionaliteiten.

 


Paul Olieslagers

Wij doen iets met uw stem!

2023-02-12 20:05:26

Beste, 

U ondertekende onlangs de petitie “Red de Kempense Heuvelrug”, waarvoor onze dank! Met meer dan 1100 handtekeningen een geweldig succes. 

Betreft Park Gaston heeft deze projectontwikkelaar nog steeds geen officiële aanvraag ingediend. Het actiecomité speelt dan ook de belangrijke rol van de natuurwaarde en biodiversiteit van de Kempische Heuvelrug verder uit en onderneemt op verschillende bestuurlijke niveaus stappen. De onmisbare verbindingsfunctie voor wettelijk beschermde diersoorten mag niet verloren gaan.

Aanvankelijk wilden we, met de nodige pers-aandacht, de petitie aan het gemeentebestuur overhandigen op het moment dat het openbaar onderzoek zou starten. Wellicht zal dit nu niet het geval zijn indien onze eis tot uitstel gevolgd wordt. Daarom willen we de petitie begin maart toch beëindigen en overhandigen aan de burgemeester onder de slogan “Red de Kempense Heuvelrug.”

Wij houden u op de hoogte. De strijd is nog niet gestreden.

Met vriendelijke groeten,

Actiecomité ‘Red de Kempense Heuvelrug’


Paul Olieslagers



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.