Tegen plaatsen foto's regionale nieuwssites na dodelijk ongeval

handen-die-brandende-kaars-houden-50455179.jpgMet deze petitie wil ik bereiken dat sites als 112(plaatsnaam) geen confronterende foto's en video's op hun site mogen plaatsen. Vaak worden er na noodlottige ongevallen of ongevallen met zwaar gewonde slachtoffers al binnen hele korte tijd nieuwsberichten uitgegeven met daarbij diverse schokkende foto's van het ongeval. Dit moet niet kunnen.

Tevens hoop ik te bereiken dat er een wetgeving komt die voorziet in een strafbepaling inzake het maken en/of plaatsen van foto's op social media door particulieren en/of overige betrokkenen die op een plaats van een ongeval zijn of hier langs komen. Dus foto's, filmpjes of iedere andere vorm van respectloze opnamen die tijdens een ongeval worden gemaakt. De politie zou harder op moeten mogen treden tegen dit soort "ramptoeristen" door het geven van extreem hoge boetes, het in beslag nemen van apparatuur zoals telefoons etc. Daarnaast zou het belemmeren van hulpverleners zwaar bestraft moeten worden omdat in een situatie als deze iedere seconde telt.

Wij

slachtoffers, familie slachtoffers, nabestaanden slachtoffers, vrienden, bekenden en hulpverleners

constateren

Dat na diverse ongevallen met noodlottige afloop door nieuwssites als 112(naamplaats) al binnen hele korte tijd nieuwsberichten met zeer confronterende foto's en/of video's zijn geplaatst. Vaak heeft de familie nog niet eens iedereen op de hoogte kunnen stellen maar is de media al wel overal te vinden. Dit is respectloos en zeer schokkend. Daarnaast worden er vaak ook video opnamen gemaakt. Soms is het slachtoffer dan nog niet eens weg. Tevens wordt er door voorbijgangers vaak met mobiele telefoons gefilmd of foto's gemaakt welke worden geplaatsts op social media. Deze worden als zeer schokkend ervaren.

en verzoeken

Dat het zo maar vrij mogen plaatsen van deze foto's en video's aan banden wordt gelegd om te voorkomen dat familie, vrienden en dierbaren van het slachtoffer op deze nieuwssites aan de hand van de betreffende foto's kunnen zien dat een bekende/familielid/vriend(in) van hen om het leven is gekomen bij een ongeval. Waarom moeten deze nieuwsberichten voorzien zijn van foto's. Het leed is al groot genoeg voor de nabestaanden. Wij vragen om een wetgeving waarbij een strafbepaling wordt vastgelegd en waarbij de politie meer vrijheid krijgt om apparatuur in beslag te nemen, de overtreders ter plekke zwaar te bekeuren en indien nodig in hechtenis te nemen.