Betaalbare parkeergelegenheid bij het station Mortsel Oude-God

vanaf nu naar wijnegem om te shoppen

/ #21 PENDELAARS = MELKKOEIEN VOOR MORTSELS STADSBESTUUR?

2012-08-28 14:55

MORTSEL - UniMO-voorzitter Danny Van Clapdurp verzamelde ruim zevenduizend handtekeningen tegen het geplande parkeerbeleid dat vanaf 1 september zou ingaan. Op 1 augustus overhandigde hij de petitie aan schepen Fons Jespers. Er werd meteen ook een gesprek met het schepencollege gepland en dat vond maandagmiddag plaats.

Een zichtbaar tevreden Danny Van Clapdurp verliet maandagnamiddag omstreeks 14 uur het stadhuis na een gesprek met het voltallige schepencollege en burgemeester Ingrid Pira. Hij was er een uur eerder, samen met Eddy Baats, vertegenwoordiger van de winkeliers van de Statielei, en Rudi Van der Weehe, voorzitter van de marktcommissie, rond de tafel gaan zitten om een beter parkeerbeleid en enkele infrastructurele verbeteringen te bespreken.

Volgens het nieuwe parkeerregime zou er niet geparkeerd kunnen worden op de Statielei en de parkeerduur in de omliggende straten zou maximaal een half uur met parkeerschijf bedragen. Verder zou er in de ondergrondse parkeergarage een gratis parkeerduur van slechts tien minuten gelden. 'Dat is veel te kort en nefast voor de lokale economie', zei Van Clapdurp een maand geleden, 'Ik hoop het gratis parkeren te kunnen verlengen tot een uur.'

De resultaten
Zijn gesprek met het schepencollege maandagmiddag heeft alvast resultaat gehad: in de aangrenzende straten van de Statielei wordt de parkeerduur met schijf van een half uur opgetrokken naar een uur, behalve op de parking aan de Christus Koninglaan (vismarkt) en een stuk Liersesteenweg van het Stadsplein tot en met de ingesloten parking aan het zwembad. Verder wordt laden en lossen beperkt tussen 7 en 12 uur; buiten die uren mag er een half uur geparkeerd worden met parkeerschijf. Over de gratis parkeerduur in de ondergrondse parking moet nog onderhandeld worden. 'Een uur is teveel gevraagd, maar een half uur is bespreekbaar', licht Van Clapdurp toe.

De parking aan de Lodewijk Dosfellei kon Van Clapdurp niet redden, maar er werd wel ingegaan op zijn vraag de parking aan de Krijgsbaan op te knappen. 'Men heeft ook ingezien dat er parkeerplaatsen moeten komen voor mindervaliden', voegt Van Clapdurp toe, 'er komen er al zeker enkele ter hoogte van de Lindenlei en de Pieter Reypenslei. Mindervaliden kunnen trouwens ook onbeperkt parkeren op de laad- en loszones behalve tussen 7 en 12 uur.' In maart van volgend jaar volgt een evaluatie.

Opening ondergrondse parking
Op 1 september zullen de verdiepingen -1 en -2 van de ondergrondse parking in gebruik genomen worden. Ter gelegenheid van deze opening zal parkeren er op 1 en 2 september tussen 9 en 21 uur gratis zijn.