Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

gast

/ #1487 burgemeesters pleiten voor kleinschalige opvang

2016-02-22 09:10

Twee Brabantse burgemeesters pleiten voor een proef met kleine locaties, voor vijftig tot honderd asielzoekers. Daarnaast willen zij starten met scholing en werk, ook al hebben de vluchtelingen nog geen status.

"Wij denken dat de oplossing ligt in kleinschalige opvang waar vanaf het begin aandacht is voor integratie. Dan krijgen de vluchtelingen een gezicht en gaat de gemeenschap eromheen staan", schrijven burgemeesters Mark Buijs (VVD) van Boxtel en Jan Hamming (PvdA) van Heusden in een open brief aan de Volkskrant.

"De zorg van veel Nederlanders is: hoeveel vluchtelingen passen bij de schaal van onze gemeenschap. Daar moet je naar luisteren", meent Hamming. Over werkgelegenheid zegt hij: "Werkgevers in Heusden zeggen mij: we hebben mensen nodig die gemotiveerd zijn en hard willen werken. Als wij vluchtelingen geen werk aanbieden maar in plaats daarvan vijf jaar niks laten doen, leid je een nieuwe generatie uitkeringsverslaafden op."

Buijs: "Het Rijk onttrekt zich aan veel, wil goedkope opvang, ontloopt de discussie met de burgers, laat het moeilijke werk over aan gemeentebestuurders. Nou, geef ons dan de ruimte om op onze eigen wijze met het probleem te dealen." Waar PvdA-woordvoerder Attje Kuiken wil dat staatssecretaris Dijkhoff het Brabantse initiatief steunt, laat Dijkhoff weten dat hij vasthoudt aan een grens van minimaal 300 asielzoekers per locatie.

 

Dan heb je lef: Meer dan 600.000 Nederlanders in de bijstand die staan te springen om te werken. Recent een paar grote wiunkelketens failliet en nog eens ruim 10.000 werkelozen erbij. De conclusie is juist: handophouders zijn de toekomstige Somaliers waarvan 80% een uitkering trekt en het Rijk en COA maken er een puinzooi van