De basisbeurs voor iedere student!


CCFDEE31-94CB-4EAA-823C-4E15791D859C.png

ZIE ONZE WEBSTE!


De basisbeurs die vanaf het collegejaar 2023-2024 wordt ingevoerd, ziet huidige studenten met de hoogste schulden over het hoofd.
 Deze nieuwe vorm studiefinanciering die wordt ingevoerd geldt immers niet voor studenten die al langer dan vier jaar studeren (bij een éénjarige master)Daarnaast wordt ieder jaar dat al gestudeerd is in mindering gebracht op het recht op de basisbeurs. 

De nieuwe basisbeurs geldt namelijk slechts voor studenten die nog recht hebben op de zogenoemde ‘prestatiebeurs’. Dit is het gedeelte van de studieschuld dat na het behalen van je diploma wordt omgezet in een gift: 4 jaar bij een hbo-opleiding of bij een wo-bachelor - als je een éénjarige master doet. Hoewel ook de generatie die onder het leenstelsel heeft gestudeerd een prestatiebeurs had (studentenreisproduct en in sommige gevallen een aanvullende beurs), bestond deze niet uit een basisbeurs. De prestatiebeurs was een lege huls. Maar de looptijd is wél ingegaan en bij velen nu verlopen.

Dit resulteert erin dat juist de studenten die inmiddels een enorme studieschuld hebben opgebouwd - de zogeheten 'pech-generatie' - de groep is die na 2023 moet blíjven lenen. Terwijl beginnende studenten (terecht) worden gecompenseerd met een basisbeurs, is de 'pech-generatie' wéér de groep die achter het net vist. Het is de zoveelste tegenslag voor deze groep studenten.  

Daarom deze petitie: de basisbeurs moet óók gelden voor studenten die onder het leenstelsel vallen en al langer studeren. Het is onrechtvaardig en onterecht dat studenten met de hoogste schulden worden uitgesloten van de basisbeurs tijdens het afronden van hun studie. 

De maatregel moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer, dus hopelijk geeft deze petitie stof tot nadenken!  

LET OP: na het invullen van de petitie moet je je ondertekening nog bevestigen via de mail. Deze verdwijnt soms in je spam! 

Zie hier onze website: rechtvaardigebasisbeurs.nl

 

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, ga ik ermee akkoord dat Marieke Schunselaar alle informatie kan zien die ik op dit formulier verstrek.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.


Ik geef toestemming om de gegevens die ik op dit formulier verstrek te verwerken voor de volgende doeleinden:
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...