Hou Okegem Leefbaar !

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Graag willen wij jullie informeren over de oprichting, de opzet en de werking van “Hou Okegem Leefbaar”

2023-08-30 08:51:55

Beste Okegemnaren,

Graag willen wij jullie via deze weg informeren over de oprichting, de opzet en de werkingv an “Hou Okegem Leefbaar” (HOL).

 

HOL is een spontaan ontstaan burgerinitiatief waarbij enkele personen van Okegem zich verenigen om het algemeen belang van het dorp en zijn inwoners te verdedigen. Bij voorkeur in samenspraak met het College van burgemeester en schepenen (CBS), indien dit niet mogelijk is, alleen. De belangrijkste aandachtspunten zijn de leefomgeving, de verkeersveiligheid, de infrastructuur en het onderhoud van het patrimonium, maar evengoed het welzijn van onze medeburgers (niet-limitatief).

Enkele dossiers die HOL intussen met succes heeft aangepakt:

  • Verdere uitbreiding van Nervia tegengehouden via een juridische procedure bij de Raad Voor Vergunningsbetwistingen (RVVB). Ook het CBS is uiteindelijk mee op de kar gesprongen waardoor dit dossier met succes kon worden afgerond.  Verduidelijking : Nervia (gevestigd in de Fonteinstraat) produceert plastieken verpakkingen. Dit bedrijf startte oorspronkelijk als KMO maar is intussen uitgegroeid tot een reus in zijn sector die deel uitmaakt van een internationale groep. Natuurlijk verheugt het ons dat dit bedrijf het zo goed doet en economisch succes heeft. Door zijn veranderde schaalgrootte en de verkeersproblemen die dit met zich meebrengt hoort het bedrijf echter niet langer thuis in een dorpskern en zou het dus beter uitwijken naar een specifieke industriezone.  De grote vrachtwagens die komen laden, kunnen zich ternauwernood door de kleine straten van ons dorp wringen. De aangewezen route via de Hazeleerstraat wordt meermaals niet gevolgd en de grote vrachtwagens kunnen de bocht achter de kerk niet of nauwelijks nemen. Op dat ogenblik kunnen ze niet anders dan de verboden rijrichting tegen de kerk gebruiken om de Fonteinstraat in te rijden. Deze overtredingen werden meermaals door HOL op foto vastgelegd en doorgestuurd naar het CBS, maar zonder gevolg.
  • HOL verleende logistieke en morele steun in de strijd tegen de afwijkende voorwaarden die door het CBS voor Refresco (Vernaco-site in de Leopoldstraat) werden toegestaan. Buurtbewoner Katy De Vulder heeft dit dossier persoonlijk met verve en met succes verdedigd bij de RVVB. Katy diende het op te nemen tegen de advocaten van Refresco en het CBS. Refresco, dat al spoedig inzag dat de niet-correcte afwijkende voorwaarden zouden worden afgeketst door de RVVB, heeft begin dit jaar.de vlucht vooruit genomen door haar activiteiten te verplaatsen naar een andere locatie.
  • Gies-site: dankzij de door HOL mee-georganiseerde mobilisatie tot protest van de buurtbewoners, zijn we er in geslaagd om de beslissing van het CBS om één van de weinige open ruimten die ons dorp nog rijk is (polder) te laten volbouwen tot een KMOsite, terug te laten draaien.
  • Op vraag van HOL werden de lawaaierige klinkers op Okegem-Dorp en de Frans Van Der Perrekaai verwijderd en vervangen door een laag asfalt, wat onder andere de (nacht)rust van de bewoners zeker ten goede zal komen.
  • Op de Hazeleerstraat werd zone 50 ingevoerd buiten de bebouwde kom.
  • Na herhaaldelijk aandringen door HOL werd een einde gemaakt aan het (gevaarlijk) parkeren door vrachtwagens op de Hazeleerstraat buiten de bebouwde kom.

Zaken die we reeds lang bepleiten bij het CBS, maar voorlopig nog steeds zonder succes: ·     

  • Algemeen probleem mobiliteit : reeds lang werd ons een algemene mobiliteitsstudie/- analyse beloofd van ons dorp. Het autoverkeer is fel toegenomen, en vooral het niettoegelaten vrachtverkeer (>3,5 ton en niet-plaatselijk verkeer). Ondanks meerdere aangeleverde bewijzen op foto van flagrante overtredingen, wordt hiertegen door het CBS niet kordaat genoeg opgetreden.
  • Okegembaan: gebrek aan parkeerplaatsen tijdens grote evenementen op het terrein van TC Players Ninove. Dit veroorzaakt grote problemen voor de buurtbewoners en brengt de verkeersveiligheid in gevaar.  Het CBS toont zich bewust van het probleem, maar komt ook hier met geen oplossingen.  

Selectie uit de agendapunten van de laatste vergadering die plaats vond op 28 november 2022 (HOL - CBS)

  • Vervangen van het versleten wegdek Hazeleerstraat en Leopoldstraat.  
  • Verplaatsen van de verkeersborden begin/einde bebouwde kom naar het begin van de straat, zowel op Hazeleerstraat als op Leopoldstraat  
  • Voorzien van zebrapaden op Aalstersesteenweg, Leopoldstraat en Hazeleerstraat.
  • Uitvoeren van Mobiliteitsstudie.  
  • Inzetten van slimme camera’s om transitverkeer vrachtwagens > 3,5 ton te registreren en beboeten.        
  • Gezien de groei van de omzet van Nervia Plastics checken of er voldaan wordt aan de voorwaarden van de milieuvergunning.   
  • Pastorie: de uitstraling van het gebouw moet bewaard blijven.
  • Achter de pastorie: aanleg publiekstuin langs de Dender.  

      Tot op heden (eind augustus 2023) en ondanks verschillende rappels kregen we op bovenstaande vragen geen antwoorden        

  • Een ander punt op die vergadering was het behouden van raam- en venstervormen bij renovatie van het Buurthuis Okegem. Het CBS beloofde dit te doen maar wat zien we …    

Contact

  • Vragen, opmerkingen, suggesties? Lid worden van actiecomité HOL? Stuur een e-mail naar Hou_Okegem_Leefbaar@telenet.be

 


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

Buurtbewoners Leopoldstraat halen slag thuis bij protest tegen zwaar vrachtverkeer

2023-06-02 19:14:42

HLN - Claudia Van Den Houte 31-05-23, 17:58 Laatste update: 31-05-23, 18:17

Buurtbewoners Leopoldstraat halen slag thuis bij protest tegen zwaar vrachtverkeer: “Hopelijk houdt stad in toekomst wél rekening met buurt”

De buurtbewoners van de Leopoldstraat in Okegem hebben hun slag thuis gehaald tegen de afwijkende voorwaarden die het Ninoofse stadsbestuur had toegekend aan een frisdrankenbedrijf. Dat mocht daardoor quasi 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven door hun straat rijden met zwaar vrachtverkeer. Een buurtbewoonster stapte daartegen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen en kreeg gelijk.

Bijna twee jaar geleden waren buurtbewoners van de Leopoldstraat in Okegem een petitie gestart tegen de overlast die een aantal nieuwe bedrijfsunits op de site Vernaco veroorzaakten. Vooral het zwaar vrachtverkeer dat door de straat moest en de afwijkende voorwaarden die de stad daarvoor had toegestaan, stuitten hen tegen de borst. Volgens de regels zijn ‘rustverstorende werkzaamheden’, waartoe vrachtverkeer en laden en lossen behoren, verboden op werkdagen tussen 19 en 7 uur, en op zon- en feestdagen. Maar een bedrijf dat zes units innam op de site en ze gebruikte als één grote loods, vroeg een afwijking voor transporten naar klanten tussen 6 en 22 uur, voor transporten naar zijn hoofdzetel 24 uur per dag én ook sporadisch op zon- en feestdagen. De buurtbewoners waren er niet over te spreken dat de stad die afwijkende voorwaarden goedkeurde zonder daarover eerst met hen in overleg te gaan. Katy De Vulder, één van de buurtbewoners, trok naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen die afwijkende voorwaarden. Die gaf haar gelijk en vernietigde de vergunning die de stad had toegekend. “Ik ben het dossier zelf gaan verdedigen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en stond er tegenover twee advocaten”, vertelt De Vulder. “Doordat het stadsbestuur de exploitatie met afwijkende voorwaarden had goedgekeurd, mochten zware vrachtwagens 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven door onze straat rijden. Die goedkeuring gaf de stad al amper vijf dagen nadat de aanvraag werd ingediend. De afwijking op de normen werd dus al op vijf dagen beslist.”

Commerciële redenen

Over die snelle beslissing viel de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Er werd onvoldoende onderzocht of dit overlast zou meebrengen voor de buurt. De draagkracht, het mobiliteitsaspect... werd onvoldoende onderzocht. Een afwijking op de Vlarem II-normen kan alleen om technische redenen, maar als zo’n beslissing op amper vijf dagen wordt genomen, dan kan dat alleen om commerciële redenen zijn gebeurd. In de beslissing stonden blijkbaar ook veel fouten, wat bewijst dat er haast was om het dossier goed te keuren”, aldus De Vulder. “Over de pijnpunten naar verkeersonveilige situaties, het voortdurend aan- en afrijden van vrachtwagens van 44 ton die de huizen doen kraken, onveiligheid van fietsers, geluidsoverlast,... werd er niets gezegd op de rechtbank. Ik hoop dat de stad bij volgende beslissingen rekening zal houden met de buurt.” Oppositieraadslid Guy D’haeseleer (Forza Ninove) bracht het dossier op de jongste gemeenteraad. Ook hij hekelde onder meer dat er geen voorafgaand onderzoek was gebeurd naar de hinder voor de buurt en naar het wegdek waarover het zwaar vervoer zou rijden. “Ook de mobiliteit was niet onderzocht en er werd ook geen onderzoek gevoerd naar de geluidsoverlast die dat zou meebrengen, de inpasbaarheid in de omgeving en de privacy van de aangelanden”, aldus D’haeseleer. Hij wees ook op de groenbuffer die moest worden aangelegd maar er nog steeds niet is en het uitblijven van de aangekondigde mobiliteitsstudie van Okegem.

Arrest naleven

Schepen Katie Coppens (Samen-Vooruit) zei dat de stad en de bewuste firma niet in beroep zullen gaan tegen de beslissing van de Raad voor Vergunningsbewistingen en dat het bedrijf intussen zijn activiteiten heeft stopgezet in de Leopoldstraat. Dat werd op 19 mei schriftelijk bevestigd. “Wat de groene buffer betreft, is de handhaving in handen van Solva, die dit verder opvolgt met de eigenaar”, aldus Coppens. “Het uitblijven van de groenbuffer ergert ons evenzeer. Als er een nieuw bedrijf komt op de site, dan zullen wij het arrest strikt naleven: geen activiteiten op zondagen, feestdagen, of in de week ‘s nachts, en als er een afwijking wordt gevraagd, dan zal dat enkel om technische redenen kunnen.” Voor de geplande mobiliteitsstudie van Okegem lag de prijs volgens schepen Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) te hoog.


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

Welke acties onderneemt de stad om het vrachtverkeer te Okegem in te perken (antwoord op vraag van Ilse Mafroot)

2022-07-29 19:23:10

A31.jpg

A32.jpg

 


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

KMO-units / site Gies

2022-04-01 18:41:22

Vergunningsaanvraag van RAADAR (BVP Advice bvba) voor het bouwen van 14 KMO-units.

De vergunning wordt geweigerd door het Schepencollege.

RAADAR gaat op 2 nov 2021 in beroep tegen deze beslissing bij de Bestendige Deputatie O-Vl..

De Bestendige Deputatie heeft het beroep geweigerd.

Maar RAADAR heeft nog een extra beroepsmogelijkheid bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

Globale kader van “hou Okegem leefbaar”  

2022-02-05 17:06:08

Het krachtige signaal tijdens de infovergaderingen van het afgelopen jaar in Okegem en Ninove mag niet verloren gaan. Daarom plannen we een overlegvergadering met het Schepencollege van Ninove, de tweede helft van februari 2022. Dit zijn de punten die we op de agenda willen plaatsen. Opmerkingen en/of suggesties kunnen verstuurd worden naar Hou_Okegem_Leefbaar@telenet.be liefst voor zondag 13 februari 2022.  

Site Gies                 

Geen KMO

Op de voorziene locatie Gies zou een KMO-zone niet alleen nefast zijn voor milieu, welzijn en mobiliteit, maar ook negatieve gevolgen hebben voor de wateroverlast. Okegem ligt in watergevoelig gebied : een heel groot gedeelte is overstromingsgevoelig of mogelijk overstromingsgevoelig. Door uitgerekend dit perceel grond verder vol te storten met beton worden de omliggende woongebieden meer blootgesteld aan overstromingsgevaar. Er hoeft niet persé een alternatieve KMO-zone voorzien te worden: Ninove heeft dit al voldoende gedaan: Doorn-Noord, de uitbreiding van de Ring (achter Franke), en niet vergeten dat alles wat ligt tussen de Okegembaan, de spoorweg en het Okegemse Phenixbos al ingekleurd is als uitbreidingsgebied voor industrie. Door de vergunning te weigeren heeft het Schepencollege trouwens impliciet en expliciet erkenning gegeven aan deze analyse.  

Alternatieven:

·         Groene long: een open ruimte als groene zone met boomgaarden, volkstuintjes, speelpleintje en ontmoetingsplaats.

·         Via een verkaveling, een residentiële wijk maken van de percelen - Gies. Ook dit impliceert bijkomende omgevingsbezwaring maar in mindere mate dan de voorgestelde KMO-oplossing. Woonuitbreidingsgebied in Okegem werd trouwens ook al aanbevolen in eerdere studies.

·         Herbestemming van het bestaande, te renoveren gebouw. We denken aan een functie in de culturele sector: bibliotheek, academie, vergaderzalen, repetitielokalen of een combinatie van dit alles.  

 

Site Leopoldstraat

Het is wachten op het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.  

 

Perceel FC Panters

·         Ontspanningsmogelijkheid voor de jeugd, eventueel aangevuld met speelpleinwerking. De populatie van onze gemeenteschool was nog nooit zo groot. Jeugd genoeg dus.

·         Een ontmoetingsplaats aanleggen met bijvoorbeeld bankjes, speelnatuur, bloemenweide, volksmoestuin, hondenloopweide

·         Herbestemmen tot landbouwgrond.  

 

Wegdek Leopoldstraat en Hazeleerstraat  

Het wegdek van beide straten is in slechte staat en veroorzaakt geluidslast en trillingen. Een nieuwe, stillere wegverharding dringt zich op. Bij heraanleg dient men rekening te houden met het criterium ‘stille optie’.  

 

Okegem-Dorp en Van De Perrekaai

Een stillere wegverharding dringt zich op. Bij heraanleg dient men rekening te houden met het criterium ‘stille optie’. 

 


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

Nervia Plastics vangt bot

2021-12-10 15:48:45

Betreft : de in 2017 door Nervia Plastics aangevraagde vergunning voor het afbreken van een bestaande loods, het bouwen van een loods voor productie en opslag en het bouwen van een loods technische ruimte op de percelen gelegen te 9400 Okegem (Ninove), Fonteinstraat 55

 

Laatste feiten:

11 mei 2020 : Nervia Plastics bv vordert de vernietiging van de beslissing van de deputatie van de provincieraad van OOST-VLAANDEREN van 26 maart 2020. De deputatie weigerde op die datum de vergunning. Deze vordering wordt ingediend bij de Raad voor Vergunningsbetwsitingen.

De procespartijen (NERVIA PLASTICS bv, de deputatie van de provincieraad van OOST-VLAANDEREN en het CBS stad Ninove) zijn opgeroepen door de Raad voor de behandeling van de vordering tot vernietiging op de openbare zitting van 8 april 2021.

De Raad verwerpt de vordering tot vernietiging, dit arrest is uitgesproken in zitting van 22 april 2021.

De vergunning blijft dus geweigerd.

Meer info: https://dbrc.be/sites/default/files/atoms/files/RVVB.A.2021.0917.pdf


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

Een informatieavond rond het bouwen van een bedrijvenpark met KMO-unitss in de Hazeleerstraat 68, 9400 Okegem

2021-09-22 17:54:58

Brief ontvangen van Stad Ninove

Wie wil kan aanwezig zijn.

mvg

Hou Okegem Leefbaar team

 

Het college van burgemeester en schepenen moet binnenkort een beslissing nemen over de omgevingsvergunningsaanvraag OMV 2021103616, ingediend door de bouwheer BVP Advice voor het bouwen van een bedrijvenpark met KMO-units in de Hazeleerstraat 68, 9400 Ninove.

We vinden het belangrijk u te informeren over dit dossier. We nodigen u daarom uit op een informatieavond, die plaatsvindt op Donderdag 23 september 2021 om 19.30 uurin buurthuis Berdam, Brusselsesteenweg 3, 9400 Ninove 

We hopen alvast dat u hierbij aanwezig kan zijn. 

Met vriendelijke groeten

Annick Neukermans

i.o. Schepen Katie Coppens 


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

Uitnodiging infoavond 23/09/2021 - Bouwen van een bedrijvenpark met KMO-units, Hazeleerstraat 68 9400 Ninove

2021-09-22 10:22:42

Brief ontvangen van Stad Ninove

Wie wil kan aanwezig zijn.

mvg

Hou Okegem Leefbaar team

 

Het college van burgemeester en schepenen moet binnenkort een beslissing nemen over de omgevingsvergunningsaanvraag OMV 2021103616, ingediend door de bouwheer BVP Advice voor het bouwen van een bedrijvenpark met KMO-units in de Hazeleerstraat 68, 9400 Ninove.

We vinden het belangrijk u te informeren over dit dossier. We nodigen u daarom uit op een informatieavond, die plaatsvindt op Donderdag 23 september 2021 om 19.30 uurin buurthuis Berdam, Brusselsesteenweg 3, 9400 Ninove 

We hopen alvast dat u hierbij aanwezig kan zijn. 

Met vriendelijke groeten

Annick Neukermans

i.o. Schepen Katie Coppens 


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

Informatie- en overlegvergadering in het buurthuis Kouterbaan 28 op donderdag 16 september 2021 om 19 uur

2021-09-09 16:26:28

Hou Okegem Leefbaar  

 

Genoeg is genoeg,

een nieuw bedrijvenpark op de Hazeleerstraat kan niet!  

 

Wij nodigen jullie graag uit op onze informatie- en overlegvergadering in het buurthuis Kouterbaan 28 op donderdag 16 september 2021 om 19 uur.    

Het dossier Gies (Hazeleerstraat) gaat over de bouw van een bedrijvenpark, bestaande uit drie loodsen die plaats bieden aan 16 kmo-units. Op een oppervlakte van 1 ha wordt 40 are voorzien voor bebouwing. (plus minus gelijk aan de bebouwde oppervlakte van 50 halfopen woningen). Dit bedrijvenpark dreigt de derde industriële locatie te worden in het agrarisch en landschappelijk waardevol Okegem. De verrommeling van het Okegemse landschap moet stoppen.

De onaangename ervaring met de bouw (volume, hoogte, …)  en de exploitatie van  site De Roose/Vernaco (Leopoldstraat) doet de alarmbellen afgaan: wij willen niet dat dit scenario zich herhaalt. We hebben geleerd dat de invulling van de activiteiten anders verloopt dan wat eerst werd beloofd: geen ambachtelijke lokale bedrijvigheden die weinig hinder veroorzaken maar wel een internationaal bedrijf dat er een distributiecentrum runt! Vijftig zware vrachtbewegingen per dag, bij het laden en lossen constant piepend lawaai van heftrucks, onveilig verkeer op de Leopoldstraat, ....  

Het vrachtverkeer, de geluidshinder en onveiligheid ondergaan we ook jaren met de site Nervia (Fonteinstraat). We spreken hier over vier vrachtbewegingen per uur, de aangewezen route is Fonteinstraat-Hazeleerstraat. In een rapport van 2017 van de provinciale milieudeskundige werd de geluidsimpact van deze Nervia transportactiviteiten onderzocht: er werd nipt voldaan aan de richtwaarde. Met andere woorden bijkomend vrachtverkeer op de Hazeleerstraat gekoppeld aan de site Gies kan niet.

Iedere dag opnieuw ervaren we ook dat deze vrachtwagens niet altijd de aanbevolen route volgen en zich door de dorpskern wringen. Meer nog het verbod ‘max. 3.5 ton behalve plaatselijk verkeer’ wordt dagelijks overtreden, de meeste opvallende overtreders zijn de vrachtwagens die van of naar De Doncker rijden.  

Industrie en het gekoppeld onveilig vrachtverkeer mag geen gemeengoed worden in ons dorp Okegem!  

 

Bij voorkeur je aanwezigheid bevestigen via een e-mail naar Hou_Okegem_Leefbaar@telenet.be


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar

Industrieel nieuwbouwproject Hazeleerstraat 66-68, 9400 Okegem

2021-08-25 19:11:25

In verband met het industrieel nieuwbouwproject Hazeleerstraat 66-68, 9400 Okegem (meubelen Gies) werd deze brief  (klik hier) verstuurd naar het college van burgemeester en schepenen Stad Ninove.

 

 


De buurtbewoners, Hou Okegem Leefbaar



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...