AANKLACHT TEGEN WILDERS IS EEN GEVAAR VOOR HET VOLK VAN NEDERLAND


Gast

/ #525 En weer het vieze moslimtuig tegen onschuldigen

2015-01-19 15:34

Woede in Niger, welk land volgt?

Pieternel Gruppen − 19/01/15, 08:45
 
© reuters. Een man toont een papier bij een betoging tegen de president van Niger, die vorige week aanwezig was bij de mars in Parijs. De tekst: 'Charlie en z'n bondgenoten zijn verdoemd'.

Kerken, winkels en barretjes van christenen in Niger zijn de afgelopen dagen in vlammen opgegaan. Bij de rellen in het West-Afrikaanse land vielen tien doden. Aanleiding: de afbeelding van de huilende Mohammed op de cover van het Franse blad Charlie Hebdo. Volgens Stephen Ellis van het Afrika Studiecentrum in Leiden laat het geweld in Niger de onvrede zien die in de hele regio leeft.

  •  
    Toen het in 2012 erg onrustig was in Mali grepen de Fransen niet voor niets snel en met groot materieel in

Ellis: "Het zou mij niet verbazen als we zulke rellen ook gaan zien in bijvoorbeeld Bamako (Mali) of N'djamena (Tsjaad). In de hele Sahelregio van Senegal tot aan Tsjaad leven gevoelens van onvrede door armoede en werkloosheid, waardoor mensen potentieel kunnen radicaliseren en steun verlenen aan terreurorganisaties als Boko Haram, IS of Al-Qaida. De president van Niger, Mahamadou Issoufou, heeft al eens gewaarschuwd dat de situatie in zijn land zeer gevaarlijk is. Dat er bijvoorbeeld wapens vanuit Libië, waar IS ook actief is, Niger in worden gesmokkeld."

Het geweld in Niger is niet alleen slecht nieuws voor de bevolking daar, maar ook voor Frankrijk en andere westerse landen, denkt Ellis. "Een van de daders van de aanslagen in Parijs was getraind in Jemen, maar het had net zo goed iemand uit de Sahelregio kunnen zijn." Dat de regio ontvlambaar is, beseffen de Fransen volgens hem maar al te goed. "Toen het in 2012 erg onrustig was in Mali grepen de Fransen niet voor niets snel en met groot materieel in."

Steun ex-kolonisator
Dat een Frans cultureel centrum in Zinder, in het zuiden van Niger, door tientallen mensen werd bestormd laat volgens de Afrikadeskundige de hun ambivalente houding zien. "Aan de ene kant is Niger een belangrijke bondgenoot van Frankrijk. Het land steunt nog altijd erg op zijn ex-kolonisator. De hele elite wordt nog altijd in Frankrijk opgeleid. Maar aan de andere kant is er ook veel frustratie over die koloniale geschiedenis die nu en dan boven komt drijven."

De aanval op het Franse centrum vindt Ellis zeer te betreuren, maar nog erger is hij geschrokken van de aanvallen op kerken. "Over het algemeen leven moslims en christenen in West-Afrika heel goed samen. Grote uitzondering is Nigeria, maar daar spelen op de achtergrond van het geweld veel meer politieke dan religieuze motieven."

 

We zijn in oorlog met de Islam.