STOP DE BEZUINIGING OP VOLKSUNIVERSITEIT AMSTERDAM!


Gast

/ #267

2015-06-16 15:41

Mijn redenen voor het ondertekenen van deze petitie zijn in de eerste plaats dat ik hoop dat mijn bijdrage samen met al die andere honderden ondertekeningen een overtuigende schreeuw om aandacht zullen kunnen zijn! Mijn schreeuw maar zeker dus ook van alle anderen is zeer serieus. Als het Amsterdams college van B&W zegt educatie en cultuur als speerpunten te hebben van haar beleid dan verwacht ik dat dit welgemeend en serieus de kwestie zal zijn. Het strookt dan toch van geen kant om vervolgens dan op financieel vlak , dus wat betreft subsidie voor onze Amsterdamse Volksuniversiteit, de kraan te zullen gaan dichtdraaien.
Mijn tweede reden voor mijn schreeuw om aandacht is wel dat ik er van overtuigd ben dat de Amsterdamse Volksuniversiteit echt voor zoveel meer staat dan kennis en educatie. Doordat zij de cursussen aanbiedt voor een zeer redelijke prijs is het voor mensen met een kleine portomonnee blijvend mogelijk om maatschappelijk te participeren. Ik spreek uit eigen ervaring dat juist het gebrek aan geld de 'mens' in het algemeen toch sneller isoleert, misschien wel gedeeltelijk uitsluit van deelname aan het maatschappelijk verkeer. Niet ieder mens met een kleine beurs is gezegend met een omvangrijke vriendenkring of heeft de lichamelijke mogelijkheid om via b.v. vrijwilligerswerk deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Vereenzaming ligt op de loer. Ik vind dat de universiteit zeer zeker een bijdrage doet om aan dit stedelijk probleem een kleine oplossingsbijdrage te doen. Lage cursusprijs (mogelijk gemaakt door susidie) maakt de drempel tot deelname aan de cursussen veel lager en stelt 'de mens' dus in staat uit zijn isolement te kruipen. De ervaring die ik tot nog toe heb ( en dat is drie achtereenvolgende jaren) is dat de docenten zich naast het met hart en ziel (want ook in privetijd kan er met de docenten via mail gecommuniceerd worden) inzetten om ons kennis en vaardigheden op laten opdoen tijdens de lessen ook zeer sociaal bewogen zijn. Ik bedoel hiermee dat er zeer zeker interesse is in de persoon van de leerling en ook buiten de lestijden is er plek voor een gezellige borrel of activiteit samen. Hoe belangrijk voor de harmonie binnen en buiten de lessen.
Als derde reden wil ik opperen dat het toch als water en brood is dat 'de mens' in staat is en blijft om een leven lang te kunnen blijven leren. Als een mens niet meer leert dan staat hij stil. Wat een college van B&W toch nooit zou moeten willen is dat zijn' volk' stilstaat..toch.... Stilstand is achteruitgang.
Nog zoveel redenen zou ik willen / kunnen aanvoeren maar voor mij is de bottumline dat je gewoonweg geeneens moet willen overwegen om op onderwijs ooit maar dan ook ooit te willen bezuinigen.