Skatepark in Schaarbeek

Schaarbeek is één van de grootste gemeenten van België (127.000 inwoners), waar bovendien meer dan één vierde van de bevolking onder de 20 jaar is.

Toch heeft Schaarbeek nog steeds geen skatepark, terwijl veel kleinere gemeenten zoals Kraainem (13.000 inwoners), Evere (37.000 inwoners), Sint-Lambrechts-Woluwe (51.000 inwoners) en Grimbergen (35.000 inwoners) wel één hebben.

 

Voorstel

Wij stellen dan ook voor om een skatepark in Schaarbeek in te richten. De gemeente heeft hiervoor verschillende geschikte locaties, bijvoorbeeld tussen de Lambermontlaan en het Crossing stadion, het Terdeltplein en het Jerusalemplein (tegenover het zwembad Neptunium).

 

Waarom een skatepark ?

In een sterk verstedelijkt gebied heeft de jeugd nood aan ruimte in open lucht om samen te komen en gezonde, sportieve activiteiten zoals skateboarding, rolschaatsen en scooter step te beoefenen.

Het is een sport die precisie, kracht en evenwicht vereist en zo doorzettingsvermogen en scherpzinnigheid bevordert, en bovendien zeer populair is.

Onderzoek wijst bovendien uit dat niet georganiseerde jongerenactiviteiten zoals die die plaatsvinden in een skateparkt een positieve algemene ontwikkeling van adolescenten bevordert.

Skateparken zijn ook geassocieerd met significante dalingen in vandalisme, zwerfvuil en storend gedrag in de omliggende buurt.

 

Actie

Wij verzoeken de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt en de schepen van sport, Sait Köse, om een studie te starten om de beste ligging van een skatepark zou bepalen. De ondergetekende van de petitie vragen om betrokken te zijn bij deze studie.

Zie Facebook groep voor meer info.