Zwerfkattenbeleid in Rijkevorsel

Eind juli 2015 zocht een bewoonster van Rijkevorsel hulp bij de gemeente. Maar liefst dertig katten zwerven rond haar huis. Mensen zien haar boerderij blijkbaar als een paradijs en dumpen er hun katten. Met elke maand die verstrijkt, verergert het probleem. Zeker in de lente en zomer, waarin de kattinnen hun nestjes krijgen en grootbrengen en mensen op reis vertrekken. Ten einde raad hoopte ze dat de gemeente haar kon helpen. Wat ze kreeg, was een koude douche…
De gemeente Rijkevorsel zei dat ze nu absoluut niets konden doen, maar dat er in december een speciaal zwerfkattenbeleid zou komen. Pas dán zou ze terug kunnen komen en zouden zij haar kunnen helpen.    

Artikel 9 van de dierenwelzijnswet voorziet dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zwerfdieren op hun grondgebied. Op grond hiervan zijn de gemeenten reeds vorig jaar aangeschreven geweest met een “Gids voor een diervriendelijk zwerfkattenbeleid”. Rijkevorsel laat het na om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Bewoners die overlast ondervinden van het aantal zwerfkatten op hun domein komen van een kale reis terug van het gemeentehuis. De gemeente slaagt de deur voor hun neus dicht en zegt om in december nog eens terug te komen. Het is niet zo dat de gemeente hen nog een helpende hand uitreikt en nagaat hoe ernstig het probleem is, de gemeente doet simpelweg niets.  

De gemeente probeert hun gedrag te verantwoorden door te melden dat voor een langetermijnoplossing nu eenmaal tijd nodig is om een goed plan uit te denken. Ze beseffen echter niet dat door meer tijd te nemen, het probleem enkel maar groter wordt. Een langetermijnoplossing vergt in dit geval onmiddellijke actie.  

‘Een kattin kan twee maal per jaar jongeren, met een gemiddelde van 4 katjes per worp, die na 6 maanden al zelf kunnen jongeren. Als je weet dat een zwerfkat gemiddeld 4 tot 6 jaar oud wordt en op die tijd een 40-tal kleintjes kan voortbrengen die op hun beurt ook verder kweken, wordt het duidelijk dat dit onvermijdelijk tot overpopulatie kan leiden. Als een kater en kattin elkaar ontmoeten, kunnen op 4 jaar tijd maar liefst 20736 katten rondlopen.’ (http://www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/zwerfkat-572.html)  

De zwerfkattenprojecten van Turnhout en Vosselaar hebben reeds hun hand uitgereikt om Rijkevorsel met raad en daad bij te staan. Deze projecten beschikken over ervaring op dit gebied en kunnen Rijkevorsel bijstaan om het beleid op korte termijn op poten te krijgen. Spijtig genoeg slaagt Rijkevorsel koppig deze helpende hand weg.  

Ondertussen blijven de zwerfkatten en de bewoners van Rijkevorsel in de koude staan. Is het nu echt Rijkevorsel hun plan om de put pas te dempen als het kalf reeds verdronken is?