Rekentoets VO desastreus voor kenniseconomie

Tegen de rekentoets

/ #136

2014-11-22 20:23

Ik zal nog eens toelichten waar we dit voor doen. Clinge heeft door zijn dyscalculie een enorme tegenstelling tussen zijn intelligentie en algemeen functioneren, en zijn rekenen. Dit ondanks jarenlange RT-begeleiding, extra lessen en hulp van de ouders met rekenen.

Ter illustratie: op de Cito-eindtoets in groep 8 haalde hij 97% op taal en hoorde daarbij dus tot de beste 3% van alle kinderen dat jaar. Op rekenen scoorde hij 3%, waardoor hij dus bij de laatste 3% van alle kinderen hoorde. Anders gezegd: Taal en andere leervakken op VWO + niveau en rekenen op BBL niveau. 

Met die score kwam hij in een VMBO-HAVO combinatie brugklas terecht. Dit was veel te hoog voor zijn rekenen, maar te laag (met respect) voor de rest van zijn kunnen en vooral zijn leergierigheid. Hij gaf aan meer te willen leren en uiteindelijk is besloten hem het tweede jaar in de VWO-HAVO combinatieklas te zetten. Daarmee kreeg hij de kans zich te ontplooien, maar het rekenen blijft als een molensteen om zijn nek hangen. Als er niets verandert, dan kan hij nooit een diploma halen. Niet op VWO-niveau, niet op HAVO-niveau, maar ook niet op MAVO-niveau. Hij kan immers de rekentoets niet halen. En dat ondanks de versoepeling en heel, heel, heel veel oefenen. Hoe weten we dat zo zeker? Zijn moeder heeft ook zware dyscalculie en heeft hetzelfde beleefd.

Wij vinden, dat de verplichte rekentoets voor kinderen als onze zoon onterecht de toegang tot passend onderwijs blokkeert. Daarmee wordt enorm veel talent weggegooid en dat kan nooit de bedoeling zijn van het Nederlandse onderwijs. Op deze manier wordt de kenniseconomie, waar wij in Nederland zo trots op zijn en die niet alleen op cijfers is gebouwd, volledig om zeep geholpen. 

Daarom strijden we tegen de rekentoets, maar vooral tegen de zwaarte van het effect op de slaag-/zakregeling.

Helpen jullie ons, net zoals inmiddels bijna 1000 anderen, waaronder prof. dr. Hans van Luit en vele professionals uit het onderwijs?

Alvast hartelijk dank voor uw steun.