Red het Wertheimpark


Gast

/ #70 Doe dit niet hier

2014-07-04 23:43

Het is heel belangrijk om een tastbare plek te hebben om als nabestaande de overledenen te gedenken. Dat is een reële gevoelde behoefte die mensen hebben. Die ook prachtig en aangrijpend verwoordt staat op de site van het namenmonument van het Auschwitz comité. Ik vind dat het park moet blijven zoals het is. Ga er zitten bij het ingetogen monument van Jan Wolkers en gedenk de verdwenen omwonenden die te vinden zijn op het digitaal joods monument. Ook zij maakten gebruik van dit parkje, net als de omwonenden nu en anderen. Ervaar dit oudste Amsterdamse parkje zoals de naamgever, de filantroop Wertheim, alsof de tijd heeft stilgestaan.
Juist in Amsterdam zijn meer Joden zijn afgevoerd dan elders doordat de gemeente en de joodse raad meewerkten aan het beleid van de Duitsers. Als dit monument zoals nu voorgesteld er straks staat is m.i. het geen oproep om racisme en discriminatie te stoppen.
Het heeft een wrange parallel met de oorlogsjaren 40-45: de Amsterdamse ambtenaren zorgen dat het er komt, zoals ze in de oorlog voor de Duitsers stippenkaarten maakten om de Joden te documenteren en op te sporen; het Auschwitz comité beroept zich op de steun van prominente (Joodse) Nederlanders en publiceert een heel stuk over “misverstanden” ( het is niet groot, het is niet zwart, het monument van Wolkers is daar alleen omdat het plaats moest maken voor een crematorium op de Oosterbegraafplaats etc) zoals de Joodse Raad in de oorlog de Joden opriep vooral mee te werken aan de maatregelen van de Duitsers; mensen die er tegen zijn worden gemarginaliseerd zoals de weinigen in Amsterdam die verzet organiseerden zoals destijds illegale CPN. ( Wat dit betreft is het zeer integer van de weduwe Wolkers dat zij haar familiegeschiedenis van verzetsmensen (zie wikipedia Willem Lodewijk Harthoorn) niet in de strijd gooit). En dan is er nog de Amerikaanse “ster-architect” Libeskind, steevast aangeduid als “kind van overlevenden van de Holocaust” , ontwerper van Albert Speer-achtige bouwwerken, die dit monument alleen in het Wertheimpark wilde ontwerpen en nergens anders. Wellicht omdat dit de enige aangeboden plek was waar een rijtje typisch Amsterdamse grachtenhuizen als achtergrond kon figureren? Op zijn website waar hij elk mogelijk nieuws over zichzelf publiceert, geen woord over het Wertheimpark. Even wachten tot het geregeld is. En als laatste dat de kosten van 5 miljoen euro voor het ontwerp en uitvoering door de nabestaanden zelf betaald worden, zoals de Nederlandse Joden ook zelf hun vervoer naar en verblijf in Westerbork zelf betaalden.
Wellicht vindt u de parallel cru. Voor mij zal dit echter de associatie zijn als dit monument in deze vorm doorgaat. Verzin alstublieft iets anders om recht te doen aan de behoefte van de nabestaanden om een tastbare plek te hebben om te gedenken.