Rolstoelgebruikers geweigerd in filmzalen van de Kinepolis.

Rolstoelgebruikers niet meer toegelaten in aantal zalen Kinepolis

Rolstoelgebruikster Mieke Monsieur uit Hasselt kwam zaterdag (rechts op de foto) voor een grote teleurstelling te staan tijdens een bezoek aan Kinepolis Hasselt. Tot voor kort kon ze in haar rolstoel probleemloos alle zalen van het cinemacomplex gebruiken. Maar nu kon ze bepaalde zalen niet meer bereiken.

Dat komt omdat rolstoelgebruikers sinds kort niet meer worden toegelaten in een aantal filmzalen. Als reden voor de maatregel roept Kinepolis Group de brandveiligheid in: “Rolstoelgebruikers kunnen de filmzalen zonder rolstoelhelling niet langer per lift bereiken. Indien er brand uitbreekt, mag de lift immers niet gebruikt worden", klinkt het.

Website

“Het klopt dat vier van onze veertien filmzalen in Hasselt niet langer toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers”, bevestigt Myriam Dassonville van de Kinepolis Group.

Ze benadrukt dat de nieuwe maatregel niet tot gevolg heeft dat rolstoelgebruikers sommige films uit het aanbod niet meer zouden kunnen bekijken. “De films worden niet toegewezen aan een bepaalde zaal. De programmatie wijzigt regelmatig. Op de website vinden ze wanneer welke films in welke zalen draaien en of die zalen voor hen toegankelijk zijn.”

Maar zo eenvoudig is het voor Mieke niet. “Omdat ik in een rolstoel zit, is een verplaatsing voor mij niet evident. Ik kan niet gaan en staan waar en wanneer ik wil. Ik moet daarvoor beroep doen op familie of vrienden.”

"Kort door de bocht"

Mieke Brouwers, algemeen directeur van de Hasseltse VZW Toegankelijkheidsbureau, vindt de maatregel te kort door de bocht "Het is gemakkelijk om te zeggen: de lift mag niet meer gebruikt worden bij brand, dus rolstoelpatiënten kunnen de zaal niet meer in. Dat is hetzelfde als zeggen: je mag de bus alleen nemen als er niemand op zit." Volgens Brouwers kunnen organisaties als Kinepolis Group zich in zulke situaties beter organiseren "Het is aan de organisatie om een evacuatieprocedure uit te werken die ook rolstoelpatiënten in het achterhoofd houdt", besluit ze.

Artikel geschreven door Sara Tutak.

 

Op 29/04/2011 verscheen dit artikel in de krant van het belang van limburg : Kinepolis Hasselt weigert in 4 filmzalen rolstoelgebruikers , omdat wij de lift niet meer mogen gebruiken, tot vorig jaar werd rond het gebruik geen probleem gemaakt...iet-in.aspx

Een week na het artikel is er buiten bij vrienden en kennissen niet veel reactie gekomen, dit wil ik niet zo laten en daarom maak ik nu deze petitie.
als jij van mening bent dat deze redenen van Kinepolis Group niet voldoende zijn om rolstoelgebruikers te weigeren in kinepolis zalen met lift teken dan deze petitie als steun aan alle mindervalide die misschien ook geweigerd worden op plaatsen met de zelfde smoes voor de brandveiligheid.

Alvast bedankt
Mieke Monsieur

Vind mij op facebook

Vind mijn groep tegen de kinepolis regel op facebook