Red het Broelmuseum Kortrijk

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Red het Broelmuseum Kortrijk.


Gast

#26

2013-09-10 07:43

Akkoord het moet blijven maar er moet veel meer reclame voor gemaakt worden.
Aan enkele zakenmensen die vaak in Kortrijk komen. Geen enkele had weet van die museum. Pijnlijk!!
piet vermeulen

#27

2013-09-10 07:58

Het is een debat vol emoties.(waar enkele gebuisde politici gretig gebruik van maken) Het museum beleid van Kortrijk is al jaren een puinhoop; financieel kan Kortrijk zich geen 3 musea veroorloven; het aantal bezoekers van het Broelmuseum en van het Groeningemuseum is bedroevend laag.De mooiste kerncollecties (keramiek en damast) liggen al jaren in depot, onbereikbaar voor het gewone publiek. Het Broelmuseum sluiten betekent niet dat men het gebouw kan afbreken; het is trouwens geclasseerd. Verhuren aan iemand die goed zorg draagt voor dit patrimonium is een valabele piste.
Het is de logica zelve dat men de collecties hergroepeeert in één enkel museum; men hoeft niet alles permanent tentoon te stellen, maar men kan regelmatig roteren, en wel zodaning dat altijd een voldoende aantal stukken uit de kerncollecties aanwezig zijn.

Gast

#28

2013-09-10 08:42

Om het met Churchill te zeggen, toen hem, midden in oorlogstijden voorgesteld werd om op cultuur te besparen: 'Then what would we be fighting for?'

Gast

#29

2013-09-10 08:55

Dat er economisch en zuinig moet bestuurd worden als een goede huisvader is evident. Dat een museum zonder enig overleg met de basis gesloten wordt, is dat veel minder. Een bestuur moet een visie ontwikkelen niet alleen economisch, maar ook cultureel en dat gebeurt vandaag best in overleg en op een democratische manier. Alleen op die manier komt een gemeenschap sterker uit economisch moelijke periodes.

Gast

#30

2013-09-10 09:08

Het gebouw wordt toch geen (banaal)restaurant?
gast

#31

2013-09-10 09:38

Leuk om te zien, de grote spreiding in ouderdom. Het raakt niet enkel de ouderen, ook de jongeren zien het Museum niet graag verdwijnen

Gast

#32

2013-09-10 10:08

Het Broelmuseum is voor Kortrijk en de regio zeer belangrijk. In de Media kent iedereen de broeltorens. Het is alsof men de Eifeltoren zou sluiten voor het publiek.

Gast

#33 Re:

2013-09-10 10:44


Gast

#34 Re: Re:

2013-09-10 10:45


Gast

#35

2013-09-10 10:51

Maak van de Broeltorens iets waarde vol gelijk bij ons in Gent de Rabottorens
gast

#36

2013-09-10 12:21

Jaarlijks voor duizenden kinderen uit de basisscholen een kennismaking met een museum , op een leuke en inter-actieve manier. Een kans ook voor kinderen uit ' doelgroepen ' die anders nooit een museum zouden bezoeken. Dus een niet te onderschatten maatschappelijke functie.
frank Herman
Gast

#37 ZICHT OP KORTRIJK >> << KORTRIJK UIT ZICHT

2013-09-10 12:58

Hoe kan de stad het Broelmuseum zo maar over boord gooien? Deze culturele ontmoetingsplek voor de inwoners van stad en omstreken biedt een blik op zijn eigen waardevolle artistieke geschiedenis. Niet meer nodig, overbodig… Weg ermee?
Waarom deze culturele zelfverminking?

Kortrijk, een stad waar een van de vroegste academies van dit land al meer dan 250 jaar floreert…
Nu uit zicht?
Kortrijk, een stad waar een traditie van toegepaste kunsten – damast, textiel, meubels, interieurs – al eeuwenlang wordt gestimuleerd…
Nu uit zicht?
Kortrijk, sinds midden 19de eeuw een nationale en internationale speler in het ontwerpen en inrichting van gebouwen…
Nu uit zicht?
Kortrijk, met een Broelmuseum naast de Broeltorens – symbool van de stad – die een intieme en uitnodigende plek is om relevante kunstenaars, makers en ontwerpers uit het verleden en heden via hun werk te ontmoeten…
Nu uit zicht?
Kortrijk, met een Broelmuseum op Buda, waar eindelijk de droom van een grote artistieke museumtuin zou kunnen gerealiseerd worden…
Nu uit zicht?

Kortzichtig.

gast

#38 Re:

2013-09-10 13:53

#19: jana -

Broelmuseum beantwoordt wel degelijk aan de criteria voor toegankelijkheid; gewoon het personeel aanspreken en die laten rolstoelgebruikers binnen via de zijdeur; vandaar zijn alle niveaus met de lift bereikbaar. Een erkenning krijg je niet zomaar.


Gast

#39

2013-09-10 14:43

ik huiver van schaalvergroting. Ons patrimonium mag bewaard worden op meerdere locaties. Het Broelmuseum met zijn geringe afmetingen schonk een toemaat van intimiteit, zo noodzakelijk voor de intieme benadering van gelijk welk kunstwerk.

Gast

#40

2013-09-10 15:00

Al datgene wat men verzameld heeft kan geen betere locatie hebben. Wanneer dit museum ophoudt te bestaan, dan garandeer ik dat vele waardevolle stukken lang het daglicht niet meer zullen zien, en mettertijd zullen afzonderlijk verkocht worden of... meegenomen worden??
Ann Blanckaert

#41

2013-09-10 15:30

Al vele jaren ga ik naar het Broelmuseum met mijn leerlingen uit het 6de (laatste jaar) ASO van het Sint-Amandscollege (nu Guldensporencollege). Telkens opnieuw zijn de leerlingen verbaasd dat er zo'n mooie parels van kunst te zien zijn en dat zo dicht bij...
Vooral de tentoonstellingen van Ever Meulen, fototentoonstelling over en met Kortrijkse fotografen,en Roeland Saverys natuurlijk!!
Waar er zeer veel belangstelling is voor geweest.
1302 moet ik al niet meer bezoeken met hen, ze kennen het al omdat ze er al ontelbare keren in schoolverband zijn geweest.
Waarom in cultuur snijden?

Gast

#42

2013-09-10 16:07

De locatie moet behouden blijven. Wat betreft het museum en de verzameling zelf kan er gesleuteld worden met een meer dynamisch profiel wat het concept betreft. Regio Kortrijk is de streek van de klei, actuele keramiek zou een surplus zijn.

Gast

#43

2013-09-10 16:11

Het is werkelijk hemeltergend dat het kunstpatrimonium, één van onze meest unieke troeven, op dergelijke wijze behandeld wordt. We zijn het overigens aan de inspanningen, de artistieke inzet en de zorg van de vorige generaties verplicht, om dat patrimonium te tonen en door te geven aan de volgende generaties. Dat is pas een duurzaam beleid. Arm Vlaanderen en arm Kortrijk, dat zijn eerstgeboorterecht verkoopt voor een bord linzensoep (lees : voor wat huuropbrengst).

Dr. MBA Joost Vander Auwera
Conservator - Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel
Vertegenwoordiger van België bij het Comité International d'Histoire de l'Art (CIHA-Unesco)

Gast

#44

2013-09-10 16:27

Kortrijk is een centrumstad. Winkelplezier was vroeger een grote troef en er was ook een bloeiend uitgaansleven. Ook de vertoningen (in meerdere talen) in de schouberg trokken veel publiek aan.
Wat de musea betreft valt het me op dat er in het laatste decennium toch heel wat mooie en zeer succesrijke tentoonstellingen waren in het Broekmuseum. Ik vind het ook vreemd dat een coalitie met daarin de N-VA geen aandacht hedt voor de streekgebonden collectie van de Leieschilders, en evenmin voor de streek-- en ambachtsgebonden zilvercollectie.
Het verpatsen onder welke vorm dan ook van openbare gebouwen, wel daar zou de sp.a toch voor moeten zijn?
En wat de OpenVld betreft, het zou van ondernemerschap getuigen als men, in de plaats van te argumenteren dat er te weinig bezoekrs zij, er zou op mikken om juist mer bezoekers te trekken en aan marketing te doen.
Of is het zo dat een coalitiepartner die zich vooral richt op de ranfgemeenten, eigenlijk niet voor stedelijkheid is, maar voor "terug naar het dorp"?
Heb visie, zie ruim, besef dat we een randsrtad zijn van Rijsel en handel daar naar.

Gast

#45

2013-09-10 19:09

wat goed is dient bewaard te worden

Gast

#46

2013-09-10 20:14

Heb overlaatst met open monumentendag nog eens(na al zoveele keren) genoten van de mooie gerestaureerde broeltorens in al hun pracht.
Waarom zou men dit monument als symbool van kortrijk uit de oude tijd niet meer open stellen voor publiek???

Gast

#47

2013-09-10 20:40

een mooi initiatief
inderdaad het huidig beleid wil blijkbaar zonder samenspraak hun eigen ding doordrukken
Er is teveel hypocrisie
Adriaan Linters

#48 Re:

2013-09-11 06:21

#27: piet vermeulen -

Waarom niet ? Dat is een beleidsbeslissing.
Ik ben zelf van Hasselt afkomstig, ook ongeveer 75.000 inwoners net als Kortrijk, en daar een actief en levend stadsmuseum ("Stadsmus"), het nationaal jenevermuseum (dat aan de basis lag van "stad van de smaak") en een modemuseum (dat met zijn tentoonstellingen regelmatig scoort). Drie erkende musea. Sedert jaren is er ook een goed uitgerust erfgoeddepot.
Als het daar kan, dan moet het in Kortrijk ook kunnen !!!


Gast

#49

2013-09-11 06:59

Wat zou er gebeuren met alle documenten van
De Coene inclusief de schilderijen van Jozef
De Coene ?? Wat een wanorde!
LV

#50 Wie besliste dat ?

2013-09-11 08:02

!..het museum schijnt toch wel een echt stuk erfgoed van de stad Kortrijk te zijn. De jonge bestuurleden van jullie stad blijken niet echt voeling te hebben met de gewortelde culturele roots van deze mooie stad waar ik graag vertoef. De oorrzaak ligt misschien in de opvoeding, sociale achtergrond en gebrek aan waarden en normen die men van jongsaf en van thuis uit meekrijgt... Respect voor eigen Cultuur, muziek, kunst...
Dergelijke gevoelige kwestie kan je toch zomaar niet wegstemmen tijdens een vakantiezitting van het stadsbestuur zonder goed overleg met alle betrokkenen. een referendum zou zelfs op zijn plaats zijn.
Of zit achter de obscuree sluiting een verborgen agenda misschien? Ik was onlangs inhet suikermuseum op de markt in Tienen. We waren met 5 bezoekers.... Vindt u dat de stad dit museum dan ook moet sluiten? Een stedelijk kunstmuseum onderbrengen onder de noemer van 'commercie' is een duidelijk gebrek aan visie en waaredering voorr de Kortrijkse kunstenaars van weleer. Zoek het geld en de echte reden maar elders...