Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda


Gast

/ #492 Motie VVD

2014-08-22 14:36

Kijk eens SP, GL, PVDA en die onduidelijk club Breda 2000 of zo iets: zo doe je dat, opkomen voor je burgers!

 

BESPREEKNOTITIE HUISVESTING ASIELZOEKERS IN PI DE BOSCHPOORT

Ter bespreking in commissie Maatschappij, 3 september 2014

Inleiding/aanleiding:

Op 2 juli jl. heeft de commissie Maatschappij uitvoerig gesproken over de huisvesting van maximaal 400 asielzoekers in PI De Boschpoort. Inmiddels is er een bestuursovereenkomst en zullen binnenkort de eerste asielzoekers naar de Boschpoort komen. Er is echter nog veel zorg in de directe omgeving. Volgens de VVD fractie is er net zoveel aandacht nodig voor deze omgeving als voor de goede opvang van de 400 nieuwe stadsbewoners. Het is daarom belangrijk om te weten hoe e.e.a. verloopt rond het AZC en de directe omgeving. Daarnaast het is van belang, voor een goed verloop van de komende één en maximaal twee jaar dat er een AZC in de Boschpoort wordt gevestigd, dat de eerste fase van deze ontwikkeling in de stad wordt afgesloten met een aantal concrete afspraken over het vervolg.

Toelichting:

De VVD fractie constateert dat in de bestuursovereenkomst veel van de wensen van en de toezeggingen aan de commissie zijn opgenomen. O.a. het maximeren van de duur, extra toezicht, een ruim aanbod aan activiteiten, zorg voor kinderen en het verplaatsten van de ingang naar de Nassausingel hebben een plek gekregen in de overeenkomst. Het College heeft geluisterd naar de diverse geluiden van bezorgde burgers en de commissie. In het kader van het goed afhechten van deze fase van dit belangrijke dossier voor de stad en de directe omgeving wil de VVD fractie graag nog een aantal zaken met de commissie en de verantwoordelijke wethouders bespreken.

Voor ons zijn deze zaken van belang om er ook voor te kunnen zorgen dat de Raad het College goed kan controleren bij het uitvoeren van de overeenkomst en de diverse toezeggingen. Daarbij gaat het niet alleen om de afspraken met het COA, maar ook om de verschillende zaken die voor de direct omwonenden en ondernemers van belang zijn. Zij worden immers geconfronteerd met een grote verandering in hun wijk bovenop de al bestaande problematiek. De aandacht is de laatste periode vooral uitgegaan naar het goed huisvesten van 400 nieuwe stadsbewoners. Maar het is voor de omgeving Boschstraat net zo belangrijk om te weten dat er ook aandacht voor hen is en dat zichtbaar is wat er gaat gebeuren in hun wijk, welke aanpak gevolgd wordt en wanneer en hoe dat gebeurt.  Daarnaast, zo is gebleken voor de zomervakantie, is communicatie naar de Raad, naar direct omwonenden en ondernemers en naar de stad een zeer belangrijk aandachtspunt in de komende periode. Helderheid aan het begin en goede communicatie voorkomt gedoe in de toekomst en schept duidelijkheid voor alle betrokkenen. Het College gaf immers zelf aan: de communicatie start nu.

Vragen aan commissie:

  • Vindt u met de VVD dat er helderheid moet komen over de implementatie en monitoring van de afspraken in de bestuursovereenkomst met COA?
  • Bent u het met de VVD eens dat het van belang is dat er regelmatig, bij voorkeur om de twee maanden, een rapportage naar de Raad wordt gestuurd? Welke aspecten acht u daarbij van belang?
  • Bent u het met de VVD eens dat het College een actieve communicatiestrategie moet opzetten rondom het AZC en dat deze strategie in de volgende commissie met ons gedeeld dient te worden? Welke aspecten acht u daarbij van belang?
  • Deelt u de opvatting van de VVD dat voor de direct omwonenden en ondernemers net zoveel zorg nodig is als voor het goed huisvesten van 400 nieuwe stadsbewoners en dat een snelle aanpak van de problematiek in de omgeving Boschstraat nodig is? Steunt u ons verzoek aan het College om daar komende vergadercyclus al een plan van aanpak voor in te dienen? Welke aspecten acht u daarbij van belang?

Vragen aan college:

  • Op welke wijze bent u tot de conclusie gekomen dat het AZC op een verantwoorde en beheersbare manier kan op deze locatie? Heeft u naast een nulmeting ook een risicoanalyse uitgevoerd en op welke manier gaat u om met risico’s ?
  • Op welke manier gaat u de gemaakte afspraken implementeren en monitoren? Daarbij kan o.a. gedacht worden aan de afspraken over de bewonerscommissie, toezicht en handhaving, werkgelegenheid en betrekken van lokale ondernemers.
  • Op welke manier gaat u de commissie/de Raad/direct omwonenden regelmatig informeren over de voortgang op de verschillende afspraken in de overeenkomst? Bijvoorbeeld rondom het toezicht en overlast. U geeft, met de VVD, zelf aan dat communicatie met alle betrokkenen zeer belangrijk is. Welke communicatiestrategie gaat u hiervoor inzetten en kunt u de commissie in de eerstvolgende commissievergadering hierover informeren?
  • Direct omwonenden hebben grote zorgen geuit en blijven die uiten in zowel de richting van het College als van de fracties. Daarbij gaat het om de komst van het AZC als om de al aanwezige problematiek. Bent u bereid om, in het kader van heldere communicatie, op korte termijn met hen in gesprek te gaan om te kijken hoe deze zorgen verkleind kunnen worden?
  • Is er al een bewonersoverleg en zijn bewoners vertegenwoordigd? En zo nee, wanneer wordt dit opgestart?
  • Uit de nulmeting blijkt dat er in de wijk een hoger gevoel van onveiligheid is dan op andere plekken in Breda. Gesprekken met omwonenden bevestigen dat beeld en het gevoel lijkt door de komst van het AZC te worden vergroot. Hoe gaat u ervoor zorgen dat het gevoel van onveiligheid afneemt? Naar de mening van de VVD kan dit gevoel afnemen wanneer randverschijnselen rond de Boschstraat (die er nu al zijn) aangepakt worden. U heeft een toezegging gedaan op aanpak van de Boschstraat. Kunt u de Raad hiervan komende cyclus al een plan van aanpak doen toekomen?
  • Wat gaat het COA doen om bewoners van het AZC te beschermen tegen de verleiding van drugs en andere criminaliteit?

Indieners: VVD fractie, Sven Planken