Red het Wertheimpark

Kees van Kuijk

/ #110 Niet in het Wertheimpark!

2014-07-23 16:59

Het Wertheimpark is nu een kleine en stille oase en volgens mij zijn voor een open en tolerante samenleving in onze tijden van toenemende verkokering zulke openbare ontmoetingsplaatsen onontbeerlijk!

Bovendien belichaamt het parkje een geschiedenis: oudste park(je) van Amsterdam (in 1812 door Napoleon aan de stad geschonken), met de negentiende eeuwse fontein die na een inzamelingsactie is opgericht ter nagedachtenis van de joodse bankier en filantroop Abraham Carel Wertheim vanwege zijn verdiensten voor de stad, en het monument Nooit meer Auschwitz van Jan Wolkers.

Het voorgestelde monument van sterarchitect Libeskind zal een toeristische trekpleister worden, en het parkje totaal verkrachten. Fedde Schouten stelt (in navolging van de website van het monument) dat het minder dan 9% van het park in beslag zal nemen. Maar dat is slecht 750 m2 van het monument, de rest komt op het sportterrein.

Op artist’s impressions op die website is het clubhuis van Swift weggeretoucheerd en staan bezoekers getekend op de plek waar nu een tennisbaan is. Is het de bedoeling dat het monument tegen het clubhuis aangebouwd wordt?

Ik meen dat er een andere plek voor het monument van Libeskind moet worden gezocht (en die zijn er!).