Red het Wertheimpark

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Red het Wertheimpark.

fred schoen

#51 wertheimpark

2014-07-01 18:32

Het Namenmonument had er lang moeten zijn, nl in de "buitenruimte" van de Hollandsche Schouwburg samen met de Familienamen in de binnenruimte.De schouwburg is een van de velen plaatsen waar de werkelijkheid van de Shoah in alle heftigheid heeft plaats gevonden, en daarom het best navoelbaar. De holokitsch-architectuur van de in de mode geraakte architect Libeskind met zijn gekunstelde spookhuizen in Osnabrück en Berlijn doen hieraan ernstig afbreuk en moet op grote afstand worden gehouden, zowel van het Wertheimpark, dat overigens veel te klein is voor nòg een monument, als welke plek dan ook. Een goed monument zet aan tot denken en herdenken, of dat nou door een struikelsteen is of door het monument van Peter Eisenman in Berlijn. Griezelen als in een spookhuis is iets voor de kermis, dat dient hier voorkomen te worden.
weer de Botanist

#52 Re: wertheimpark

2014-07-01 19:12

#51: fred schoen - wertheimpark

Mee-eens Fred. Als het daar zou passen lijkt mee ook dat de Hollands Schouwburg een geschikte plaats zou zijn. Het heeft al een indrukwekkend herdenking gevoel.

Het zou mooie zijn als we hier een like knop te klikken had.


Gast

#53

2014-07-01 19:47

het zou erg jammer zijn dit parkje/groen/tennisbanen te moeten missen.

Gast

#54

2014-07-01 20:40

Er staat nu een prachtig monument in het park en dat hoort daar ook.
Het park is er ook om te wandelen en te verpozen bij mooi weer. Het is prima zoals het is.

Gast

#55

2014-07-02 07:55

een volslagen ziek, topzwaar plan en schandalig dat de bomen die spiegelen in het gedenkteken van Wolkers ervoor gesloopt moeten worden, laat die mooie plek met rust!!!!

Gast

#56

2014-07-02 16:20

Ook het comité van Aanbeveling zou zijn/haar mening moeten herzien na de vele terechte klachten uit de Plantage- Weesperbuurt. Dit ook snel melden aan het gemeentebestuur en graag ook in de pers. Wellicht hebben die leden zich jaren geleden opgegeven voordat de plek in het Wertheimpark bekend was...? Het kleine Wertheimpark mag niet verder aangetast worden ! Een veel betere plek lijkt mij langs de Weesperstraat, achter de Hermitage en de Hoftuin waar nu een ander - zeer bekritiseerd - monument staat, dat wellicht 'verwijderd' kan worden.
Amsterdam, Paul C van Pinxteren


Gast

#57

2014-07-02 18:59

Het park zal met het nieuwe monument erbij verdwijnen
Puck

#58

2014-07-02 19:37

Jammer dat zo'n prestige object van de heer Grishaver het plezier voor zoveel buurtbewoners, kinderen, picknickers, sporters e.d. moet verzieken. Laat ons met rust en ook het monument van Jan Wolkers!! En als je ballen hebt, voer dan een eerlijke procedure! Dit stinkt (en niet alleen die bussen die straks voor onze deuren staan te ronken).

Deze plek is uniek evenals het sportterrein waar 2500 gebruikers tennissen, voetballen, hockeyen, fitnessen, jeu d'boulen en korfballen. Er zijn al wachtlijsten genoeg en voor kinderen is het uniek dat ze in hartje centrum al zo snel zelfstandig naar een club kunnen lopen/fietsen om met elkaar te sporten. Pak dat nu niet af.

Gast

#59

2014-07-03 09:05

Monument van Jan Wolkers is er al. Monument is veel te groot.
Robin Noorda

#60 Re: Nav #12 Petra Katz

2014-07-03 09:41

#14: Fedde Schouten - Nav #12 Petra Katz

Geachte Fedde Schouten,

Feiten, feiten...

Wat een feit is, is dat er nergens ter wereld een monument in een park bestaat dat bijna net zo groot is als de breedte van het park waar het in staat. Het is dus disproportioneel.

De site meldt dat het monument minder dan 9% van het park beslaat. Bij de berekening daarvoor is gemakshalve het aangrenzende deel van de Plantage Middenlaan, inclusief trambaan, fiets en voetpaden, tot aan het plantsoen van de Hortus, ook als park oppervlakte meegerekend, waardoor het park bijna 2 maal zo groot zou zijn. Zo zie je maar weer dat feiten, zonder de juiste context, zwaar kunnen vertekenen. Sterker nog, dit is desinformatie. Vanuit de huidige parkgrenzen gerekend, neemt het monument zo'n 15% oppervlak in beslag. Eenvoudigweg disproportioneel.

Het zijn ook niet (bagatelliserend) slechts enkele bomen die moeten verdwijnen. Hele grote, meer dan honderd jaar oude bomen moeten wijken. Het ontwerp is duidelijk daarover.

Ik ben niet tegen het monument, maar wel tegen nog een monument in het Wertheimpark. Er zijn qua lokatie veel betere alternatieven, zoals het Jonas Daniël Meijer plein.

Groen opofferen in een stad, terwijl er goede alternatieven zijn waarbij dat niet hoeft, is onbegrijpelijk.

 

 

 

 


Gast

#61

2014-07-03 09:44

Ik geloof niet dat van de slachtoffers in de oorlog er iemand het nodig zou hebben gevonden dat er 60 jaar na dato nog een park, sportveldje en de leefbaarheid van een wijk moeten worden opgeofferd voor een monument met hun naam er op, terwijl de oorlog nog lang niet vergeten is. Dit is een nodeloos monument.


Gast

#62

2014-07-03 11:22

Gisteren is er een bijeenkomst op het stadhuis geweest. De bezwaren werden geinventariseerd en daar mocht je commentaar op leveren. Omdat ik niet wist wat me te wachten stond, werd ik daardoor overvallen. De neuzen op het stadhuis staan nog steeds in de verkeerde richting, de burgemeester deed me te welwillend!
buurtbewoner

#63

2014-07-03 11:35

# 58 Iets beleefder zou wel mogen. Volgens mij, zoals ik het hoor, is dat dhr. Grishaver ook

# 62 Je weet toch waar je voor uitgenodigd bent en weet constant alles goed te vertellen, dus hou op met die onzin te vertellen dat je niet wist wat je te wachten stond. Je bent niet uitgenodigd om over koetjes en kalfjes te praten.





Gast

#64

2014-07-03 17:52

het is ook zo'n beetje de laatste buurt in Amsterdam die nog aan de Holocaust herinnert dient te worden, in iedere andere buurt zou het monument effectiever kunnen zijn.

Gast

#65

2014-07-03 21:15

Wat een onzinnig idee om 1000m2 betonnen muren in een klein parkje te zetten.

Gast

#66

2014-07-03 21:46

Het Wertheimpark is een groen pareltje aan het water, een romantische plekje waar veel mensen van genieten. Het is het oudste parkje van Amsterdam. Het is volkomenen idioot om zoiets waardevols om zeep te helpen met door just daar, op die kleine plek, dit monument te plaatsen. Oude bomen worden vervangen door betonnen muren. De buurt wil de drukte ook niet van een nieuwe 'toeristische attractie'.

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2014-07-04 11:37


Bob

#68

2014-07-04 11:38

Reactie op Fred Schoen: Geschmacksache!!
Petra Catz
Amsterdam

#69 Re:#62 bijeenkomst standhuis

2014-07-04 14:59

#62: -

Beetje onsportief vind ik gast#62, anoniem mopperen over een bijeenkomst waarvoor hij persoonlijk door de burgemeester was uitgenodigd. Ik was ook bij het gesprek, ik vond het een open bijeenkomst. Het doel was om alle bezwaren tegen het park te inventariseren, en zo ging het ook. Alles mocht genoemd, iedereen mocht bijdragen. U mag twijfels hebben over de intenties van de gemeente, en over de uiteindelijke afloop van dit proces. Dat is uw eigen inschatting, en misschien heeft u daar gelijk ins. Voor iedereen is het nog een vraag hoe het gaat aflopen. Maar het zou kunnen zijn dat ze opnieuw (of: voor het eerst)  echt een serieuze weging gaan doen van alle belangen. Maar vanaf de zijlijn mopperen zonder je naam te noemen bevordert niet de communicatie, en niet het vertrouwen dat de gemeente moet krijgen in de serieuze betrokkenheid van de bewoners, , en ook niet de kwaliteit van het debat dat gaande is. Als u meent dat op voorhand niets van de gemeente te verwachten is, zou u misschien moeten overwegen de volgende keer een dergelijke uitnodiging af te slaan?


Gast

#70 Doe dit niet hier

2014-07-04 23:43

Het is heel belangrijk om een tastbare plek te hebben om als nabestaande de overledenen te gedenken. Dat is een reële gevoelde behoefte die mensen hebben. Die ook prachtig en aangrijpend verwoordt staat op de site van het namenmonument van het Auschwitz comité. Ik vind dat het park moet blijven zoals het is. Ga er zitten bij het ingetogen monument van Jan Wolkers en gedenk de verdwenen omwonenden die te vinden zijn op het digitaal joods monument. Ook zij maakten gebruik van dit parkje, net als de omwonenden nu en anderen. Ervaar dit oudste Amsterdamse parkje zoals de naamgever, de filantroop Wertheim, alsof de tijd heeft stilgestaan.
Juist in Amsterdam zijn meer Joden zijn afgevoerd dan elders doordat de gemeente en de joodse raad meewerkten aan het beleid van de Duitsers. Als dit monument zoals nu voorgesteld er straks staat is m.i. het geen oproep om racisme en discriminatie te stoppen.
Het heeft een wrange parallel met de oorlogsjaren 40-45: de Amsterdamse ambtenaren zorgen dat het er komt, zoals ze in de oorlog voor de Duitsers stippenkaarten maakten om de Joden te documenteren en op te sporen; het Auschwitz comité beroept zich op de steun van prominente (Joodse) Nederlanders en publiceert een heel stuk over “misverstanden” ( het is niet groot, het is niet zwart, het monument van Wolkers is daar alleen omdat het plaats moest maken voor een crematorium op de Oosterbegraafplaats etc) zoals de Joodse Raad in de oorlog de Joden opriep vooral mee te werken aan de maatregelen van de Duitsers; mensen die er tegen zijn worden gemarginaliseerd zoals de weinigen in Amsterdam die verzet organiseerden zoals destijds illegale CPN. ( Wat dit betreft is het zeer integer van de weduwe Wolkers dat zij haar familiegeschiedenis van verzetsmensen (zie wikipedia Willem Lodewijk Harthoorn) niet in de strijd gooit). En dan is er nog de Amerikaanse “ster-architect” Libeskind, steevast aangeduid als “kind van overlevenden van de Holocaust” , ontwerper van Albert Speer-achtige bouwwerken, die dit monument alleen in het Wertheimpark wilde ontwerpen en nergens anders. Wellicht omdat dit de enige aangeboden plek was waar een rijtje typisch Amsterdamse grachtenhuizen als achtergrond kon figureren? Op zijn website waar hij elk mogelijk nieuws over zichzelf publiceert, geen woord over het Wertheimpark. Even wachten tot het geregeld is. En als laatste dat de kosten van 5 miljoen euro voor het ontwerp en uitvoering door de nabestaanden zelf betaald worden, zoals de Nederlandse Joden ook zelf hun vervoer naar en verblijf in Westerbork zelf betaalden.
Wellicht vindt u de parallel cru. Voor mij zal dit echter de associatie zijn als dit monument in deze vorm doorgaat. Verzin alstublieft iets anders om recht te doen aan de behoefte van de nabestaanden om een tastbare plek te hebben om te gedenken.

Gast

#71

2014-07-05 15:35

Als het monument in Oost moe komen, waarom dan niet in het Oosterpark? Aan de kant van het Tropeninstituut bijv.

Gast

#72

2014-07-05 23:52

Er zijn WOII monumenten genoeg in de plantagebuurt. Meer monumenten ontkracht de impact van bestaande monumenten zoals bijvoorbeeld de namen in de Hollandsche schouwburg en het Auswitzmonument. Het willen plaatsen van nog een monument heeft meer te maken met machtspelletjes dan een werkelijk respect voor slachtoffers van WOII!!!!
André

#73 Locatie

2014-07-06 14:42

Eigenlijk komt geen elke plek in de binnenstad waar weer busladingen toeristen worden gedropt nog in aanmerking maar als het gedenkteken per sé in de buurt van de Plantage dient te komen wat te denken van het J.D. Meierplein? Op de dokwerker na nu een kale grindbak waar dan gelijk een grote hoeveelheid groen bijgeplaatst kan worden waardoor we niet deel Wertheimpark verliezen maar er een park(je) bij krijgen.


Gast

#74

2014-07-07 14:59

Prima initiatief.

Gast

#75

2014-07-07 14:59

Prima initiatief.