STOP DE VERZILTING VAN HET VOLKERAK-ZOOMMEER

Frans Oomen

/ #94 Volkerak moet zoet blijven

2014-11-17 11:58

Het volkerak is geen speeltuin. Dagelijks varen 100en schepen van en naar Antwerpen via het Schelde/Rijnkanaal door het Volkerak. Rijkswaterstaat patrouilleert dagelijks over het water om toe te zien op de veiligheid.

 

Een getijdenverschil op het Volkerak maakt dat schutten van de haringvlietsluizen meer tijd zal gaan kosten, meer tijd en dus langer wachttijden aan beide zijden van de sluizen.

 

De recreant zal ook moeten schutten in de sluizen naar de Brabantse stromen om in de achterliggende dorpen te kunnen recreëren. Voor de mensen die een dagje met de boot achter de auto naar het Volkerak rijden is het over met de pret. Je zit gebonden aan tijden dat de sluizen schutten. Dus niet voor en niet na een bepaalde tijd. Vissers vooral willen bij het krieken van de dag op het water liggen. Deze groep recreanten (13000 van die uitstapjes per jaar) zullen hun heil elders zoeken. Na de visdag betekend het dat je je materiaal (molens, boot, motor enz zal moeten ondoen van het zoute water. Zoetwatervissers zitten daar niet op te wachten.

 

Het Volkerak zelf is ongeveer een kilometer of 18 lang. Rondom is de natuur beschermd door gele boeien. Verboden om achter te varen. Meer recreatie zal ongetjfeld tot gevolg hebben dat incidenteel achter de boeien varen vaker zal voor komen. Voor de rust en natuur is het dus geen vooruitgang.

 

Niet alleen vanwege het schutten maar ook door het verdwijnen van de huidige gezonde visstand blijven de pensions en de  B&B’s verstoken van vissers. Een park als Nautic Rentals zal en enorme teruggang kennen is zijn klanten. Daar ga je niet voor een dagje naar toe ook niet als zeiler