WIJ WILLEN GEEN VERSLAAFDENOPVANG IN ONZE CRONJÉBUURT

Bregje Meurkens, nr. 37

/ #48 Dit antwoord ontving ik van Wethouder Van der Hoek

2013-09-11 06:51

Geachte mevrouw Meurkens,
Ik heb uw mail over de plannen met het leegstaande pand aan de Generaal De la Reijstraat in goede orde ontvangen en ik wil er graag op reageren. Want de plannen zoals u die schetst zijn mij niet bekend.
Wat wel zo is, is dat de RIBW het voornemen heeft om het schoolgebouw te renoveren en geschikt te maken voor de herhuisvesting van de huidige bewoners van opvangvoorziening de Wissel aan het Stationsplein, een aantal bewoners van opvangvoorziening De Herberg en 3 plaatsen voor een ziekenboeg.
Afgelopen vrijdag heeft hierover, zoals in de volgorde te doen gebruikelijk, een eerste gesprek met de wijkraad plaatsgevonden. Hierbij zijn de plannen voorgelegd, is een eerste reactie gepeild en is overlegd hoe het beste de direct omwonenden zouden kunnen worden geïnformeerd (inhoud informatiebrief, verspreidingsgebied, inhoud informatiebijeenkomst) etc.
Helaas zijn voordat de informatiebrief was opgesteld in het afgelopen weekend al allerlei geruchten de wereld ingegaan.
De beelden die worden verspreid zijn dat de school zal gaan dienen als de toekomstige 24-uurs opvang, dat er harddrugs verslaafden zullen worden opgevangen, e.d.
Van enkele omwonenden, waaronder u, heb ik ook al mails met die strekking mogen ontvangen.
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om de door de gemeente beoogde 24-uursopvanglocatie.
Het gaat in de plannen wel om een beschermd en begeleidwoonvoorziening voor de ex-daklozen met een (alcohol)- en/of psychiatrische problematiek uit de huidige locaties De Wissel en De Herberg.
Ik hecht er aan te vermelden dat er in de afgelopen periode van huisvesting in de Wissel geen overlast is geweest, dat het aanvankelijk ingestelde periodieke omwonendenoverleg aldaar, na verloop van tijd, om die reden dan ook is komen te vervallen, en dat enkele bewoners van De Wissel zich zelfs actief inzetten om de openbare omgeving schoon te houden. Vanuit dat perspectief gezien is er voor de gemeente vooralsnog geen reden om de plannen van de RIBW niet te volgen.
Ik begrijp dat de huidige geruchten u ongerust hebben gemaakt en vragen oproepen. Ik ga er van uit met bovenstaande duidelijkheid te hebben gegeven.
Ik stel voor dat u wacht op nadere berichtgeving door de RIBW die spoedig volgt in de vorm van een informatiebrief en - bijeenkomst door de RIBW in samenspraak met de gemeente. Aldaar kunt u dan uw mening geven en nadere vragen stellen.

Met vriendelijke groet,
Jack van der Hoek

J. Chr. van der Hoek MBA. | Wethouder welzijn, Wmo, sport, volksgezondheid, dienstverlening en communicatie | Gemeente Haarlem | 023-5113005