Zorgverzekeraars discrimineren mensen met ADHD


Logo_I_en_W_handtekening2.png

 

 

Veel mensen met ADHD hebben baat bij medicatie. Langwerkende pillen hebben bij velen van hen de voorkeur: geen problemen met vergeten en/of rebounds als een pilletje na 2 uur weer is uitgewerkt. En geen kans op misbruik voor andere doeleinden! Maar vanaf 2018 staan mensen met ADHD in de kou. Zij betalen de volle mep voor hun medicatie. In schril contrast met andere mensen die ‘dure’ medicatie nodig hebben.

Vergoeding langwerkende medicatie 2018: een schijntje
De kortwerkende medicijnen zijn goedkoop en worden vergoed in het basispakket, de moderne langwerkende niet. Sommige zorgverzekeraars vergoedden de afgelopen jaren langwerkende medicijnen nog in het aanvullend pakket, maar veel zorgverzekeraars vergoeden in 2018 nog maar een schijntje van de eigen bijdrage voor langwerkende ADHD medicatie. De langwerkende medicijnen worden onbereikbaar voor de mensen die ze het hardst nodig hebben.

Penny wise, pound foolish
Dit is niet alleen een slag voor de kwaliteit van leven van mensen met ADHD, maar ook voor de maatschappij die de kosten van onbehandelde ADHD op haar bordje krijgt. Onbehandelde ADHD hangt namelijk samen met 4x zoveel auto ongelukken, en 2x zoveel kans op jong overlijden vergeleken met controlepersonen. Met een verhoogde kans op depressie, suicide, verslaving, en criminaliteit. Grootschalig registeronderzoek uit Zweden laat zien dat deze risico’s met 30-40% afnemen als ADHD wordt behandeld met medicatie.

Rekening komt later
Dus zorgverzekeraars, is het wel zo slim, de meest effectieve behandeling voor ADHD buiten bereik te brengen van mensen met dergelijke grote risico’s? Een behandeling die de risico’s aanzienlijk reduceert. Door dit beleid komt de rekening toch, alleen wat later, en die zal vermoedelijk veel hoger uitvallen dan de kosten van de langwerkende medicatie voor ADHD.

Discriminatie van ADHD
In 2016 werd aan eigen bijdragen voor alle medicijnen in Nederland in totaal 39 miljoen betaald. Mensen met ADHD namen hiervan volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen 22,4 miljoen voor hun rekening. ADHD-medicatie gebruikers draaiden dus op voor 57,4% van alle eigen bijdragen. Is dat redelijk? Dit heet gewoon discriminatie!

Laat je niet langer in een hoek duwen, kom in actie, teken de petitie, en sta op tegen discriminatie van ADHD!

Meer informatie? Kijk op: www.impulsenwoortblind.nl

De petitie wordt ook gesteund door Stichting ADHD NetwerkDure Dex en Stichting SUZAN!¡


Suzan Otten-Pablos en Julie Houben    Neem contact op met de schrijver van de petitie