RED VILLA MALPERTUIS IN AFSNEE!

Het landelijke karakter van Afsnee als Leiedorp heeft een grote aantrekkingskracht op kunstenaars uitgeoefend. Cyriel Buysse, Anna De Weert en meerdere schilders van de Latemse school hebben er gewoond in enkele monumentale hoeves en woonhuizen die nu het landelijke straatbeeld sieren en een groter (kunst)historisch en architecturaal geheel vormen.

Toch dreigt een van deze karakteristieke hoevewoningen, Villa Malpertuis, te worden gesloopt! In de jaren '20 van vorige eeuw hebben Gust de Smet en Frits Van den Berghe in dit huis, dat ze zelf Huize Malpertuis noemden, gewoond. Talloze Latemse en internationale kunstenaars, waaronder Tytgat, Chagall en Zadkine, kwamen er over de vloer en hebben van dit huis een artistieke pleisterplaats gemaakt. Veel van deze ontmoetingen zijn in kunstwerken vereeuwigd. In dit huis en kunstenaarsatelier  realiseerden zij de topwerken uit hun oeuvre die internationaal tot de meesterwerken van het Vlaams expressionisme gerekend worden. 

Bij toenemende ontmanteling van dit patrimonium en afbraak van dit erfgoed zou de identificatie met de Leiestreek als kunstenaarsregio zowel voor inwoner als bezoeker meer en meer verloren gaan.

Wenst u ook het behoud van “Malpertuis” te steunen? Teken deze petitie!

945BB1DBC45C4FB69A4893ED948D1604.jpg


Buurtbewoners van Afsnee/SDW    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Buurtbewoners van Afsnee/SDW om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...