Aanlijn- en muilkorfplicht en fokverbod gevaarlijke honden.

Het gebeurt nog altijd te vaak; onschuldige viervoeters, kinderen en mensen die verscheurd worden door gevaarlijke honden. De meeste slachtoffers bekopen het met de dood en anderen met zware verminkingen. Met gevaarlijke honden bedoel ik de zogenoemde "vechthonden"; Stafford, Pitbull, Ambul, Rottweiler, Mastino Napoletano, etc.

Ik wil meteen voorop stellen dat niet altijd de eigenaar van zo'n hond iets valt te verwijten. Misschien wel het aanschaffen van zo'n hond. Bewuste eigenaren zijn ook op de hoogte vd gevaren en de beperkingen die zo'n hond met zich meebrengt. Maar nog is het geen garantie wanneer zo'n bewuste eigenaar zijn hond altijd aangelijnd heeft. Aanleiding voor deze petitie is een aanval van een aangelijnde Stafford, die zijn baas ontschoot en de hond van mijn buren vreselijk toegetakeld heeft.

Ook de "vechthonden" kunnen we eigenlijk niets verwijten, behalve de daad zelf natuurlijk. Die beesten worden ook maar op de wereld gezet. Maar feit is gewoon dat ze vreselijke schade aan kunnen richten. Er vinden ook nog steeds illegale hondengevechten plaats. Dat zijn vreselijke praktijken die daar plaatsvinden en de honden die daartoe gedwongen zijn, sterven op n afschuwelijke manier. "Niet-vechthonden" kunnen ook uitvallen en bijten. Maar dan hoeft er geen "breektang", wapenstok of zelfs kogel aan te pas te komen om ze te laten stoppen. En "niet-vechthonden" komen ook nauwelijks in het nieuws omdat ze een kind, mens of hond compleet verscheurd hebben.

Ontspannen een stukje wandelen met de hond is er voor veel hondebezitters niet meer bij. Die scannen de buurt af op loslopende of zelfs aangelijnde "vechthonden" en zijn als de dood zo'n hond in een losloopgebied tegen te komen. Ik noem deze honden bewust "vechthonden" of "gevaarlijke" honden, omdat ik niet steeds eenzelfde type hond wil noemen, maar die wel het vaakst in het nieuws verschijnt. En het zijn er n paar die veelvuldig in het nieuws verschijnen.

Het zou voor mij een hele geruststelling zijn wanneer dit soort honden niet meer gefokt mogen worden en wanneer de bestaande "gevaarlijke honden" alleen nog maar aangelijnd en gemuilkorfd de straat op mogen en niet meer in losloopgebieden. Dit is natuurlijk heel vervelend voor mensen die nu zo'n hond hebben, maar weet u hoe "vervelend" het is voor de mensen die voor hun eigen ogen hun trouwe viervoeter verscheurd hebben zien worden? Of voor de mensen die afschuwelijk verminkt zijn door aanvallen van dit soort honden? Of voor de nabestaanden van de slachtoffers die zo'n aanval niet overleefd hebben? Als deze regels mbt aanlijnen en muilkorfen nou eens doorgevoerd worden en ook daadwerkelijk stand houden, denken mensen wel 2x na voor ze zo'n hond aanschaffen en zijn die beesten ook niet meer de pineut ervan. En de eigenaren die deze regels overtreden, moeten keihard gestraft worden. Asiels door het hele land worden overbevolkt door dit soort "vechthonden". Wat daar de oplossing voor is, moet bekeken worden. Euthaniseren blijkt toch wel n punt van kritiek bij velen, maar het terugkeren in de maatschappij van deze honden levert ook n serieus gevaar op. Ik hoop dat er een passende oplossing voor iedereen zal zijn. Feit is en blijft dat dit soort honden "zich altijd laat gelden" wanneer het er op aan komt. Voor het conflict vermijden of vluchten, kiezen deze honden niet. Dat zeggen de kenners van dit soort honden. Dat, in combinatie met waarvoor ze ooit gefokt zijn en met wat ze kunnen aanrichten, maakt dat ze een serieus gevaar zijn voor de maatschappij.