Wij zijn tegen de Surinaamse Amnestie wet.

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Op de website van AMNESTY INTERNATIONAL

2012-03-23 15:52:21

Suriname's parliament must reject a proposed amnesty law that would allow the country's president to escape investigation for past gross human rights violations, Amnesty International said today.

The long-delayed trial of President Dési Bouterse, who is accused of abducting and killing opponents in December 1982 while he was military leader, could be scrapped if the amnesty law is passed. The proposal will be debated in parliament today.

Bouterse was elected president in 2010 but is accused of human rights violations committed during his two previous stints in power, between 1980 and 1991.

The law proposed by Bouterse's coalition government provides impunity for offences committed "in the context of defence of the state" during the period of Bouterse's former rule.

"This is a flagrant attempt by President Bouterse to evade investigation for human rights abuses committed during his rule and deny justice to his victims and their families," said Javier Zuñiga, Special Advisor at Amnesty International.

"This proposed law contravenes international law, which states that amnesties can not be applied to those responsible for gross human rights violations including extrajudicial executions."

Members of Bouterse's Mega Combination coalition party introduced the legislation on Monday and said it would pass through parliament by the end of the week.

Amnesty International says it must be scrapped, or amended so that crimes under international law and human rights violations are not included.

"Crimes under international law must not be subjected to amnesties. And pre-trial amnesty laws for human rights violations amount to unacceptable self-amnesties," said Javier Zuñiga.

"Suriname is obliged to investigate such crimes and prosecute those suspected of criminal responsibility."
Legal proceedings against Bouterse and 24 of his associates began in November 2007 but have faced repeated delays.

The defendants are accused of the extrajudicial executions of 15 opponents of the military regime in December 1982. Reports received by Amnesty International at the time indicated that the victims were shot after being tortured.

Bouterse has denied charges that he presided over the killings but his account was contradicted by the sole survivor of the incident, trade unionist Fred Derby, who died in May 2001.

Bouterse first came to power in 1980 when he led a coup. He allowed the return of civilian rule in 1987 but launched a second coup in 1990 - taking power for a further year.

A Dutch court convicted him in 1999 of trafficking cocaine from Suriname to the Netherlands, but he has avoided a prison sentence because he can not be extradited under Surinamese law.


Anno Niem

Dhr Rozendaal is nu aan het woord.

2012-03-23 15:45:36

"Desi Bouterse heeft mij US$ 10.000 gegeven een week of tien dagen na de zitting van 8 mei 2010. Toen ik het geld natelde bleek 100 dollar te min te zijn in de enveloppe. Ik heb het geld genomen omdat ik het nodig had."

Dit zegt Ruben Rozendaal, lid van de groep van 16 coupplegers, als getuige in de zaak tegen Bouterse die nu gaande is in Boxel. "Ook de raadsman van Bouterse, Irwin Kanhai, heeft na de zitting van 8 mei 2010 SRD 250 voor mij achtergelaten bij kapitein Samuel", onthult Rozendaal.

Hij deelt mee dat Kanhai ook thuis bij hem is gekomen en zijn beklag deed dat hij nooit geld van Bouterse heeft gekregen, terwijl hij hem verdedigt al die tijd. "Kanhai zegt dat ik meineed heb gepleegd, maar wat is hij thuis bij me komen doen", stelt Rozendaal.

"Ik ken Bouterse als een crimineel. Hij is verantwoordelijk voor de dood van Roy Horp, Guno Mahadew, Roy Tolud en Wilfred Hawker", zegt Rozendaal. Hij blijft erbij dat Mahadew, die zijn zwager was om het leven is gebracht. "Bouterse was drugsdealer en wapenhandelaar. Er kwamen wapens uit Libië. Die werden naar de Farc gestuurd in ruil voor drugs", beweert Rozendaal. Hij heeft een naam in een enveloppe afgegeven aan de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor. De zitting is iets voor half tien begonnen en nog steeds gaande. Rozendaal wordt gehoord als getuige tegen Bouterse.

 

En ik snap niets meer van SURINAME, het land staat in de brand en er is niets over op TV Nieuws ETC. Is dit minder belangrijk dan een film. Media waar zijn we mee bezig. Dit moet LIVE uitgezonden worden. MEDIA wordt wakker dit is jullie werk.


Anno Niem

Zij beraamden een coup...!

2012-03-23 13:29:36

John Baboeram (38), advocaat, Bram Behr (31), journalist, Cyrill Daal (48), vakbondsleider, Kenneth Gonçalves (42), advocaat, Eddy Hoost (48), advocaat, André Kamperveen (58), ondernemer, Gerard Leckie (39), universiteitsdocent, Sugrim Oemrawsingh (42), universiteitsdocent, Leslie Rahman (28), journalist, Soerendre Rambocus (29), militair, Harold Riedewald (49), advocaat, Jiwansingh Sheombar (25), militair, Jozef Slagveer (42), journalist, Robby Sohansingh (37), ondernemer en Frank Wijngaarde (43), journalist, zullen na vandaag in de geschiedenisboeken bekend staan als mannen die het wettige gezag wilden omverwerpen.

De Nationale Assemblee maakt zich op om hen te veroordelen, zonder dat er onderzoek heeft plaatsgevonden. De werkelijke hoofdrolspelers achter de wijziging van de amnestiewet zullen nergens te boek staan. Immers, de initiatiefnemer van het wetsvoorstel is niet de regering van de republiek Suriname, onder leiding van president Desiré Delano Bouterse, die de hoofdverdachte is in het 8 december strafproces. Wat in de historie zal blijven staan, is dat het wetsontwerp is ingediend door Ricardo Panka, Ronny Tamsiran, André Misiekaba, Anton Paal, Melvin Bouva en Rashied Doekhie.

In het ontwerp staat dat Amnestie wordt verleend aan degenen die in het tijdvak aanvangende op 1 april 1980 en eindigende op 19 augustus 1992 strafbare feiten hebben begaan en/of daarvan worden verdacht in het kader van verdediging van de staat en/of omverwerping van het wettig gezag zoals de gebeurtenissen in December 1982 en de Binnenlandse oorlog.
De 25 verdachten Errol Alibux, Dick de Bie, Desi Bouterse, Etiënne Boerenveen, Benny Brondenstein, Winston Caldeira, Wim Carbière, Steven Dendoe, Edgar Dijksteel, Roy Esajas, Ernst Geffery, Arthy Gorré, John Hardjoprajitno, Orlando Heidanus, Kenneth Kempes, Iwan Krolis, Luciën Lewis, Harvey Naarendorp, John Nelom, Edgar Ritfeld, Ruben Rozendaal, Badresein Sital, Jimmy Stolk, Imro Themen en Marcel Zeeuw zullen amnestie krijgen. Zij hebben tijdens de gebeurtenissen in december 1982 de Staat Suriname verdedigd. De vijftien mensen die uit hun huis zijn opgehaald, gemarteld en doodgeschoten waren bezig met omverwerping van het wettige gezag. Dat is het oordeel van de volksvertegenwoordiging, wanneer het wetsontwerp wordt aangenomen.

36 van de 51 volksvertegenwoordigers hebben op 19 juli 2010 Bouterse gekozen als president van het land. Hiermee werden de eerste schreden gezet naar amnestie, ook al is het 8 december strafproces intussen ruim vier jaar en vier maanden gaande. Net als op 8 december 1982 zijn velen nu opnieuw geschokt door het initiatiefvoorstel. Zij hadden dit niet verwacht. Ze hadden ook niet verwacht dat Bouterse president zou worden, al had hij dat maanden geleden aangekondigd.

Het is vandaag vrijdag de 23ste, met een effect van vrijdag de 13e. De laatste zitting van het 8 december strafproces met de meest belastende verklaringen tegen hoofdverdachte Bouterse. Er zijn slechts 14 stemmen nodig om het Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie opzij te zetten. Om aan te tonen hoe fragiel de democratie is. Er zal veel lawaai zijn, opwinding en vreugde bij het overwinningsfeest op nog geen 100 meter afstand van Fort Zeelandia, waar mensen die hun mond hebben durven open te maken, voor altijd het stilzwijgen is opgelegd. De handelingen van vandaag in 's lands vergaderzaal, op steenworp afstand van de martelplek, zullen eveneens voor eeuwig in het geweten gegrift staan en op doodstille momenten indringend om rekenschap vragen...


Anno Niem

Protest

2012-03-23 03:47:40

Dit heb ik net gevonden op Facebook.

Surinamers sta op en ga morgen massaal naar het onafhankelijkheidsplein (voor het DNA GEBOUW) om de protesteren TEGEN de voorgenomen amnestieplannen van de minderheid!

Vrijdag 23 maart wordt om 11.00 uur( surinaamse tijd) de initiatiefwet houdende wijziging van de amnestiewet 1989 (gepubliceerd in 1992) door De Nationale Assemblee in behandeling genomen. Dit is een handeling die strijdig is met h...et bepaalde in artikel 131, lid 3 van de grondwet welke bepaalt dat elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, verboden is. Daarnaast geeft artikel 69 aan dat de wetgever, de regering en de overige overheidsorganen de bepalingen van de grondwet in acht nemen.

De bedoeling van de amnestiewet van 1989 was om een einde te maken aan de bloedige burgeroorlog en om de democratie in Suriname weer te herstellen. Ook in april 1980 is er amnestie verleend aan de plegers van de coup.

Expliciet uitgesloten zijn de moorden die zijn gepleegd op 7, 8 en/of 9 december 1982 en de massamoorden op mannen, vrouwen én kinderen in het Marrondorp Moiwana op 29 november 1986. Deze twee gruwelijke schendingen van mensenrechten zijn dus bewust niet in de amnestiewet opgenomen en de verantwoordelijken dienen dus gewoon te worden vervolgd.

Het zogenoemde 8-december proces is reeds gaande vanaf het jaar 2007 en het bevindt zich thans in een afrondende fase. De president van de krijgsraad, mevrouw mr Cynthia Valstein-Montnor heeft onlangs bekend gemaakt dat er vóór juni van dit jaar vonnis zal worden gewezen.

Het mag duidelijk zijn dat de huidige coalitie geschrokken is van de verklaringen van gewezen mede-couppleger Ruben Rozendaal, die eveneens vrijdag 23 maart opnieuw, maar nu onder ede, zal worden gehoord. De vele belastende verklaringen worden nu immers door iemand uit de eigen gelederen bevestigd.

De initiatiefnemers van de wetswijziging echter menen het motief “orde en rust in de samenleving” te kunnen gebruiken, maar een ieder begrijpt wel dat dit drogredenen zijn. Er is overduidelijk sprake van eigen belang en zeker niet van landsbelang.

Laat de nabestaanden van zowel de decembermoorden als die van Moiwana niet in de kou staan. Wees solidair en kom morgen om 11.00 uur naar het onafhankelijkheidsplein 10. Laat je stem horen als rechtgeaarde Surinamer!

 


Anno Niem

IRIS

2012-03-23 03:30:09

De Interreligieuze Raad in Suriname (Iris) zegt in een verklaring diep geschokt te zijn door het voorstel om de amnestiewet van 1992 te wijzigen. Volgens de Iris is het duidelijk dat deze wet bedoeld is het rechtsproces dat gaande is over de decembermoorden stil te leggen.

Zij ervaart dit als een inmenging in de rechterlijke macht. Aanname van de wet zal voor de Iris betekenen dat er een eind komt aan de rechtsstaat en er een begin gemaakt wordt binnen te treden in een systeem van dictatoriaal handelen.

Oproep tot afwijzen
De verklaring van de Iris komt nadat de interreligieuze raad woensdag in een vergadering bijeen is gekomen. Het standpunt van de geestelijke leiders was unaniem dat de wetgevende, uitvoerende en de rechterlijke macht onafhankelijk van elkaar gewaarborgd moeten worden in een rechtsstaat. De Iris is van oordeel dat het nu in behandeling zijnde rechtsproces van de decembermoorden eerst volledig afgehandeld moet worden.

In de verklaring doet de Iris een beroep op de volksvertegenwoordigers het voorstel van de wetswijziging af te wijzen.  De verklaring is ondertekend door de voormannen van de Surinaamse Islamitische Vereniging, de Rooms Katholieke Gemeente, Arya Dewaker en Sanatan Dharm.


Anno Niem

Hoe dan?????

2012-03-23 02:26:09

Mede tegenstanders.

Ik hoor zoveel mensen er over praten maar er wordt niets gedaan. Het is 2012 kom op voor je recht van mening uiting. Zoals jullie zien is het op Facebook al meer dan 1000 X aangeraden maar er zijn maar 562 handtekeningen hoe dan ????? Als we echt een verschil willen maken moeten we allemaal extra ons best doen om nog meer mensen te bereiken. Jullie snappen ook wel dat ik niet met 600 something stemmen het kan aanbieden bij DNA partijen. Dit moet en kan veel beter. Iedereen heeft Black Berry ping het door kost je niets.

IF YOU WANT TO MAKE A CHANGE, YOU HAVE TO DO IT YOUR SELF.

I BELIEVE IN YOU, AND THE FUTERE A SURINAME.

 

 


Anno Niem

Wij gaan geen moordenaar verdedigen

2012-03-23 02:18:08

Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider Nieuw Front en Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) zijn uit de commissie vergadering gestapt. Dit ging rumoerig aan toe. "Wij gaan geen moordenaars verdedigen. Als jullie dat willen doen, ga je gang", hoorde het personeel van De Nationale Assemblee de oppositieleden roepen. Zij kwamen ook kijken wat er aan de hand is.

De commissie van rapporteurs was in vergadering bijeen vanmorgen. Randjietsingh zegt desgevraagd aan Starnieuws dat hij en Castelen hebben voorgesteld om de nabestaanden, het Hof van Justitie, de deken van Orde van Advocaten, het bedrijfsleven, de vakbeweging en anderen die betrokken waren bij 8 december 1982 te horen.

Te haastig
Randjietsingh zegt dat tijdens de vergadering ook Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) zei dat het kort dag is, maar hij vindt dat er toch een pre advies kan worden uitgebracht. Oesman Wangsabesari (KTPI Nieuwe Stijl) wilde dat het bureau Wetgeving van Justitie en Politie ook erbij wordt betrokken. Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) vond dat de zaak gewoon kan worden behandeld. Hij voerde aan dat het slechts om een kleine wijziging gaat.

De fractieleider van het Nieuw Front zegt dat het niet gaat om een kleine wijziging alleen. Er worden diverse wetten geschrapt die nu wel opgenomen zijn in de amnestiewet van 1992. Bovendien worden in de initiatiefwet, 8 december en de binnenlandse oorlog met name genoemd.

Participeren niet meer
De twee leden van het Nieuw Front zullen niet meer meedoen aan de discussies in de commissie van rapporteurs. "Het heeft geen enkele zin. De mensen luisteren niet en willen gewoon doordrukken. Koste wat het kost moet de wet morgen worden behandeld in het openbaar. Er is totaal geen sprake van overleg", zegt Randjietsingh.

Hij en Castelen trekken zich niet terug uit de commissie. "Wij gaan ons zegje wel doen morgen tijdens de openbare behandeling", deelt Randjietsingh mee. Hij begrijpt niet waarom er zo een haast wordt gemaakt en binnen vier dagen tijd de wet is ingediend en moet worden aangenomen. "Zij hebben de meerderheid en leggen hun wil op. Met 14 mensen kan de wet goedgekeurd worden, wanneer 26 quorum verlenen", zegt hij.


Anno Niem

Open brief van nabestaande en mensenrecht organisaties

2012-03-23 01:40:43

Nabestaanden van de slachtoffers, de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, Stichting Moiwana en de Stichting 8 december 1982 hebben een open brief gestuurd naar assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en de regering van Suriname. Ze vragen om het wetsontwerp over amnestie niet in behandeling te nemen. Indien de wet toch behandeld en goedgekeurd wordt, moet de regering, in deze de president het wetsontwerp niet bekrachtigen.

"Geachte,
1. Voorzitter en leden van De Nationale Assemblee
2. de Regering van de Republiek Suriname

Op maandag 19 maart 2012 is publiekelijk bekend gemaakt en daardoor hebben ondergetekenden, allen medeverzoekers betrekkelijk het verzoek aan het Hof van Justitie van Suriname in het jaar 2000 om strafvervolging te bevelen van onder meer Desiré Delano Bouterse terzake van moord en medeplichtigheid aan moord, daarvan kennis genomen dat door 6 leden van uw college krachtens artikel 78 van de grondwet van de Republiek Suriname een ontwerp van wet aan uw college ter behandeling is voorgelegd inhoudende wijziging en aanvulling van de Amnestiewet 1989.

Ondergetekenden zijn van oordeel dat uw college voormeld ontwerp van wet rechtens niet vermag goed te keuren en wel op de navolgende gronden.
Dit schrijven richten ondergetekenden dan ook aan u als inhoudende een verzoek in de zin van artikel 22 lid 1 van de grondwet.
Vermelde gronden zijn dan de volgende:
1. Ingevolge artikel 4 van het wetboek van strafvordering heeft het Hof van Justitie van Suriname bij beschikking d.d. 31 oktober 2000 haar Procureur-Generaal bevolen tegen de persoon van Desiré Delano Bouterse en tegen diegenen die daarvoor in aanmerking komen een strafvervolging in te stellen ter zake van moord en medeplichtigheid aan moord.
Op 8 november 2000 heeft de Procureur-Generaal, gevolg gevend aan voormeld vervolgingsbevel, aan de Rechter Commissaris een vordering tot het instellen van een gerechtelijk vooronderzoek gedaan tot welk gerechtelijk vooronderzoek de Rechter Commissaris ook is overgegaan. Daarmede was de vervolging van Bouterse en andere voornoemde personen aangevangen en was daardoor ook de zaak bij de rechter aanhangig.

In gevolge artikel 131 lid 3 van de grondwet is elke inmenging inzake de vervolging en inzake bij de Rechter aanhangig, verboden. Dit verbod richt zich tot zowel de gewone burger als de organen van de staat die met de hoogste trappen van staatsmacht zijn bekleed.

Dit laatste blijkt helder en duidelijk uit artikel 69 van de grondwet luidende: “de wetgever, de regering en de overige overheidsorganen nemen de bepalingen van de grondwet in acht”.
Het verlenen van amnestie door de wetgever houdt in: het opheffen van de vervolgbaarheid of verdere vervolgbaarheid van een verdachte. Op grond van het voorgaande betekent dus het verlenen van amnestie aan personen die vervolgd worden en wier zaak zich onder de rechter bevindt een ernstige schending van artikel 131 lid 2 voormeld, aangezien het helder en duidelijk een inmenging inhoudt in zaken die zich onder de rechter bevinden.

2. Suriname is sinds 12 november 1987 partij bij ‘The American Convention on Human Rights 1969’ en ingevolge artikel 1 van dit verdrag is Suriname verplicht de bepalingen van dit verdrag volledig te respecteren en te handhaven. Die verplichting wordt wat betreft de rechterlijke bescherming van de rechten van dat verdrag aan personen toegekend nader gepreciseerd in artikel 25 lid 2 sub C van dit verdrag inhoudende dat de organen van de staat verplicht zijn om te verzekeren dat die rechterlijke bescherming ook geïmplementeerd wordt en effectief is. Als nu zoals boven aangegeven amnestie verleend zou worden met betrekking tot de personen die krachtens bovenvermelde beschikking van het Hof van Justitie van Suriname vervolgd worden, en wier zaak dus onder de rechter is, dan is mitsdien de consequentie dat de staat Suriname zich schuldig maakt aan een ernstige schending van artikel 25 van ‘The American Convention on Human Rights 1969’. De redegeving voor bovenvermeld wetsvoorstel is volstrekt ondeugdelijk zoals die is neergelegd in het intitulé daarvan en in het daarbij gevoegde concept voor een memorie van toelichting.

Immers, op geen enkele wijze wordt aangegeven dat de nationale eenheid in verdere ongestoorde ontwikkeling van de Republiek Suriname in gevaar zou komen als geen amnestie wordt verleend. Dat een dergelijke aangifte niet is geschied is uiteraard een gevolg van het feit dat dát gevaar niet bestaat. Ter dien aanzien moet nog worden opgemerkt dat amnestie een beleidsinstrument is voor oplossing van conflictsituaties die zich binnen de gemeenschap of delen daarvan kunnen voordoen en dus is er geen sprake van onderbreking van amnestieperioden aangezien elke amnestie een op zichzelf staande handeling is, toegespitst op een zich op een bepaald moment voordoende situatie. De argumentatie in voormeld concept voor memorie van toelichting dat voortgang van de vervolging van bovengenoemde personen een eensgezinde ontwikkeling van de staat Suriname zou verstoren, is evenzeer een totaal ondeugdelijke stelling.
Immers, juist wanneer de onafhankelijke en onpartijdige rechter zijn oordeel heeft gegeven over de deugdelijkheid van de vervolging, zal de gemeenschap dit accepteren en vervolgens voortgaan met inachtneming van dat oordeel haar leven te vervolgen.
Het ecarteren van een dergelijk oordeel door een politiek besluit zal in tegendeel tot frustratie van die acceptatie leiden.

Ondergetekenden doen dan ook een zeer dringend beroep om het aan u voorgelegde wetsontwerp niet in behandeling te nemen c.q. niet goed te keuren en doen voorts een dringend beroep op de regering c.q. President om indien niettemin van een dergelijke goedkeuring sprake zou zijn, het wetsontwerp zoals voormeld niet te bekrachtigen."


Anno Niem

Vrijdag.

2012-03-23 01:31:26

Beste mede tegenstanders,

Morgen is de dag die alles kan veranderen voor ons mooi Switi Sranang. Laten we er voor zorgen dat onze stem ook gehoord wordt. Ik zag net op het onafhankelijksheidsplein dat er al tenten enz neer gezet worden. (ps is daar geen vergunning voor nodig????? ) We moeten proberen om onze stem te laten horen. Morgen is de dag dat Dhr Rozendaal ook zijn zegje gaat doen en ze proberen nu om dat uit de publiciteit te houden door zelf een feest te organiseren. Wat moet de buitenwereld denken, dat Suriname achter Bouterse staat, lijkt me niet toch, probeer nog zo veel als mogelijk mensen te benaderen voor deze petitie, de meer de beter. Kijk ook of er alternatatieve manieren zijn om je stem te laten horen. Ik heb al vernomen dat er ook tegenstanders naar het plein gaan. Let wel, ik stimuleer geen verzet en/of extreme vorm van protesten. Wat ik wel proef van mensen uit de samenleving is dat ze het nu echt zat zijn en dat Suriname echt voorruit moet en dat kan niet met deze mensen in het DNA die hun macht gebruiken om onder hun dingen uit te komen.

Vandaag heb ik veel gesproken over deze kwestie. Wat ik van expert heb vernomen gaat dit de grootste fout zijn die er maar gemaakt kan worden voor het land Suriname zowel voor Dhr Bouterse zelf.


Anno Niem

Tegenactie

2012-03-22 02:56:04

Mede tegenstanders het gaat goed binnen een dag al bijna 150 handtekeningen. Het moeten er natuurlijk nog veel meer worden maar dat komt wel goed want er zijn nog veel meer mensen die denken als ons alleen moeten we ze bereiken.

Zoals jullie hebben gelezen is er op het onafhankelijksheidplein een bijeenkomst voor de voorstanders. Wat kan daar tegenover staan?

Gaan  borden plaatsen met teksten langs de ringweg bvb. Zo krijg je ook publiciteit

Gaan we met ons alle Dhr Rozendaal "ondersteunen" zodat hij niet alleen staat in de strijd???? is maar een iedee. Als hij zijn mond niet had opengedaan dan was denk ik deze stap ook niet genomen. Laat me ideeen van jullie horen zodat het niet lijkt dat er alleen maar voorstanders zijn voor deze Amnestie wet.


Anno Niem



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.