Toelatingsexamen arts/tandarts laten doorgaan op 7/8 juli EN op 25/26 augustus.

Op 13 april is bekend gemaakt dat het ingangsexamen arts - tandarts verplaatst is naar 25-26 augustus. Voordien stond het op 7-8 juli. Wij zijn overdonderd door deze onaangekondigde en zeer onverwachte beslissing en zouden graag met u hierover in dialoog gaan om tot een alternatieve oplossing te komen.

Door de coronacrisis hebben wij, 6de jaars, al heel veel onvergetelijke momenten moeten opofferen: ons galabal, onze Italiëreis, onze proclamatie, onze feestejes, onze lessen, het contact met onze leerkrachten en vrienden. Wij begrijpen deze beslissingen en hebben ons steeds perfect aan de regels gehouden, omdat we zelf ook beseffen dat dat nu even moet.

Wij begrijpen echter niet waarom het ingangsexamen niet op 7-8 juli zou kunnen doorgaan, en wel omwille van de volgende redenen:

Op 25 augustus zouden wij op verschillende plaatsen (Leuven, Hasselt, ...) in kleine groepjes het examen moeten afleggen om de social distance regels te respecteren. Daarom vragen wij ons af waarom dat ook niet op 7 juli zo zou kunnen verlopen. Bovendien gaan de examens in Leuven wel gewoon op het gewone tijdstip door, weliswaar gespreider in tijd en op veel verschillende locaties,al is het soms in een voetbalstadion. Waarom zou dat voor het ingangsexamen ook niet gaan dan?

In de middelbare school hebben we 6 jaar lang op school hard gewerkt, alles gegeven, we hebben deelgenomen aan alle mogelijke voorbereidingen, wetenschapsolympiades, lessen gevolgd in Hasselt en Leuven, live en online. Tijdens deze lockdown hebben we ons al extra ingezet om de leerstof te verwerken. We waren helemaal voorbereid om dit examen op 7 juli te maken. Nu voelen we ons echter in de steek gelaten en voelt het alsof wij tweede zit hebben. Wij behoren niet tot de jongeren die in deze tijden samentroepen. We zitten namelijk ieder in ons kot keihard te werken. We zouden het echt jammer vinden moesten we onze grote vakantie ook nog moeten opofferen, de enige vakantie ooit in ons leven waarvan we zeker zouden zijn dat het een vakantie van ongeveer 3 maanden zou zijn.

Alle studenten in Vlaanderen kunnen hun examens wel in mei/juni/begin juli doen, allemaal. Voor de 6de jaars die gaan verderstuderen, is er maar één richting waar er een verplicht ingangsexamen voor is: arts of tandarts. Zelfs de ijkingstesten burgelijk ingenieur zijn niet bindend en deze studenten kunnen de ijkingstest tweemaal afleggen, in juli en ook in augustus/september.

Waarom zijn wij dan de allerenige groep studenten die maar één kans krijgen en dan nog wel op het einde van de zomervakantie??? We zitten al een gans schooljaar keihard te werken, in de stress voor het vele normale schoolwerk en dan de voorbereiding ingangsexamen erbovenop, wij nemen al deel aan zovele olympiades enz.. Wij zetten ons al zo hard in. Waarom wil u ons dan nog twee maanden langer stress bezorgen? Stel dat we bovendien niet geslaagd zijn in augustus, waar moeten we dan nog voor een andere richting of een kot in een andere stad gaan zoeken? En wat met de vakantieplannen die sommigen van ons al hebben gemaakt voor 25 augustus? Weer annuleren, weer zoveel geld kwijt, en we zijn al zoveel geld verloren aan annulaties...

We begrijpen dat de latere datum voor sommige leerlingen, die misschien ziek geweest zijn, beter uitkomt. Wij pleiten dan ook niet voor het afschaffen van de nieuwe datum. Maar het zou toch fijn zijn mocht de kans blijven bestaan om het examen al op 7 juli af te leggen, voor ons, die al zo hard gewerkt hebben.

We hebben al vele mails gestuurd naar het emailadres van het toelatingsexamen, telefonisch kan men ons helaas niet verder helpen. Heel vele mensen staan achter ons, de gemeente, de school, onze medeleerlingen, andere schoolbesturen.....

De beslissing is gedropt op Paasmaandag, op een dag dat niemand bereikbaar was om te reageren. Niemand van de betrokken leerlingen is op de hoogte gebracht, de leerkrachten wisten van niks, de schooldirecties niet, mensen die toezicht houden tijdens het ingangsexamen niet en zelfs niet zij die mee de vragen opstellen. Het nieuws sloeg in als een bom, de leerlingen zijn er helemaal van aangeslagen en willen dit niet.

Wij krijgen van overal reacties van mensen die dit heel spijtig vinden. Er is slechts één negatieve reactie gekomen, en die doet ons toch wel even nadenken: we kregen namelijk een bericht van een bejaarde oud-leerkrachte van 75 jaar, die tegen hoge prijzen bijles chemie geeft aan studenten en die haar studenten heeft aangeraden om uitstel te vragen voor het ingangsexamen, omdat zij tijdens de quarantaine haar bijlessen heeft stopgezet. Deze dame is dus niet in staat om online lessen te geven en haar studenten zijn welgesteld, kunnen privélessen betalen. Onze leerlingen hebben alles op de normale weg gedaan, onze leerkrachten bieden online lessen aan, zij hebben en zullen alle leerstof zien. De universiteiten van Leuven en Hasselt hebben al hun voorbereidingsmateriaal online gezet, en onze leerlingen hebben hiervan gebruik gemaakt. Meermaals hebben we ons geïnformeerd of de mogelijkheid bestond dat het examen werd uitgesteld, en steeds was het antwoord: "dat gaat zeker niet gebeuren', en nu dus plots wel...... Omdat sommige (luiere?) leerlingen nu toch zitten te feesten ipv zich voor te bereiden? Omdat sommige bejaarde lkr toch geld willen blijven slaan uit de bijlessen?

Wij begrijpen dat omwille van de veiligheid de situatie anders is. Maar er zijn alternatieven:

- u kan vragen dat de vijfde jaars dit jaar niet deelnemen, maar u kan hen in de loop van het volgende schooljaar een kans geven om al eens een proefexamen te doen, dan zit u ineens met misschien al een 1000-tal lln. minder

- u kan zoals u op 25 en 26 augustus van plan was, de examens op verschillende locaties afnemen: als dit op 25 aug. kan, waarom dan niet op 7 juli?

- u kan net zoals de universiteit van Leuven gedaan heeft, extra locaties reserveren, feeststalen, stadion, sportzalen, ....

- u kan meer vrijwillige toezichters vragen, bij deze stel ik mezelf kandidaat en ik kan u verzekeren dat heel wat mensen bereid zijn om dit te toen

- u kan de studenten de keuze laten om het examen op 7-8 juli te doen of op 25-26 augustus, zo hebt u sowieso minder volk op 7-8 juli, want de minder goed voorbereide studenten, zullen toch de latere datum kiezen, maar straf toch aub de studenten niet die al jaren hard gewerkt hebben

- u kan ook zoals vroeger alle leerstof behouden (geloof me vrij, op onze school hebben ze alle leerstof gezien, en zal die nog gezien worden) en zoals tot voor twee jaar een eerste examen in juli voorzien en een herkansing in augustus (want waarom hebben de burgelijk ingenieurs dat wel en deze studenten niet)

- u kan het examen op 7-8 juli laten doorgaan en indien u vermoedt dat sommige leerlingen delen leerstof niet gezien hebben, deze delen laten wegvallen, maar dat hoeft voor onze leerlingen zelfs niet

Ja, wij willen mee de veiligheid beschermen. Onze leerlingen en kinderen studeren elk op zich thuis in hun eigen kot. Ja, wij begrijpen dat u iets wil en moet doen om de veiligheid te garanderen, maar er zijn toch alternatieven. Wij vragen u: straf deze leerlingen niet, ontneem hen niet wat u ook niet aan geen enkele andere Vlaamse leerling of student ontneemt. Dat hebben zij niet verdiend. Zij zijn de toekomstige zorg in ons land en wij staan voor hen in: het gaat hier om heel verantwoordelijke jongeren die zich nog heel nuttig zullen maken en al gemaakt hebben in onze maatschappij. Maar op dit moment voelen ze zich onrecht aangedaan.

Wij hebben dit bericht ook naar de examencommissie verzonden en naar onze minster van onderwijs. Als antwoord kregen wij dat het examen verzet was door de coronamaatregelen, maar wie tussen de lijnen las, kon lezen dat de verplaatsing van het examen vooral kwam doordat men het examen wou digitaliseren. Als iedereen zich na de aankondiging van de quarantaine zich op een luttele dag kon aanpassen aan de nieuwe omstandigheden, dan zouden wij ook denken dat de examencommissie dit kan op 3 maanden.

Ons antwoord hierop was het onderstaande bericht:

1. medisch:
als het examen op 25-26 aug op gespreide locaties kan, waarom dan niet op 7-8 juli
Transport kan geen probleem zijn, de meeste mensen werken nu net thuis. Bovendien zou het geen 5000 man zijn, want de vijfde jaars zouden niet meedoen, dus al zeker mensen minder. U kan ook in verschillende shiften starten, zo komen ze niet allemaal samen binnen. Verschillende lunchpauses, verschillende locaties enz. Gent, Leuven, Antwerpens.... iedereen is creatief met zovele duizenden studenten meer? waarom u dan niet?
2. pedagogisch 
als mensen hun werk goed doen, leerkrachten, en de leerlingen zelfstandig genoeg zijn om dokter te kunnen worden, dan kunnen ze dit kleine gedeelte ook zelfstandig verwerken
Met dit algemeen uitstel bevoordeelt u alleen de 'luieriken' die nog niet in gang geschoten waren, en straft u degenen die zich al een heel jaar of meer uit de naad werken.
Het kan idd zijn dat er hier of daar op een school een week langer examens afgenomen worden, maar daarna moeten de lkr deliberen en hoeven de lln. zelf niet meer op school te zijn. Tegen 7 juli zijn er zeker geen examens meer op middelbare scholen waarbij de lln. zelf nog aanwezig moeten zijn. Indien u om een week bezwaar maakt, waarom verschuift u het examen dan niet gewoon een week????
3. organisatorisch
U profiteert van deze crisis om het examen te digitaliseren, en daar zijn onze lln. niet op voorbereid. Dat is unfair. Ze hebben zo nooit een proefexamen kunnen afleggen. Indien u het wil digitaliseren, stel dit dan uit dan volgend jaar indien u dat persé wil.

Voor alle duidelijkheid, wij vragen niet om het ingangsexamen enkel op 7 en 8 juli te laten doorgaan, maar wel om door deze bijzondere omstandigheden de deelnemers die de leerstof al rond hebben het examen op 7 en 8 juli te laten afleggen. Op die manier hoeven zij geen twee maanden extra stress te hebben.

 

Daarom vragen wij dus ook, als jullie akkoord zijn, deze petitie te ondertekenen.

 

 


Enkele deelnemende leerlingen    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, ga ik ermee akkoord dat Enkele deelnemende leerlingen alle informatie kan zien die ik op dit formulier verstrek.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.


Ik geef toestemming om de gegevens die ik op dit formulier verstrek te verwerken voor de volgende doeleinden:
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...