Eis het ontslag van Jozias van Aartsen


Gast

/ #8079 Hamas steunt gang Abbas naar internationaal strafhof

2014-08-23 09:51

Hamas staat achter de wens van de Palestijnse president Mahmoud Abbas om lid te worden van het Internationaal Strafhof (ICC). Dat heeft Hamasleider Moussa Abu Marzouk op zijn facebookpagina geschreven.

Hamas heeft het document ondertekend waarin Abbas vraagt om steun voor de aanvraag van het lidmaatschap, aldus Abu Marzouk. Een woordvoerder van Hamas, Izzat Rishq, bevestigde dat het document is ondertekend.

Als de Palestijnen zich aansluiten bij het ICC kan Israël, maar ook Hamas, worden aangeklaagd voor oorlogsmisdrijven.

Oorlog tussen Israël en Hamas
In juli en begin augustus was de Gazastrook doelwit van een lange reeks Israëlische bombardementen en een militaire grondoperatie. Het Israëlisch offensief was een poging om Hamas te dwingen tot het stoppen van het afvuren van raketten op Israëlische steden. Bij de strijd tussen Israël en Hamas kwamen zo'n zeventig Israëli's om en stierven ruim tweeduizend Palestijnen. 

Onderhandelingen in Egypte hebben tot een fragiel staakt-het-vuren geleid. Dit is echter de afgelopen dagen van beide kanten meerdere keren geschonden. De beschietingen over en weer zijn wel minder hevig dan in juli het geval was. 

Beide kanten zouden zich volgens de VN schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. Het Israëlische geweld werd door de buitenwereld als disproportioneel bekritiseerd. Hamas zou de levens van burgers in gevaar brengen door zich te verschansen in dichtbevolkte wijken.

 

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2808/Israelisch-Palestijns-conflict/article/detail/3723726/2014/08/23/Hamas-steunt-gang-Abbas-naar-internationaal-strafhof.dhtml