Red de toekomst van Karina & Eva Gulieva

Karina met haar schaaktrofeeën en medailles, samen met haar zusje en ouders. - Frank Eeckhout

De Oost-Vlaamse schaakkampioene Karina Gulieva (9) uit Geraardsbergen moet na zes jaar samen met haar ouders en zusje Eva (6) België verlaten. "We hebben nog tot eind april", vertelt mama Marina. "Maar in Rusland hebben wij en onze kinderen geen toekomst, we zijn het land ontvlucht.

Op 13 juli 2010 streek het Russisch gezin neer in België en een dag later vroegen ze asiel aan. "Een jaar later kregen we te horen dat onze aanvraag geweigerd was. We tekenden beroep aan en nu drie aanvragen later, worden we plots het land uitgezet. Onze advocaat gaat nu beroep aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Onze kinderen hebben hier hun leven opgebouwd", zegt Marina.

Marina en Ramiz halen er de rapporten van hun twee dochters bij. "Allemaal tienen en negenen en één keer een zeven. En voor mijn zusje hetzelfde. Wij behoren tot de beste leerlingen van de klas", onderbreekt de 9-jarige Karina het gesprek. "En vorig jaar werd ik ook Oost-Vlaams kampioen schaken bij de meisjes. Ik werd daarvoor gehuldigd in De Spiraal samen met andere kampioenen. Van 3 tot 9 april mag ik in Blankenberge zelfs deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap schaken. Hopelijk win ik daar de gouden medaille zodat ze mij niet meer naar Rusland durven terugsturen. Wat moet ik daar aanvangen? Al mijn vriendjes wonen hier en ik spreek amper een woord Russisch.

Karina in actie op een schaaktornooi in Edingen. - Frank Eeckhout

Bron: hln.be