STOP DE VERZILTING VAN HET VOLKERAK-ZOOMMEER

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie STOP DE VERZILTING VAN HET VOLKERAK-ZOOMMEER.


Gast

#76

2014-10-31 14:25

Zout is geen garantie tegen de blauwalg. Zelfs in Denemarken (zout zeewater)heeft men een paar jaar geleden een forse algenplaag gehad met desastreuze gevolgen voor de zeeforel en zalm. Waarom worden de diverse projecten toch nog steeds achter een duf bureau gepland? Waarom denken we niet eerst aan de mogelijke gevolgen van een plan en moet er telkens bij ingebruikname geconstateerd worden dat het niet werkt? Nu worden er zelfs 2 projecten gekoppeld, alsof de negatieve gevolgen van 1 project al niet erg genoeg zijn. Waterberging, samen met eb en vloed, in worst case scenario hebben we hier een regelrechte ramp. Een Hazop studie lijkt mij op zijn minst relevant. Denk ook even aan de Grevelingen, zout, stilstaand water: op de bodem heerst alleen dood en verderf. Moeten we weer wachten tot dit met ons mooie water ook gebeurt? Kom op partij van de dieren, milieu organisaties, sportvissers, beroepsvissers, watersporters, zwemmers laat jullie horen.

Ron Smits, auteur Total Fishing

 


Gast

#77

2014-10-31 21:16

Het Volkerak en het Zoommeer weer een onzinnige verandering laten doormaken is waanzin. Wie lobbiet hiervoor, wat zijn hun beweegredenen. Wat moeten we met een zoutwaterbak zoals de Grevelingen met nauwelijks natuurwaarden. Opslagplaats voor mosselen, nieuw industrieterrein zoals de Oosterschelde nu ook al is soms. Alle natuur die zich nu ontwikkelt heeft vernietigen ? Voor wie, voor wat ? Ik vis al zolang het zoet werd in dit gebied, duizenden tonnen van de prachtigste snoeken ,karpers, voorns, baarzen en snoekbaarzen dood laten gaan voor de prestige van wie ? Dit laten we niet over onze kant gaan. Nooit begrepen waarom natuurorganisaties en sportvisserij Nederland niet boven in de boom zitten, nee als het om zeehondjes gaat zijn we thuis, maar de natuur vernietigen in Zuidwest-Nederland is maar heel gewoon ! Waddenvereniging kan hier misschien van advies dienen ? DIT GAAT NIET DOOR.

 

Rien van Nunen


Gast

#78

2014-11-01 18:29

Eindelijk is de verwoesting van de ingreep van 1987 op het watermilieu in het volkerak-Zoommeer geneutraliseerd. Maar nu wil men hem wederom verpesten door zout en zoet bij calamiteiten samen toe te laten.........

Gast

#79

2014-11-01 20:30

Dood zonde van de mooie zoet water vissen die daar rond zwemmen.

Gast

#80

2014-11-01 21:01

Regering blijf af van ons volkerak.
Jullie hebben al genoeg natuur verziekt.
verontwaardigde mossel

#81 Re: volkerak moet zout!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014-11-02 09:28

#1: -  

 Het is buitengewoon kwalijk dat er een loopje genomen wordt met de werkelijkheid. Feit is dat de huidige  Delta een ziek systeem is geworden met grote schade voor het estuariene systeem. Zuurstofloosheid, zandhonger, voedseltekorten, dijkval, erosie aan dijkvoeten, trekvissen sterven uit, etc...............Er is alleen een duurzame toekomst wanneer zoet en zout elkaar weer ongehinderd kunnen ontmoeten. VERZILTING MOET DOORGAAN!!!!!!!!!! De hele geschiedenis van de Delta is zo geweest en we moeten zo snel mogelijk terugkeren naar die status quo. Al het andere is een gekunstelde oplossing.


Gast

#82 Re: Een zoet Zoommeer!

2014-11-02 11:56


Gast

#83

2014-11-02 14:24

In 1987 heeft men het Volkerak-Zoommeer afgesloten van de Oosterschelde,vanaf toen was de getijde werking verdwenen en had men een constant waterpeil op het Schelde-Rijnkanaal voor de scheepvaart en de veiligheid vanuit zee was ge-
waarborgd. Er voltrok zich echter ondertussen een volledige metamormose van het milieu van zout naar zoet, met alle nare gevolgen voor het leven in en buiten het water.. Nu het echter volgens de kenners eindelijk weer stabiel is en de natuur gewend is aan deze situatie, gaat men wederom m.i.(onnodig)ingrij-
pen door het zoute milieu weer gedeeltelijk toe te laten. En wat gebeurt er als vanuit de Volkeraksluizen het zoete water wegens calamiteiten wordt toegelaten als tijdelijke opslag van het te veel aan zoet water in de rivieren? Dat mag U zelf invullen!!!!

Gast

#84

2014-11-02 20:54

O.kolmeijer

Gast

#85

2014-11-03 21:47

In BN/de Stem van 31 oktober 2014 is een zeer lezenswaardig artikel verschenen getiteld "Verzilting dreigt voor Volkerak-Zoommeer"; scribenten de heren Borm en Huygens van de adviesgroep Integraal Waterbeheer. De daarin verwoorde argumenten tegen verzilting spreken aan en snijden hout! Ik ondersteun dan ook van harte de petitie van Louis van der Kallen en hoop dat de politiek tot inkeer komt.
Roosendaal, Wiebo de Boer

Zoetmoet

#86 Onderwerp

2014-11-04 19:13

Een gebied dat eeuwenlang zout was, is door een planologische misser zoet geworden. Ik ben blij dat men het lef heeft er (gedeeltelijk) op terug te komen. 


Gast

#87

2014-11-05 06:37

Laat het volkerrak zoals het is. Uniek stuk natuur dat zo weer om zeep wordt geholpen.


Gast

#88

2014-11-05 11:19

Goed initiatief. Ook al heeft de politiek zich ver gecommitteerd, het Volkerak-Zoommeer is het best gebaat bij zoet te blijven en gewoon door te groeien op de ingeslagen weg. Scheelt heel veel geld en..over een paar jaar zal de natuur de blauwalg zelf hebben opgeruimd!
Bertus Rozemeijer

#89

2014-11-05 13:23

Ongelofelijk dat de lokale overheid zo blind is en de Haagse politiek niet duidelijk wil maken dat een zout Volkerak een ecologische en financiële ramp wordt.  

Chris

#90

2014-11-06 10:40

Als men doorgaat met verzilting en de daarbij onherroepelijk benodigde aanpasstingen heeft met de flater van de eeuw gemaakt. De goede naam van Nederland met waterbouwkundige kennis is dan teniet gedaan. Inderaad is de zoutwaterverversing van de Oosterschelde met elke getijde-beweging een zeer wankel evenwicht. Dus een verder uitbreiding van een zout-watergebied wordt een fiasco.

Laat het probleem liggen bij de deskundigen en niet uit handen geven aan de politici.


Gast

#91

2014-11-07 16:29

Laat het Volkenrak zoet en gebruik het tevens als zoet water berging.

Gast

#92

2014-11-07 16:34

Regering maak niet opnieuwe een katastrofale fout.
Maak het Volkenrak Zoommeer niet 'zouter', maar laat het zoet en gebruik het als zoetwaterbuffer.

Gast

#93

2014-11-12 17:01

beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Frans Oomen

#94 Volkerak moet zoet blijven

2014-11-17 11:58

Het volkerak is geen speeltuin. Dagelijks varen 100en schepen van en naar Antwerpen via het Schelde/Rijnkanaal door het Volkerak. Rijkswaterstaat patrouilleert dagelijks over het water om toe te zien op de veiligheid.

 

Een getijdenverschil op het Volkerak maakt dat schutten van de haringvlietsluizen meer tijd zal gaan kosten, meer tijd en dus langer wachttijden aan beide zijden van de sluizen.

 

De recreant zal ook moeten schutten in de sluizen naar de Brabantse stromen om in de achterliggende dorpen te kunnen recreëren. Voor de mensen die een dagje met de boot achter de auto naar het Volkerak rijden is het over met de pret. Je zit gebonden aan tijden dat de sluizen schutten. Dus niet voor en niet na een bepaalde tijd. Vissers vooral willen bij het krieken van de dag op het water liggen. Deze groep recreanten (13000 van die uitstapjes per jaar) zullen hun heil elders zoeken. Na de visdag betekend het dat je je materiaal (molens, boot, motor enz zal moeten ondoen van het zoute water. Zoetwatervissers zitten daar niet op te wachten.

 

Het Volkerak zelf is ongeveer een kilometer of 18 lang. Rondom is de natuur beschermd door gele boeien. Verboden om achter te varen. Meer recreatie zal ongetjfeld tot gevolg hebben dat incidenteel achter de boeien varen vaker zal voor komen. Voor de rust en natuur is het dus geen vooruitgang.

 

Niet alleen vanwege het schutten maar ook door het verdwijnen van de huidige gezonde visstand blijven de pensions en de  B&B’s verstoken van vissers. Een park als Nautic Rentals zal en enorme teruggang kennen is zijn klanten. Daar ga je niet voor een dagje naar toe ook niet als zeiler

 


Gast

#95

2014-11-17 15:13

Is gezond verstand nu echt zo moeilijk? Een van de grootste kwesties is voldoende drinkwater! Zoet water dus!

 

Ton Schijvenaars


Gast

#96

2014-11-17 22:32

Er is al zoveel zout water op aarde, ik dacht wel 95%. Dus zeker niet nog meer zout / brak water maken!!!

Gast

#97

2014-12-02 18:57

Laat het Volkerak zoet blijven.De blauwalg verdwijnt langzaam. De natuur kun je niet dwingen.
De optie om het zout te maken wordt veel te rooskleurig voorgesteld. Er zal veel te weinig doorstroming zijn om dit voldoende zout te krijgen zoals men beoogd.

Gast

#98

2015-01-03 20:22

Geen verzilting van het Volkenrak, het zal de natuur niet ten goede komen. het afsterven van plantengroei en het uitsterven van vissoorten enz.

Gast

#99

2015-01-04 16:13

Ik vertrouw op een man Louis van de Kallen die zeer veel kennis heeft van water.en vele in deze gemeente geen kennis heeft

Gast

#100

2015-01-11 14:56

In de samenvatting milieueffectenrapport wordt bij optie G (verzilting van Zoommeer) aangegeven dat voor de recreatie zowel positieve als negatieve effecten zullen zijn.
Als ligplaatshouder voor mijn zeilboot op de Steenbergse vliet zullen de effecten zeer negatief zijn. Ik zal voortaan bij het passeren van de Beneden Sas moeten schutten van zoet/zout/zoet en zal dus lange tot zeer lange wachttijden en stremmingen kunnen leiden.
dit geldt dus voor alle recreanten achter de Beneden Sas sluis en Mander sluis.