Bio beter BTW vrij

Bio beter BTW vrij

 

Open Brief:

 • Aan de Federale ministers Maggy De Block, Marie Christine Marghem, Denis Ducarme
 • Aan de ministers van het Vlaamse gewest  Hilde Crevits, Wouter Beke en Ben Weyts
 • Aan de ministers van het Waalse gewest Christie Morreale, Céline Terrier en Willy Borsus

Excellenties,

Meer en meer Belgen kiezen tijdens de corona crisis voor duurzaam voedsel en geven aan dat ook nadien te zullen blijven doen. Duurzaam betekent zowel duurzaam geteeld, duurzaam transport en respect voor de natuur. De crisis heeft ons ook doen stilstaan bij de herkomst van onze voeding en bij uitbreiding de duurzaamheid van de hele voedselketen. Dit blijkt uit onderzoek dat Fairtrade Belgium uitvoerde bij 1.000 Belgen, in samenwerking met onderzoeksbureau Dynata.

Zeven op de tien Belgen is tot slot van mening dat overheden moeten helpen bij de transitie naar een duurzamere economie. “De overheden beschikken dan weer over de nodige hefbomen om deze belangrijke maatschappelijke trend verder te stimuleren. Van onze respondenten staat 70 procent bijvoorbeeld achter een verlaging van de btw op lokale, biologische en/of eerlijke producten. Een partij die durft te pleiten voor een dergelijke maatregel, zal dus kunnen rekenen op steun van de bevolking.” 

Marma wil hierin een voortrekkersrol spelen en vraagt dan ook aan de (lokale) overheden om tegemoet te komen aan deze oproep vanuit de bevolking om BTW te verlagen op Bio-producten.

Marma heeft daarom ook een online petitie gelanceerd om deze oproep kracht bij te zetten, Via deze manier kunnen bio-winkels en particulieren deze oproep mee ondersteunen.

 

Informatie Bio:

Biologische producten bieden het perfecte antwoord op de uitdagingen waar onder andere Corona ons voor plaatst.

De basisprincipes van Bio: 

 • Ecologie: Respect voor de natuur, streven naar biodiversiteit, geen grootschalige monoculturen of industriële veehouderij.
 • Gezondheid: Bio wil gezonde voeding produceren, waarbij gezondheid van plant, dier en bodem even belangrijk zijn als deze van de mens zelf.
 • Zorg en duurzaamheid: Bio springt zorgzaam om met natuurlijke hulpbronnen en mijdt technologieën waarvan we de gevolgen niet kunnen inschatten.
 • Eerlijk: De volledige voedselketen moet voor iedere schakel rechtvaardig zijn, voor de boeren, de verwerkers, de verdelers en de consumenten.

Vele aspecten van het BIO ideaal zijn in deze bizarre tijden zeer herkenbaar: 

 • Social distance: Bio streeft naar biodiversiteit en vermijdt monoculturen- kweekbodems voor ziektekiemen- met kleinschalige en gemengde teelten, zonder kunstmest en zonder pesticiden
 • Immuniteit: Bio streeft naar gezonde planten, dieren en ook mensen die op een natuurlijke wijze weerstand bieden. 
 • Ecologische voetafdruk: Bio gebruikt geen synthetische meststoffen of  geïndustrialiseerde productiemethodes. Bio vermijdt transport per vliegtuig en gaat resoluut voor producten die hier kunnen geteeld worden 
 • Eerlijke handel: Bio wil de bewuste boer een eerlijke prijs geven voor zijn inspanningen om op een duurzame wijze onze voeding te produceren, waar ook ter wereld.
 • Dierenwelzijn: Bio geeft de dieren voldoende bewegingsruimte en uiteraard biologisch geteelde voeding

U heeft elk op uw departement bevoegdheden omtrent ecologie, gezondheid, welzijn, duurzame ontwikkeling, landbouw of dierenwelzijn.

We roepen u namens de sector en het grote publiek op om deze belangrijke trend te stimuleren en te promoten. Vrijstelling van BTW op biologisch geteelde voedingsmiddelen lijkt ons een goede eerste stap. Dit is consequent met de vrijstelling voor recuperatieproducten. De meststoffen in de bioteelt zijn ook gerecycleerd. Verder pleiten wij voor een verlaging van 21 naar 12% BTW op alle biologische reinigings- en verzorgingsproducten.

 

Informatie Marma:

Marma bestaat intussen meer dan twintig jaar. Marcel Portauwe startte Marma in 1995 met een bescheiden assortiment aan ecologische en biologische producten.

Doorheen de jaren breidt zowel het aanbod als het bedrijf verder uit. Zo behoren we tot de betere Belgische bedrijven gespecialiseerd in ecologische en biologische producten met meer dan 5000 biologische producten in het assortiment en met 35 werknemers.

 

Initiatiefnemer : Marma bv 3300 Tienen

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen geef ik Kevin Ceusters (Marma) toestemming om mijn handtekening door te spelen aan diegenen die invloed kunnen uitoefenen op deze kwestie.


OF

U ontvangt een e-mail met een link om uw ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities.com toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Let op: het is niet mogelijk om uw handtekening te bevestigen door op dit bericht te reageren.

Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...